Λευκό ψωμί

Bαθμολογία: 4.925
       
 
40 ψήφοι
,

Λευκό ψωμί
photo: Garrett

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ζεστό γάλα
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/4 φλ. χλιαρό νερό
  • 6 φλ. άσπρο αλεύρι (περίπου)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: 2 φρατζόλες
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 87' (5 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 43' (5 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ζεστό γάλα. Τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά.
  2. Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 5\' να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη μαγιά και 3 φλ. από το αλεύρι στο πρώτο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Προσθέτουμε ακόμα 2 φλ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε για 1-2\' και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10'.
  4. Αρχίζουμε ξανά το ζύμωμα και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται η ζύμη, έτσι ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  6. Σχηματίζουμε δύο φρατζόλες, τις βάζουμε σε κατάλληλες φόρμες (λαδωμένες) αν θέλουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος ξανά.
  7. Τις ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο, στους 210°, για 15' και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190° και ψήνουμε για 30' ακόμα.

Σχετικές συνταγές

    53 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MariaV, 8-5-09  
    Το εφτιαξα χτες για να το εχω σημερα αλλα το τσακισανε τα παιδια μου.Σημερα αγορασα απο τον φουρνο.Μπραβο Στελλα υπεροχο,αφρατο.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 28-10-09  
    marese i sintagi tha tin kano avrio kai tha sas po tin ekseliksi
    #
    Σχόλιο από kalliopi_agapi, 16-1-10  
    υπέροχο αφράτο ψωμάκι σαν αφρός.έπλασα ψωμάκια σε σχήμα μπαγκέτας και φτιάξαμε σάντουιτς.Αξίζει να τη δοκιμάσετε.Sitronella πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου γενικά.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 16-1-10  
    Σίγουρα θα το φτιάξω αύριο πρωί για το Κυριακάτικο τραπέζι,καθότι λάτρεις του λευκού ψωμιού και θα ακολουθήσουν πηρουνάκια..
    #
    Σχόλιο από kalliopi_agapi, 16-1-10  
    καλό θα ήταν όταν τα ψωμιά βγαίνουν από το φούρνο να τοποθετούνται πάνω σε σχάρα για να μην υγροποιηθεί η βάση τους και για μην γίνει σκληρή η κόρα, όπως είναι ζεστά, τα σκεπάζουμε με ένα πετσετάκι που μπορεί να είναι νωπό.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-1-10  
    kalliopi_agapi σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή :)
    Garret περιμένω εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 17-1-10  
    Πάρα πολύ εύκολο και νόστιμο ψωμί!!Αλλά λίγο!!Έπεσε περονόσπορος...ούτε να δοκιμάσω καλά καλά δεν πρόλαβα.Έφαγαν όλοι.Το έκανα μαργαριτούλα,αλλά και ένα φρατζολάκι!Την επόμενη φορά θα κλέψω λίγο αλάτι......
    Πέντε πηρουνάκια οπωσδήποτε!!!!
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 25-1-10  
    Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γάλα πάντως ήταν ένα πεντανόστιμο λευκό ψωμί
    #
    Σχόλιο από maridaki, 25-1-10  
    5 πιρουνάκια κι απο μένα...
    Εκανα το ψωμάκι για πρώτη φορά χθες το πρωί και ξετραλάθηκαν όλοι...
    Φυσικά δεν έμεινε τίποτα για σήμερα γι αυτο και πριν απο 5 λεπτάκια φούρνισα άλλα δύο ψωμάκια...
    Ο άντρας μου λατρεύει το ψωμί και μου ζήτησε να του το φτιάχνω όσο πιο συχνά μπορώ...
    Πανεύκολη και γρήγορη συνταγούλα.
    Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από sokk, 1-2-10  
    Καλημερα sitronella,θα ηθελα να σε ρωτησω ποιες ειναι οι διαστασεις της κουπας,ειναι η ψηλη του καφε?η χαμηλη του τσαγιου?Επισης συγχαρητηρια για το site και τη δουλεια και μερακι που δειχνετε
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-2-10  
    Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετρική. Χωράει 240ml υγρών ή 140γρ αλευριού. Οι αναλογίες είναι γραμμένες στο άρθρο "μετατροπές" (αν πας από το μενού των συνταγών, θα το δεις).
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια :)
    #
    Σχόλιο από ace, 8-3-10  
    πολυ ωραιο το ψωμακι,εβγαλα με αυτη τη δοση μια τεραστια μαργαριτα στο ταψι του φουρνου!η κορη μου δεν περιμενε καν να κρυωσουν,πολυυυυ νοστιμα!!!!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Billie, 10-3-10  
    Πολύ πετυχημένη συνταγή,έφτιαξα και γω μαργαρίτα όπως κάποιοι φίλοι που το έχουν ήδη φτιάξει!Ευχαριστώ πολύ Στέλλα!Το ψωμάκι γίνεται αφράτο,ό,τι πρέπει για μικρούλια!
    #
    Σχόλιο από RALLOU, 21-3-10  
    Εχει γίνει το ψωμί του σαββατοκύριακου.Το έχω φτίαξει πολλές φορές,νοστιμότατο ο γυιός μου,το τιμάει ιδιαιτέρως αλλά και μεις του δίνουμε και καταλαβαίνει.Πολλά ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από indymir, 8-9-10  
    Καλημέρα Sitronella! Μια ερώτηση αν ξέρεις: θα μπορούσαμε να καταψύξουμε τη ζύμη για να είναι διαθέσιμη αργότερα; Και αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε για την απόψυξη; Πρώτα αποψύχουμε και μετά ψήνουμε ή μπορούμε να ψήσουμε έτσι όπως είναι παγωμένη; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου!
    #
    Σχόλιο από demi7481, 21-9-10  
    sigoyra 5 piroynakia apo mena ginete teleio exo ftiaksi k alla alla ayto einai to kalytero!!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-1-11  
    Πολύ ωραία Στέλλα!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από N86ena, 3-3-11  
    Τέλειο δεν έχω φάει καλύτερο ψωμί. !!!!Μπράβο Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από ΣΜΑΡΑΓΔΑ Μ., 28-4-11  
    #
    Σχόλιο από katerina43, 2-8-11  
    πολυ ωραιο το ψωμιαπλα προσθεσα λιγο γλυκανισο κ λιγο μαλακο αλευρι ..τελειο εγινε κ πραγματικα ευκολο
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    49 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MariaV, 8-5-09  
    Το εφτιαξα χτες για να το εχω σημερα αλλα το τσακισανε τα παιδια μου.Σημερα αγορασα απο τον φουρνο.Μπραβο Στελλα υπεροχο,αφρατο.
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 28-10-09  
    marese i sintagi tha tin kano avrio kai tha sas po tin ekseliksi
    #
    Σχόλιο από kalliopi_agapi, 16-1-10  
    υπέροχο αφράτο ψωμάκι σαν αφρός.έπλασα ψωμάκια σε σχήμα μπαγκέτας και φτιάξαμε σάντουιτς.Αξίζει να τη δοκιμάσετε.Sitronella πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου γενικά.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 16-1-10  
    Σίγουρα θα το φτιάξω αύριο πρωί για το Κυριακάτικο τραπέζι,καθότι λάτρεις του λευκού ψωμιού και θα ακολουθήσουν πηρουνάκια..
    #
    Σχόλιο από kalliopi_agapi, 16-1-10  
    καλό θα ήταν όταν τα ψωμιά βγαίνουν από το φούρνο να τοποθετούνται πάνω σε σχάρα για να μην υγροποιηθεί η βάση τους και για μην γίνει σκληρή η κόρα, όπως είναι ζεστά, τα σκεπάζουμε με ένα πετσετάκι που μπορεί να είναι νωπό.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-1-10  
    kalliopi_agapi σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή :)
    Garret περιμένω εντυπώσεις.
    #
    Σχόλιο από Garrett, 17-1-10  
    Πάρα πολύ εύκολο και νόστιμο ψωμί!!Αλλά λίγο!!Έπεσε περονόσπορος...ούτε να δοκιμάσω καλά καλά δεν πρόλαβα.Έφαγαν όλοι.Το έκανα μαργαριτούλα,αλλά και ένα φρατζολάκι!Την επόμενη φορά θα κλέψω λίγο αλάτι......
    Πέντε πηρουνάκια οπωσδήποτε!!!!
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 25-1-10  
    Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γάλα πάντως ήταν ένα πεντανόστιμο λευκό ψωμί
    #
    Σχόλιο από maridaki, 25-1-10  
    5 πιρουνάκια κι απο μένα...
    Εκανα το ψωμάκι για πρώτη φορά χθες το πρωί και ξετραλάθηκαν όλοι...
    Φυσικά δεν έμεινε τίποτα για σήμερα γι αυτο και πριν απο 5 λεπτάκια φούρνισα άλλα δύο ψωμάκια...
    Ο άντρας μου λατρεύει το ψωμί και μου ζήτησε να του το φτιάχνω όσο πιο συχνά μπορώ...
    Πανεύκολη και γρήγορη συνταγούλα.
    Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από sokk, 1-2-10  
    Καλημερα sitronella,θα ηθελα να σε ρωτησω ποιες ειναι οι διαστασεις της κουπας,ειναι η ψηλη του καφε?η χαμηλη του τσαγιου?Επισης συγχαρητηρια για το site και τη δουλεια και μερακι που δειχνετε
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 1-2-10  
    Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι δοσομετρική. Χωράει 240ml υγρών ή 140γρ αλευριού. Οι αναλογίες είναι γραμμένες στο άρθρο "μετατροπές" (αν πας από το μενού των συνταγών, θα το δεις).
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια :)
    #
    Σχόλιο από ace, 8-3-10  
    πολυ ωραιο το ψωμακι,εβγαλα με αυτη τη δοση μια τεραστια μαργαριτα στο ταψι του φουρνου!η κορη μου δεν περιμενε καν να κρυωσουν,πολυυυυ νοστιμα!!!!ευχαριστουμε για τη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Billie, 10-3-10  
    Πολύ πετυχημένη συνταγή,έφτιαξα και γω μαργαρίτα όπως κάποιοι φίλοι που το έχουν ήδη φτιάξει!Ευχαριστώ πολύ Στέλλα!Το ψωμάκι γίνεται αφράτο,ό,τι πρέπει για μικρούλια!
    #
    Σχόλιο από RALLOU, 21-3-10  
    Εχει γίνει το ψωμί του σαββατοκύριακου.Το έχω φτίαξει πολλές φορές,νοστιμότατο ο γυιός μου,το τιμάει ιδιαιτέρως αλλά και μεις του δίνουμε και καταλαβαίνει.Πολλά ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από demi7481, 21-9-10  
    sigoyra 5 piroynakia apo mena ginete teleio exo ftiaksi k alla alla ayto einai to kalytero!!!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-1-11  
    Πολύ ωραία Στέλλα!Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από N86ena, 3-3-11  
    Τέλειο δεν έχω φάει καλύτερο ψωμί. !!!!Μπράβο Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από ΣΜΑΡΑΓΔΑ Μ., 28-4-11  
    #
    Σχόλιο από zoethess, 29-10-11  
    Τα έκανα σήμερα και έφαγα κι εγώ που γενικώς ψωμί δεν πλησιάζω! Υπέροχα, ευχαριστώ πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από mariaCh, 24-1-12  
    πανεύκολα και πεντανοστιμα...ευχαριστώ πάρα πολύ...την επόμενη φορά που θα τα κάνω μπορώ να βάλω νωπή μαγιά;

    σε ευχαριστώ και πάλι!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από indymir, 8-9-10  
    Καλημέρα Sitronella! Μια ερώτηση αν ξέρεις: θα μπορούσαμε να καταψύξουμε τη ζύμη για να είναι διαθέσιμη αργότερα; Και αν ναι, τι πρέπει να κάνουμε για την απόψυξη; Πρώτα αποψύχουμε και μετά ψήνουμε ή μπορούμε να ψήσουμε έτσι όπως είναι παγωμένη; Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σου!

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από katerina43, 2-8-11  
    πολυ ωραιο το ψωμιαπλα προσθεσα λιγο γλυκανισο κ λιγο μαλακο αλευρι ..τελειο εγινε κ πραγματικα ευκολο
    #
    Σχόλιο από kalisdrpl, 12-2-15  
    Ευκολη συνταγη πραγματικα!!!προσθεσα μαυρες ελιες σε κομματακια και ριγανη!!!super!!!
    #
    Σχόλιο από Popi Tsag, 25-5-17  
    Πέντε πηρουνακια τα αξίζει και με το παραπάνω!!! Την κάνω 3 χρόνια και δεν έχει αποτύχει ουτε μία φορά! Κάνω και μια παραλλαγή αν δεν έχω γάλα βάζω γιαούρτι!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
    Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλεί...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 350 αγαπημένων συνταγών, του/της idrohoa
    Ψωμί-Ζύμες
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της anemone
    ψωμί
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της smeristoudi
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της evanthia.79
    ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της s-b