Λευκό ψωμί
Υλικά
-
2 κ.σ. λάδι
-
2 κ.γ. αλάτι
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1 φλ. ζεστό γάλα
-
1 φλ. ζεστό νερό
-
1 φακελάκι ξερή μαγιά
-
1/4 φλ. χλιαρό νερό
-
6 φλ. άσπρο αλεύρι (περίπου)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το ζεστό νερό και το ζεστό γάλα. Τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν χλιαρά.
-
2
Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και την αφήνουμε για 5\' να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη μαγιά και 3 φλ. από το αλεύρι στο πρώτο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
-
3
Προσθέτουμε ακόμα 2 φλ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε για 1-2\' και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10'.
-
4
Αρχίζουμε ξανά το ζύμωμα και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται η ζύμη, έτσι ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
-
5
Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
-
6
Σχηματίζουμε δύο φρατζόλες, τις βάζουμε σε κατάλληλες φόρμες (λαδωμένες) αν θέλουμε και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε μέγεθος ξανά.
-
7
Τις ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο, στους 210°, για 15' και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 190° και ψήνουμε για 30' ακόμα.
Σχόλια (49)