κύρια φωτογραφία συνταγής Λεμονόπιτα ή Πορτοκαλόπιτα
culprit
culprit @cook_8459715
athens,greece

Εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τη λεμονόπιτα έτσι ακριβώς όπως αυτή που πουλάει στο ζαχαροπλαστείο. Αντί για λεμονόπιτα μπορούμε με μια παραλλαγή να κάνουμε πορτοκαλόπιτα. Πλούσια σε πρωτείνη χάρη στο ασπράδι αυγού και σε αντιοξειδωτικά χάρη στο χυμό.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 μερίδες
  1. 125 γρ κρύα μαργαρίνη χωρίς υδρογονωμένα κομμένη σε κυβάκια
  2. 2-3 κ.σ. παγωμένο νερό
  3. 1 φάκελο άνθος αραβοσίτου με γεύση λεμόνι ή πορτοκάλι (κυκλοφορεί απο πολύ γνωστή εταιρεία μία πολυσυσκευασία με 6 γεύσεις, αναγκαστικά οι άλλες 5 θα μας περισσέψουν αλλά χαμένες δεν πάνε)
  4. 1,5 φλιτζάνι τσαγιού φυσικό χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
  5. 1 και 1/4 φλιτζάνια τσαγιού νερό σε κανονική θερμοκρασία
  6. 5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  7. 6 ασπράδια αυγών
  8. 380 γρ ζάχαρη άσπρη κοινή (δυστυχώς δε γίνεται αλλιώς)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βουτυρώνετε πυρίμαχο σκεύος για πίτα ή τάρτα.

  2. 2

    Ανακατεύετε το καλαμποκάλευρο με τη μαργαρίνη να γίνουν τρίμματα.

  3. 3

    Προσθέτετε την άχνη, ανακατεύετε & κάνετε μια γούβα στο κέντρο. Προσθέτετε 2 κουταλιές παγωμένο νερό & ανακατεύετε να γίνει μαλακή ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτετε κι άλλο νερό.

  4. 4

    Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη (αν δεν έχουμε με μπουκάλι) & την βάζουμε να καλύψει τη βάση & τα πλαϊνά του σκεύους. Βάζουμε στο ψυγείο για 15'.

  5. 5

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σκεπάζουμε τη ζύμη με χαρτί ψησίματος, σκορπάμε επάνω ξερά φασόλια ή ρύζι & ψήνουμε για 10-15'. Πετάμε το χαρτί ή τα φασόλια & ψήνουμε πάλι για 10' να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

  6. 6

    Ανακατεύουμε το χυμό με το νερό που ειναι σε κανονική θερμοκρασία & την καστανή ζάχαρη. Απο το μίγμα αυτό παίρνουμε μισό φλιτζάνι & το ανακατεύουμε με το άνθος αραβοσίτου της αντίστοιχης γεύσης.

  7. 7

    Βάζουμε το υπόλοιπο μίγμα να βράσει. Λίγο πριν βράσει, του προσθέτουμε τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους, ανακατεύοντας συνεχώς.

  8. 8

    Μόλις βράσει, το κατεβάζουμε απο τη φωτιά & προσθέτουμε το περιεχόμενο του φλιτζανιού ανακατεύοντας συνεχώς.

  9. 9

    Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά ανακατεύοντας καλά & περιμένουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο (όχι πολύ γιατί θα πήξει) και τη ρίχνουμε επάνω στο παντεσπάνι.

  10. 10

    Βάζουμε την άσπρη ζάχαρη & τα ασπράδια σε μπολ & χτυπάμε σε πολύ υψηλή ταχύτητα για 15' να γίνουν σφιχτή & γυαλιστερή μαρέγκα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

  11. 11

    Την αδειάζουμε στην κρέμα κάνοντας σχήματα με μαχαίρι & υψώνοντας ελαφρά το κέντρο της να γίνει σα λόφος.

  12. 12

    Ψήνουμε στο γκριλ για 5' ώστε να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια της μαρέγκας.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (5)

Μυρτω
Μυρτω @myrto
μονο που τη διαβασα μου επεσαν τα σαλια. πηρουνακια θα σου βαλω αφου τη φτιαξω. πανω απο τη μαρεγκα μπορουμε να βαλουμε ξυσμα απο το λεμονι;

Από

culprit
culprit @cook_8459715
στις
athens,greece