ggr
ggr @george
Athens

Μούσμουλα. Φάγατε, όσα φάγατε, φρέσκα, από το δένδρο. Κάνατε και μία μαρμελάδα, να τρώτε τον χειμώνα. Οι καρποί στο δένδρο δεν λένε όμως να τελειώσουν. Ένας ενδιαφέρον τρόπος να "τα κρατήσετε, για καιρό ακόμη, μαζί σας" είναι ένα λικέρ. Ή και δύο, διαφορετικά. Ιδού το δεύτερο .....

Λίγα μυστικά ακόμα:

Με την ανάμειξη του αλκοόλ των 90° και ίσης ποσότητας νερού (η αρχικά μεγαλύτερη ποσότητα, εξατμιζόμενη, θα μειωθεί όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι), θα μας δώσει ένα λικέρ των 45°. Ότι πρέπει για τα κρύα βράδια του χειμώνα ή, κρύο, σε παγωμένα ποτήρια, για τις ζεστές “βεραντάδες” του καλοκαιριού. Εάν όμως το θέλετε ακόμη πιο δυνατό, μειώστε την ποσότητα του νερού. Κάλλιστα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο ποτό στη θέση του αλκοόλ (μία βότκα, μία γκράπα ή κάποιο άλλο –χωρίς έντονη γεύση– ποτό), αφαιρώντας ταυτόχρονα και το νερό. Έτσι το λικέρ θα έχει τους βαθμούς του ποτού που θα χρησιμοποιηθεί.

#ΜηνΤοΠετάς

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 Minutes
  1. 50 κουκούτσια από μούσμουλα
  2. 5 μούσμουλα ολόκληρα
  3. 400 ml καθαρό οινόπνευμα 90°
  4. 150 γρ. ζάχαρη
  5. 550 ml νερό
  6. Υπάρχει και άλλος τρόπος να ετοιμάσουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τα μούσμουλα Θα βρείτε τη συνταγή εδώ: Λικέρ από μούσμουλα (ολόκληρα)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μη σας φοβίσει ο αριθμός των κουκουτσιών, έτσι όπως “γεννοβολούν” τα μούσμουλα (από δύο έως και τέσσερα-πέντε !!! σε κάθε φρούτο) δεν θα χρειασθείτε περισσότερα από καμιά 20-ριά φρούτα.

  2. 2

    Πλένουμε, στεγνώνουμε τυλίγοντάς τα σε καθαρή πετσέτα και ξεφλουδίζουμε τα λίγα μούσμουλα που θα βάλουμε ολόκληρα.

  3. 3

    Κτυπάμε τα κουκούτσια στο γουδί να θρυμματισθούν αρκετά. Δεν τα λιώνουμε.

  4. 4

    Σε ένα γυάλινο μπουκάλι (που θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 1,5 λίτρο, θα έχει φαρδύ στόμιο και θα κλείνει ερμητικά) βάζουμε πρώτα τα κουκούτσια, και στη συνέχεια τα ολόκληρα μούσμουλα.

  5. 5

    Προσθέτουμε και το οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι μας και το βάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (ένα δροσερό ντουλάπι είναι μία καλή επιλογή) για περίπου έξι εβδομάδες. Θυμόμαστε να το ανακινούμε πότε-πότε.

  6. 6

    Στο τέλος αυτού του χρόνου φιλτράρουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού με τη βοήθεια μία γάζας, με ένα τούλι, ή με ένα καθαρό πανί κουζίνας, για να απομακρύνουμε όλα τα στερεά αιωρούμενα.

  7. 7

    Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ένα αραιό σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή η τελευταία να διαλυθεί εντελώς).

  8. 8

    Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε στο αρωματισμένο οινόπνευμα.

  9. 9

    Το αδειάζουμε στο γυάλινο δοχείο όπου θα το φυλάξουμε, το κλείνουμε ερμητικά, και το αφήνουμε στο ίδιο -δροσερό και σκοτεινό- μέρος για άλλες 4-5 εβδομάδες, φροντίζοντας, και πάλι, να ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο.

  10. 10

    Μετά και από αυτό το διάστημα, το λικέρ είναι έτοιμο για χρήση. Σερβίρετέ το καλά δροσερό. Είναι ιδανικό για γλυκά που περιέχουν κρέμα και φρούτα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (15)

bouka_tsoukaliou
bouka_tsoukaliou @cook_8450633
Μπορώ να βάλω βότκα αντί για οινόπνευμα ή θα έχει διαφορετική γεύση το λικέρ?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens