ggr
ggr @george
Athens

Μούσμουλα. Φάγατε, όσα φάγατε, φρέσκα, από το δένδρο. Κάνατε και μία μαρμελάδα να τρώτε τον χειμώνα. Οι καρποί στο δένδρο δεν λένε όμως να τελειώσουν. Ένας ενδιαφέρον τρόπος να "τα κρατήσετε, για καιρό ακόμη, μαζί σας" είναι ένα λικέρ. Ή και δύο, διαφορετικά. Ιδού το πρώτο .....

Λίγα μυστικά ακόμα

Με την ανάμειξη του αλκοόλ των 90° και ίσης ποσότητας νερού (η αρχικά μεγαλύτερη ποσότητα, εξατμιζόμενη, θα μειωθεί όσο ετοιμάζουμε το σιρόπι), θα μας δώσει ένα λικέρ των 45°. Ότι πρέπει για τα κρύα βράδια του χειμώνα ή, κρύο, σε παγωμένα ποτήρια, για τις ζεστές “βεραντάδες” του καλοκαιριού. Εάν όμως το θέλετε ακόμη πιο δυνατό, μειώστε την ποσότητα του νερού. Κάλλιστα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κάποιο ποτό στη θέση του αλκοόλ (μία βότκα, μία γκράπα ή κάποιο άλλο –χωρίς έντονη γεύση– ποτό), αφαιρώντας ταυτόχρονα και το νερό. Έτσι το λικέρ θα έχει τους βαθμούς του ποτού που θα χρησιμοποιηθεί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 Minutes
  1. 500 ml καθαρό αλκοόλ 90°
  2. 400 γρ. ζάχαρη
  3. 700 γρ. μούσμουλα
  4. 700 ml νερό
  5. Υπάρχει και άλλος τρόπος να ετοιμάσουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τα μούσμουλα Θα βρείτε τη συνταγή εδώ: Λικέρ από μούσμουλα (κουκούτσια)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και στεγνώνουμε τυλίγοντάς σε καθαρή πετσέτα τα μούσμουλα.

  2. 2

    Τα βάζουμε (ολόκληρα, μαζί με τα κουκούτσια τους) σε ένα γυάλινο μπουκάλι με φαρδύ λαιμό και ερμητικό κλείσιμο, προσθέτουμε το αλκοόλ και τα αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (ένα δροσερό ντουλάπι είναι μία καλή επιλογή) για περίπου έξι εβδομάδες. Ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο.

  3. 3

    Στο τέλος αυτού του χρόνου, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη.

  4. 4

    Φιλτράρουμε το αλκοόλ από το μπουκάλι όπου ήταν όλο αυτό το διάστημα με τα φρούτα, του προσθέτουμε το σιρόπι και το βάζουμε σε καθαρό μπουκάλι (το ίδιο ή άλλο, πάντως και αυτό με ερμητικό κλείσιμο), όπου και θα το φυλάξουμε..

  5. 5

    Το αφήνουμε στο ίδιο -δροσερό και σκοτεινό- μέρος για άλλες 3-4 εβδομάδες, φροντίζοντας, και πάλι, να ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο.

  6. 6

    Μετά και από αυτό το διάστημα, το λικέρ είναι έτοιμο για χρήση. Σερβίρετέ το καλά δροσερό. Είναι ιδανικό για γλυκά που περιέχουν κρέμα και φρούτα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (15)

Leda
Leda @cook_8464472
Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή. Το βάζο βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι, τα πηρουνάκια θα έρθουν σε έξι βδομάδες! Μία ερώτηση μόνο: εγώ το έφτιαξα με τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο). Πώς βάζεις τη ζάχαρη μετά αν δεν φτιάξεις σιρόπι με νερό; Ή απλως το φτιάχνεις πολύ πηχτό με ελάχιστο νερό ίσα για να λιώσει η ζάχαρη; Ευχαριστώ, Λήδα

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens