Λικέρ βερύκοκο, η “άλλη” εκδοχή – Ratafia

Bαθμολογία: 5
       
 
2 ψήφοι
,

Περιγραφή

Αφιερωμένη στη Sitronella αλλά και στον GreekLoverBoy, δύο διαφορετικές σχολές «λικεροποιών».

Τα βερύκοκα πρέπει να είναι ώριμα αλλά γερά, σε καλή κατάσταση.

Λικέρ βερύκοκο, η “άλλη” εκδοχή – Ratafia
photo: LuisaZ

Τι χρειαζόμαστε:

 • 25 ώριμα βερύκοκα
 • 2 λίτρα τσίπουρο (χωρίς άνηθο ή άλλα μυρωδικά)
 • 3 καρφάκια γαρύφαλλο
 • 1 κομμάτι κανέλλας (ολόκληρο)
 • 150 γρ. ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Αλκοολούχα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Περιέχει: Φρούτα , Βερίκοκα
Φτιάχνει: 2 λίτρα λικέρ
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 10' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

 1. Καθαρίζουμε τα βερύκοκα. Επειδή αυτά πρέπει να είναι σε πλήρη ωρίμανση, για να μη τα καταστρέψουμε πλένοντάς τα, τα καθαρίζουμε με τη βοήθεια ενός νοτισμένου πανιού και τα αφήνουμε να στεγνώσουν (1).
 2. Όταν είναι εντελώς στεγνά, τα κόβουμε με μαχαιράκι στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι τους και το σπάμε με τρόπο που να μπορούμε στη συνέχεια να αφαιρέσουμε ακέραιο το αμυγδαλάκι που περιέχουν (2).
 3. Ρίχνουμε αυτά τα αμυγδαλάκια σε κατσαρολάκι με νερό και τα ζεματίζουμε για λίγα λεπτά, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα η φλούδα τους, παραμένοντας αυτά ακέραια.
 4. Θρυμματίζουμε τα αμυγδαλάκια και τα ρίχνουμε σε ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο και ερμητικό κλείσιμο. Μαζί τους ρίχνουμε και τα βερύκοκα, κομμένα σε μικρά κομματάκια, αλλά και τα καρφάκια του γαρύφαλλου και το ξύλο της κανέλλας.
 5. Προσθέτουμε και το τσίπουρο (3) και κλείνουμε ερμητικά. Αφήνουμε το δοχείο μας στον ήλιο για 6 εβδομάδες περίπου, να μουλιάσουν τα βερύκοκα και να εμποτισθούν καλά στο ποτό (4).
 6. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρή μας και (πολύ λίγο) νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και είναι έτοιμο το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα δροσερό σημείο του σπιτιού. Είναι σημαντικό το σιρόπι να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν το προσθέσουμε στο ποτό, εάν θέλουμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι καλά διαυγές.
 7. Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι μας στο δοχείο με το ποτό μας, ανακατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε (και μας επιτρέπει το στόμιο του δοχείου) με τη βοήθεια ενός ξύλινου κουταλιού, ξανακλείνουμε και το αφήνουμε να ξεκουρασθεί για άλλες 3 ημέρες.
 8. Επόμενο βήμα είναι η «εμφιάλωση». Αφαιρούμε (εύκολα) τα κομματάκια από τα βερύκοκα, παίρνουμε ένα καθαρό κομμάτι γάζα (ή ένα –καθαρό- κομμάτι πανί), «φοδράρουμε» εσωτερικά ένα χωνί και αδειάσουμε το ποτά μας στο (στα) μπουκάλι (-α) όπου να το φυλάξουμε, φιλτράροντάς και κατακρατώντας τα αιωρούμενα μικρο-κομματάκια από τα αμύγδαλα.
 9. Κλείνουμε και πάλι ερμητικά και το αφήνουμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό για τουλάχιστον δύο μήνες πριν να το χρησιμοποιήσουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

(1). Επειδή τα βερύκοκα πρέπει να είναι σε πλήρη ωρίμανση, για να μη τα καταστρέψουμε πλένοντάς τα, τα καθαρίζουμε με τη βοήθεια του νοτισμένου πανιού που το περνάμε ελαφρυά πάνω από την επιφάνειά τους. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, χωρίς να τα σκουπίσουμε με κάποιο πανί, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

(2). Κρατάμε τα κουκούτσια όρθια, μεταξύ δείκτη και αντίχειρα. Το κουκούτσι του βερύκοκου, όρθιο, έχει τη μία πλευρά του πιο καμπύλη και την άλλη πιο αιχμηρή, κάτι σαν ... “λοφίο περικεφαλαίας” (μου άρεσε να το λέω έτσι μικρός). Αυτή η μεριά, λοιπόν, πρέπει να είναι προς τα πάνω και να προεξέχει από τα δάκτυλά μας. Με τη βοήθεια ενός μικρού σφυριού και με μία αποφασιστική σφυριά πάνω σε αυτό το... “λοφίο” (μπορεί να χρειασθεί και δεύτερη ή και τρίτη), το κουκούτσι σπάει και ελευθερώνει ακέραιο το αμυγδαλάκι του.

(3). Η συνταγή γίνεται με οποιοδήποτε ποτό δεν έχει έντονη γεύση, από μόνο του. Για τον λόγο αυτό δεν θέλουμε αρωματισμένο τσίπουρο. Κάνει όμως και μία βότκα, μία σκέτη (όχι αρωματισμένη) γκράπα, ίσως-ίσως ένα τζίν. Φυσικά κάνει και αλκοόλ ζαχαροπλαστικής (καθαρό, 90ο), αλλά σε αυτή τη περίπτωση η ποσότητά του περιορίζεται στη μισή (ένα λίτρο) και χρησιμοποιείται και ίση ποσότητα (άλλο ένα λίτρο) νερού.

(4). Παράδοση αιώνων θέλει αυτό το συγκεκριμένο λικέρ να ζυμώνεται στον ήλιο. Η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί, είτε αδιάλυτη στην αρχή και να λιώσει και ενσωματωθεί στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο, είτε να προστεθεί στο τέλος αυτής της περιόδου, σαν σιρόπι, όπως περιγράφεται στη συνταγή.

(5). Το λικέρ αυτό, η αρχική παραλλαγή του οποίου, με χρήση βύσσινου όπου –ενίοτε– προστίθενται και πικρ-αμυγδαλάκια από βερύκοκο ή γλυκά αμύγδαλα ή συνδυασμός των δύο, και με κόκκινο κρασί στη θέση του –όποιου– αλκοολούχου, φτιάχνεται εδώ και αιώνες σε όλες τις γωνιές της χώρας, δεν είναι (αναγκαστικά) και δική μας, ελληνική ..... πατέντα. Το συναντά κανείς με το όνομα “Ratafia” στη γειτονική Ιταλία (και ποιος ξέρει και σε πόσες άλλες περιοχές και γωνιές του κόσμου) όπου, μάλιστα, σε κείμενο του προ-περασμένου αιώνα («Μνήμες από τις μεθόδους παρασκευής κρασιών και λικέρ», Teramo, 1868, Alessio de Berardinis) αναφέρεται ότι “όσον αφορά στο όνομα Ratafia, οι αρχαίοι ιστορικοί συμφωνούν ότι δόθηκε στο λικέρ από τη χρήση που του έκαναν οι πρεσβευτές εμπόλεμων δυνάμεων κατά την αρχαιότητα, όταν διαπραγματευόντουσαν την ειρήνη σε κάποιο ευχάριστο γεύμα, (Σ. ggr: από τότε γνώριζαν μερικοί να ... την περνούν καλά!!!) πίνοντας αυτό το λικέρ και προφέροντας εκείνες τις απλές κουβέντες στα λατινικά: «Pax rata fiat» (Σ. ggr: «ας γίνει ειρήνη», αν μαντεύω σωστά)”.

(Πηγή: Άτλαντας των παραδοσειακών προιόντων του Αμπρούτσο - ARSSA Περιφέρεια του Abruzzo, 2004).

Σχετικές συνταγές

Λικέρ Βερίκοκο Λικέρ Βερίκοκο
       
       
(22)

  11 Όλα

  #
  Σχόλιο από Sitronella, 23-7-09  
  Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση ggr. Πριν κάποια χρόνια, σε ένα γάμο στην όμορφη Σίφνο, είχα δοκιμάσει ένα τέλειο λικέρ βερίκοκο το οποίο είχε μέσα ολόκληρα τα βερίκοκα όμως. Αφού δοκιμάσαμε το λικέρ, μετά περιμέναμε να τελειώσει το μπουκάλι να φάμε τα βερίκοκα :) . Μήπως αντί για κομματάκια, να τα βάζαμε ολόκληρα; Και να τα αφήναμε μέσα (λέω εγώ τώρα :) ). Ή λες να είναι άλλη συνταγή αυτή για ένα τρίτο λικέρ βερίκοκο;
  #
  Σχόλιο από ggr, 23-7-09  
  Τι λες ; Το δοκιμάζουμε ;
  Λοιπόν, τα ξαναλέμε εδώ ..... τέλος του χρόνου (ή κάπου εκεί) με τα αποτελέσματα.
  #
  Σχόλιο από adamantia, 24-7-09  
  Εχω ακουσει οτι τα κουκουτσια απο βερυκοκκα ειναι επικονδυνα γιατι περιεχουν κυανιουχα. Ειναι αληθεια?
  #
  Σχόλιο από GreekLoverBoy, 24-7-09  
  Χαίρε GGR!
  οι λικερόφιλοι σε χαιρετούν και τιμή μας η αφιέρωση προς δόξαν της Ρώμης και της Συγκλήτου (the Gladiator)!

  η αναλυτικότητα και η εμπειρογνωμοσύνη σου προκαλούν πλήρη έκθλιψη στη δική μου. διαβάζεσαι πολύ πολύ ευχάριστα!

  το δε σχόλιο της Σιτρονέλ, μού θύμισε το ολόκληρο ροδάκινο που κολυμπάει μέσα στο μπουκάλι του περίφημου Southern Comfort.

  ψοφάω να κάνω χάζι τ'αμερικανόπουλα που αναρρωτιούνται: «οχ? πώς μπήκε ολόκληρο ροδάκινο μέσα στο μπουκάλι?»

  και δε βαριέμαι καθόλου να τους εξηγώ κάθε φορά το κοινό μυστικό:

  ο παραγωγός, τους λέω, βάζει σκουφάκια τα μπουκάλια πάνω στα μπουμπούκια της ροδακινιάς και όταν ωριμάσουν, κόβει το μίσχο και μένει το ροδάκινο μέσα στο μπουκάλι...

  αχ, να δείτε την αντίδρασή τους! τρέχουνε σαν τρελά να διαλαλήσουν αμέσως την ανακάλυψή τους υποβάλλοντας σε κουίζ όλους όσους συναντούν!

  έχουν μεγάλο γούστο τα ενθουσιασμένα πιτσιρίκια!

  Μάικ
  #
  Σχόλιο από GreekLoverBoy, 24-7-09  
  σόρι για το αλλεπάλληλο σχόλιο.
  ξέχασα ν'απαντήσω στο ερώτημα της Αδαμαντίας.

  Αδαμαντία, ναι αλήθεια είναι. αντιγράφω-μεταφράζω απόσπασμα από το άρθρο της βικιπαίδειας σχετικά με το ενλόγω κουκούτσι:

  «Το 1993, το Υπουργείο Γεωργίας και άλλοι φορείς των ΗΠΑ έκαναν έλεγχο σε 2 πακετάκια «πικραμύγδαλα» που πωλούνταν ως σνακ σε κατ/ματα υγιεινών τροφών και διαπίστωσαν τα εξής:

  η περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο κάθε πακέτου, εάν καταναλωνόταν ολόκληρο, ήταν διπλάσια από τη δόση που απαιτείται για να επέλθει θάνατος. ωστόσο, τα κρούσματα θανάτου δεν είναι πολλά μέχρι στιγμής».

  Πηγή:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Apricot_kernel

  δε νομίζω πως είναι καλή ιδέα ν'αφήνουμε τα παιδιά να σπάνε πικραμύγδαλα.

  στο ίδιο άρθρο (Παραπομπές) θα διαβάσετε για την περίπτωση μιας ομάδας παιδιών στην Ιταλία που βρέθηκαν σε κώμα κάτω από μια βερικοκιά.

  Τόσο η FDA (Yπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ) όσο και ο αντίστοιχος φορέας της Μ. Βρεταννίας, συνιστούν 1-2 ωμά κουκούτσια ημερησίως.

  αν όμως τα ψήσετε δεν είναι τοξικά γιατί καταστρέφεται το ένζυμο που απαιτείται για το σχηματισμό του υδροκυάνιου.
  #
  Σχόλιο από LuisaZ, 3-11-09  
  Σας παροτρύνω να έχετε και άλλες, παρόμοιες, “διγνωμίες” μεταξύ των μελών σας. Το αποτέλεσμα, σε αυτή τη περίπτωση, ήταν ένα πολύ καλό λικέρ.
  #
  Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 20-6-11  
  το εφιαξα το λατρεψα και θα το ξαναφιαξω σιγουρα ευχαριστω για την μοναδικη συνταγη
  #
  Σχόλιο από trifonia, 23-11-12  
  Geia sas ithela na rwtisw meta pou prosthetoume to siropi tis 3 meres ksekourasis to afinoume stin skia I ston ilio?
  #
  Σχόλιο από ggr, 23-11-12  
  trifonia, θα το αφήσεις σε ένα δροσερό μέρος.
  Ο ήλιος την έχει κάνει τη δουλειά του.
  #
  Σχόλιο από fotnik, 31-7-13  
  Μπορω αντι ζαχαρη να βαλω στεβια η κατι αλλο;η δεν επιτυγχανεται ζυμωση;ευχαριστω εκ των προτερων.
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-8-13  
  fotnik, καλημέρα

  Αυτή είναι μία καλή ερώτηση που κάνεις και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσουμε την απάντηση. Θεωρητικά (σε κάποια καταγραφή) ή και πρακτικά (δοκιμάζοντας σε ένα δικό λικέρ). Ή και μαρμελάδα…

  Είναι όμως καλή ερώτηση για λικέρ στα οποία γίνεται ζύμωση, αφήνοντας φρούτο και ζάχαρη μαζί.

  Αντίθετα εδώ, το λικέρ φτιάχνεται με εκχύλισμα των φρούτων, με την βοήθεια του οινοπνεύματος που περιέχεται στο τσίπουρο. (και που θα ήταν ακόμη πιο γρήγορο και αποτελεσματικό εάν χρησιμοποιείτο καθαρό (95ο) οινόπνευμα. Το οινόπνευμα “θα πάρει” όλη τη γεύση και το άρωμα από το φρούτο, με διήθηση, δεν γίνεται ζύμωση. Στη συνέχεια, προστίθεται το σιρόπι της ζάχαρης (της στέβια στη προκειμένη περίπτωση), για να δώσει τη γλυκιά γεύση, όχι όμως για να βοηθήσει στη ζύμωση των φρούτων.

  Με αυτή την ευκαιρία όμως διάβασα ότι θέλουν μία “ιδιαίτερη” μεταχείριση οι μαρμελάδες. Γίνονται και με στέβια (μάλιστα, το “μαγικό” αυτό φυτό αντέχει πολύ καλύτερα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως εκείνες που αναπτύσσονται όταν βράζει η μαρμελάδα), θέλουν όμως και κάποιον πηκτικό παράγοντα (αγάρ-αγάρ, για παράδειγμα). Ευκαιρία, εάν κάποια/κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο να το κάνει κοινό και στους υπόλοιπους.

  Ελπίζω να σε βοήθησα. Εάν το επιχειρήσεις, πες μας το αποτέλεσμα ! Καλή συνέχεια !

  5 Σχόλια

  #
  Σχόλιο από Sitronella, 23-7-09  
  Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση ggr. Πριν κάποια χρόνια, σε ένα γάμο στην όμορφη Σίφνο, είχα δοκιμάσει ένα τέλειο λικέρ βερίκοκο το οποίο είχε μέσα ολόκληρα τα βερίκοκα όμως. Αφού δοκιμάσαμε το λικέρ, μετά περιμέναμε να τελειώσει το μπουκάλι να φάμε τα βερίκοκα :) . Μήπως αντί για κομματάκια, να τα βάζαμε ολόκληρα; Και να τα αφήναμε μέσα (λέω εγώ τώρα :) ). Ή λες να είναι άλλη συνταγή αυτή για ένα τρίτο λικέρ βερίκοκο;
  #
  Σχόλιο από ggr, 23-7-09  
  Τι λες ; Το δοκιμάζουμε ;
  Λοιπόν, τα ξαναλέμε εδώ ..... τέλος του χρόνου (ή κάπου εκεί) με τα αποτελέσματα.
  #
  Σχόλιο από GreekLoverBoy, 24-7-09  
  Χαίρε GGR!
  οι λικερόφιλοι σε χαιρετούν και τιμή μας η αφιέρωση προς δόξαν της Ρώμης και της Συγκλήτου (the Gladiator)!

  η αναλυτικότητα και η εμπειρογνωμοσύνη σου προκαλούν πλήρη έκθλιψη στη δική μου. διαβάζεσαι πολύ πολύ ευχάριστα!

  το δε σχόλιο της Σιτρονέλ, μού θύμισε το ολόκληρο ροδάκινο που κολυμπάει μέσα στο μπουκάλι του περίφημου Southern Comfort.

  ψοφάω να κάνω χάζι τ'αμερικανόπουλα που αναρρωτιούνται: «οχ? πώς μπήκε ολόκληρο ροδάκινο μέσα στο μπουκάλι?»

  και δε βαριέμαι καθόλου να τους εξηγώ κάθε φορά το κοινό μυστικό:

  ο παραγωγός, τους λέω, βάζει σκουφάκια τα μπουκάλια πάνω στα μπουμπούκια της ροδακινιάς και όταν ωριμάσουν, κόβει το μίσχο και μένει το ροδάκινο μέσα στο μπουκάλι...

  αχ, να δείτε την αντίδρασή τους! τρέχουνε σαν τρελά να διαλαλήσουν αμέσως την ανακάλυψή τους υποβάλλοντας σε κουίζ όλους όσους συναντούν!

  έχουν μεγάλο γούστο τα ενθουσιασμένα πιτσιρίκια!

  Μάικ
  #
  Σχόλιο από LuisaZ, 3-11-09  
  Σας παροτρύνω να έχετε και άλλες, παρόμοιες, “διγνωμίες” μεταξύ των μελών σας. Το αποτέλεσμα, σε αυτή τη περίπτωση, ήταν ένα πολύ καλό λικέρ.
  #
  Σχόλιο από ΝΙΚΟΛ, 20-6-11  
  το εφιαξα το λατρεψα και θα το ξαναφιαξω σιγουρα ευχαριστω για την μοναδικη συνταγη

  6 Ερωτήσεις

  #
  Σχόλιο από adamantia, 24-7-09  
  Εχω ακουσει οτι τα κουκουτσια απο βερυκοκκα ειναι επικονδυνα γιατι περιεχουν κυανιουχα. Ειναι αληθεια?
  #
  Σχόλιο από GreekLoverBoy, 24-7-09  
  σόρι για το αλλεπάλληλο σχόλιο.
  ξέχασα ν'απαντήσω στο ερώτημα της Αδαμαντίας.

  Αδαμαντία, ναι αλήθεια είναι. αντιγράφω-μεταφράζω απόσπασμα από το άρθρο της βικιπαίδειας σχετικά με το ενλόγω κουκούτσι:

  «Το 1993, το Υπουργείο Γεωργίας και άλλοι φορείς των ΗΠΑ έκαναν έλεγχο σε 2 πακετάκια «πικραμύγδαλα» που πωλούνταν ως σνακ σε κατ/ματα υγιεινών τροφών και διαπίστωσαν τα εξής:

  η περιεκτικότητα σε υδροκυάνιο κάθε πακέτου, εάν καταναλωνόταν ολόκληρο, ήταν διπλάσια από τη δόση που απαιτείται για να επέλθει θάνατος. ωστόσο, τα κρούσματα θανάτου δεν είναι πολλά μέχρι στιγμής».

  Πηγή:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Apricot_kernel

  δε νομίζω πως είναι καλή ιδέα ν'αφήνουμε τα παιδιά να σπάνε πικραμύγδαλα.

  στο ίδιο άρθρο (Παραπομπές) θα διαβάσετε για την περίπτωση μιας ομάδας παιδιών στην Ιταλία που βρέθηκαν σε κώμα κάτω από μια βερικοκιά.

  Τόσο η FDA (Yπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων των ΗΠΑ) όσο και ο αντίστοιχος φορέας της Μ. Βρεταννίας, συνιστούν 1-2 ωμά κουκούτσια ημερησίως.

  αν όμως τα ψήσετε δεν είναι τοξικά γιατί καταστρέφεται το ένζυμο που απαιτείται για το σχηματισμό του υδροκυάνιου.
  #
  Σχόλιο από trifonia, 23-11-12  
  Geia sas ithela na rwtisw meta pou prosthetoume to siropi tis 3 meres ksekourasis to afinoume stin skia I ston ilio?
  #
  Σχόλιο από ggr, 23-11-12  
  trifonia, θα το αφήσεις σε ένα δροσερό μέρος.
  Ο ήλιος την έχει κάνει τη δουλειά του.
  #
  Σχόλιο από fotnik, 31-7-13  
  Μπορω αντι ζαχαρη να βαλω στεβια η κατι αλλο;η δεν επιτυγχανεται ζυμωση;ευχαριστω εκ των προτερων.
  #
  Σχόλιο από ggr, 1-8-13  
  fotnik, καλημέρα

  Αυτή είναι μία καλή ερώτηση που κάνεις και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναζητήσουμε την απάντηση. Θεωρητικά (σε κάποια καταγραφή) ή και πρακτικά (δοκιμάζοντας σε ένα δικό λικέρ). Ή και μαρμελάδα…

  Είναι όμως καλή ερώτηση για λικέρ στα οποία γίνεται ζύμωση, αφήνοντας φρούτο και ζάχαρη μαζί.

  Αντίθετα εδώ, το λικέρ φτιάχνεται με εκχύλισμα των φρούτων, με την βοήθεια του οινοπνεύματος που περιέχεται στο τσίπουρο. (και που θα ήταν ακόμη πιο γρήγορο και αποτελεσματικό εάν χρησιμοποιείτο καθαρό (95ο) οινόπνευμα. Το οινόπνευμα “θα πάρει” όλη τη γεύση και το άρωμα από το φρούτο, με διήθηση, δεν γίνεται ζύμωση. Στη συνέχεια, προστίθεται το σιρόπι της ζάχαρης (της στέβια στη προκειμένη περίπτωση), για να δώσει τη γλυκιά γεύση, όχι όμως για να βοηθήσει στη ζύμωση των φρούτων.

  Με αυτή την ευκαιρία όμως διάβασα ότι θέλουν μία “ιδιαίτερη” μεταχείριση οι μαρμελάδες. Γίνονται και με στέβια (μάλιστα, το “μαγικό” αυτό φυτό αντέχει πολύ καλύτερα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως εκείνες που αναπτύσσονται όταν βράζει η μαρμελάδα), θέλουν όμως και κάποιον πηκτικό παράγοντα (αγάρ-αγάρ, για παράδειγμα). Ευκαιρία, εάν κάποια/κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο να το κάνει κοινό και στους υπόλοιπους.

  Ελπίζω να σε βοήθησα. Εάν το επιχειρήσεις, πες μας το αποτέλεσμα ! Καλή συνέχεια !

  0 Παραλλαγές

  Άλλες φωτογραφίες

  Σχετικά άρθρα

  Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
  Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
  Ένα φρούτο την ημέρα
  Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
  Βιταμίνες Α' μέρος
  Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
  Απώλεια βάρους μετά το καλοκαίρι
  Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα να ασχολ...

  Τη συνταγή προτείνουν:

  Λικερ-άκια και ποτά
  Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
  Ποτά
  Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της ΜάριοςΖώης