Λουκανοπιτάκια σπιτικά
Λίγα μυστικά ακόμα
Έκανα και πίτσα ή μια μεγάλη ή 4 μικρές αλλά και καλτσόνε με αυτή τη ζύμη. Γίνανε φανταστικά.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζεστένουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε και όταν γίνει χλιαρό προς ζεστό το ρίχνουμε σ' ένα μπωλ.
-
2
Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για ομελέτα. Μετά προσθέτουμε μια καλή δόση αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
-
3
Προσθέτουμε πάλι αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με το χέρι. Ένας καλός τρόπος είναι να γυρίζουμε το μπωλ με το ένα χέρι ενώ ανακατεύουμε με το άλλο. Σιγά σιγά αρχίζει και σχηματίζεται μια μπάλα ενώ ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν αρχίσει και ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπωλ ζημώνουμε πιο δυνατά και ρίχνουμε κάθε φορά πολύ λίγο αλεύρι. Θα είναι έτοιμο όταν βάζοντας το δάχτυλό μας και βγάζοντας το πάλι έξω σχηματίζεται μια τρυπούλα που μετά κλείνει μόνη της ενώ το δάχτυλό μας έχει βγεί εύκολα και καθαρό. (σύνολο σε αλεύρι περίπου 500gr)
-
4
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε αρκετά να φουσκώσει. Εγώ προθερμένω τον φούρνο στους 80C και το αφήνω για περίπου 40 λεπτά.
-
5
Αφού φουσκώσει το πλάθουμε για άλλα 1-2 λεπτά και το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Κάθε ένα απο αυτά τα ανοίγουμε σε μέγεθος μεγάλου πιάτου και τα κόβουμε σε 8 κομμάτια τριγωνικά (2 σταυρούς με το μαχαίρι).
-
6
Αφού ανοίξουμε κάθε κομμάτι σε πιο μεγάλο μέγεθος στην μεγάλη πλευρά αλείφουμε λίγη μουστάρδα και βάζουμε ένα λουκάνικο με τρόπο που να πιάσει όλη τη πλευρά. Κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες και το τυλίγουμε προς τη μύτη του κομματιού.
-
7
'Οταν τα τυλίξουμε και τα 32 τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά.
-
8
Μπορούμε σαν γέμιση να βάλουμε ότι μας αρέσει. Μοτσαρέλα με ζαμπόν ή σκέτο τυρι αφού το ανακατέψουμε με ένα κρόκο ή 2 ανάλογα την ποσότητα της γέμισης για να μείνουν ενωμένα τα κομμάτια καθώς επίσης και κομμάτια σοκολάτας για γλυκιά παρασκευή στυλ κρουασάν, όμως στην αναλογία ζάχαρη - αλάτι της ζύμης βάζουμε πιο πολύ ζάχαρη.
Σχόλια (4)