pontikaki1985
pontikaki1985 @cook_8498980

Είναι πραγματικά πεντανόστιμο και αρκετά εύκολο! Είναι συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!!

Λίγα μυστικά ακόμα

ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ που πρέπει να προσέξετε στο ψήσιμο είναι τα εξήςΘα τοποθετήσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα με το γλυκό γιατί το βούτυρο και η ζάχαρη καθώς ψήνεται (γίνεται καραμέλα) στάζουν στον πάτο. Εμένα έσταξε αρκετά! Είναι απαραίτητο το ταψάκι από κάτω!!Στα 20 λεπτά θα δείτε αν έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό οπότε στο σημείο αυτό το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο. Τυχαίνει επίσης στα 30 λεπτά να μην έχει ψηθεί καλά στη μέση της φόρμας οπότε να χρειαστεί μερικά λεπτά ψήσιμο ακόμα. Και στην περίπτωση αυτή το αλουμινόχαρτο είναι πολύ χρήσιμο.Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
  1. 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  2. 480 γρ. γάλα φρέσκο
  3. 100 γρ. σπορέλαιο
  4. 100 γρ. ζάχαρη
  5. 1 φακελάκι μαγιά
  6. 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  7. 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  8. 1 κ.γλ. μπέϊκιν
  9. 1 κ.γλ. αλάτι
  10. 300 γρ. ζάχαρη
  11. 3 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  12. λίγη τριμμένη σοκολάτα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για να κάνουμε τη ζύμη ζεσταίνουμε το γάλα αλλά προσέχουμε να μην κάψει γιατί θα μας χαλάσει τη μαγιά. Προσθέτουμε τα 100 γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τα 500 γρ. αλεύρι ανακατεύουμε και αυτά με το κουτάλι. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.

  2. 2

    Μετά την μια ώρα βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

  3. 3

    Αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για καμιά ώρα για να μπορέσουμε να τη δουλέψουμε εύκολα.

  4. 4

    Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.

  5. 5

    Σε μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη.

  6. 6

    Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 6 λωρίδες τη ζύμη. Με προσοχή μεταφέρουμε τη μια λωρίδα πάνω στην άλλη. Θα βοηθήσει αν διπλώσετε απαλά τη λωρίδα στα 4 ώστε να μπορέσετε να την μετακινήσετε. Έτσι λοιπόν κάνουμε ένα σάντουιτς με τις λωρίδες.

  7. 7

    Κόβουμε σε 8 κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού. Η εικόνα που πρέπει να έχουμε είναι σαν να έχουμε μια φρατζόλα ψωμιού κομμένη σε φέτες μέσα στη φόρμα.

  8. 8

    Καλό είναι να αφήσετε το γλυκό να φουσκώσει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσιμο αλλά δεν είναι και απαραίτητο.

  9. 9

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

gioulis
gioulis @gioulis
Μια συνταγή που αξίζει σίγουρα 5 πιρουνάκια!

Από

pontikaki1985
pontikaki1985 @cook_8498980
στις