M, όπως... Migas 2

25 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Προσοχή ..... Δυναμίτης! (Με “χθεσινό” ψωμί, ελαιόλαδο, αλλαντικά, αυγά και πιπεριές) Τα Migas γεννήθηκαν στις τραχιές πεδιάδες της Ισπανίας, δημιουργήματα βοσκών που πολλές φορές δεν είχαν στη διάθεσή τους τίποτα άλλο παρά μπαγιάτικο ψωμί, άγρια σκόρδα, ελαιόλαδο και, εάν ήσαν τυχεροί, λίγες πιπεριές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το περιεχόμενο ενός πιάτου migas μπορεί να είναι... σχεδόν οτιδήποτε. Κρεατικό, λαχανικό, ακόμη και ψαρικό. Ναι, η πορτογαλέζικη εκδοχή του συχνά περιέχει ψάρια, οστρακοειδή, γαρίδες, κ.α.Ακόμη και για το βασικό υλικό τους, υπάρχει και άλλος τρόπος να φτιάξουμε ένα πιάτο migas. Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, ε, σίγουρα θα έχουμε λίγο αλεύρι στο σπίτι. Μας κάνει θαυμάσια. Μία τέτοια συνταγή, γευστικότατη και αυτή και σαφώς ελαφρύτερη, θα βρείτε εδώ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
4 άτομα
  1. 3 κύπελλα ψίχουλα από “χθεσινό” ψωμί (μέγεθος κρουτόν ή λίγο μεγαλύτερα)
  2. 1/4 κύπελλο χοιρινό λίπος
  3. (κάτι λιγότερο από) 1/4 κύπελλο ελαιόλαδο
  4. 3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρούς κύβους
  5. 4-5 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  6. 50 γρ. μπέικον (κομμένο σε κομμάτια των 2 εκ.)
  7. 100 γρ. πικάντικα χοιρινά λουκάνικα (κομμένα σε κομμάτια 2 εκ.)
  8. ελαιόλαδο
  9. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  10. πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  11. 4 μεγάλα αυγά
  12. 2 πιπεριές (πράσινη και κόκκινη)
  13. (***) Για μία πιο light εκδοχή, χρησιμοποιήστε στο τηγάνισμα αποκλειστικά ελαιόλαδο, 1/3 της κούπας (συνολικά) και καθόλου χοιρινό λίπος (***)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ζεσταίνουμε το χοιρινό λίπος πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε ευρύχωρο τηγάνι, να λιώσει.

  2. 2

    Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρεμμυδιού, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε έως ότου το κρεμμύδι γίνει διάφανο, για 5 λεπτά περίπου.

  3. 3

    Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, σκεπάζουμε ξανά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε μέχρι να βγάλουν το περισσότερο από το λίπος τους, για 3 περίπου λεπτά.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψωμιού και ανακατεύουμε καλά να απορροφήσουν όλα, όλους τους χυμούς του τηγανιού. Για να γίνει αυτό πρέπει να ανακατεύουμε γρήγορα, φροντίζοντας να “βρέχονται” όλα τα κομμάτια του ψωμιού και να απορροφούν τις νοστιμιές.

  6. 6

    Μαγειρεύουμε έως ότου το μείγμα να τοσταριστεί ελαφριά, για κανένα δεκάλεπτο περίπου.

  7. 7

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας για να αποφύγουμε υπερβολές, το φαγητό είναι ήδη πολύ γευστικό.

  8. 8

    Σε άλλο ευρύχωρο τηγάνι ετοιμάζουμε τις πιπεριές μας. Αρχικά ζεσταίνουμε λάδι σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά.

  9. 9

    Ρίχνουμε τότε τις πιπεριές μας κομμένες είτε σε λωρίδες είτε σε ορθογώνια κομμάτια (όχι μεγάλα, πλευράς 3-4 εκ) και τηγανίζουμε ανακατεύοντας, μέχρι που η φλούδα τους να αρχίσει να σκουραίνει, να κάνει “φουσκάλες” και να αποκολλάται από το κρέας τους. Αυτό θα πάρει 2-3 λεπτά. Με τρυπητή σπάτουλα αφαιρούμε τις πιπεριές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να βγάλουν το παραπανίσιο λάδι. Κανονίζουμε σε αλάτι, πιπέρι.

  10. 10

    Όταν ετοιμασθούν και τα migas, τα σερβίρουμε σε ρηχά πυρίμαχα πιάτα, τα γαρνίρουμε με τις κομμένες πιπεριές μας και τα βάζουμε σε θερμασμένο φούρνο για να διατηρηθούν ζεστά έως ότου να ετοιμάσουμε και τα αυγά μας.

  11. 11

    Σε μικρό, αντικολλητικό, τηγάνι ετοιμάζουμε τα αυγά μας, ένα τη φορά. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

  12. 12

    Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και μόλις αρχίσει να καπνίζει, σπάμε ένα αυγό (όπως όταν φτιάχνουμε αυγά μάτια, φροντίζοντας να μη σπάσει ο κρόκος, είναι σημαντικό αυτό) μέσα στο καυτό λάδι.

  13. 13

    Δουλεύοντας γρήγορα με τη σπάτουλα, “μαζεύουμε” το ασπράδι, εμποδίζουμε να απλωθεί πολύ, περιορίζοντάς το γύρω από τον κρόκο (υπάρχουν και ειδικές φόρμες για αυτό, εάν έχουμε τις χρησιμοποιούμε). Έτσι αποφεύγουμε να απλωθεί σε όλο το τηγάνι ένα πολύ λεπτό στρώμα, που αναπόφευκτα θα ξεροψηθεί. Θέλουμε το ασπράδι να είναι “ζουμερό”, απαλό, όχι ξεροψημένο.

  14. 14

    Και με τη επάνω επιφάνεια, τι θα γίνει, πως θα τηγανισθεί ; Παίρνοντας κουταλιές από το καυτό λάδι με ένα κουτάλι, με γρήγορες κινήσεις βρέχουμε την επάνω επιφάνεια του αυγού με το καυτό λάδι μέχρι να τηγανισθεί, να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να γίνει τραγανό. Όλο αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα, ώστε τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος εσωτερικά να παραμείνουν απαλά, ζουμερά και μελάτα.

  15. 15

    Με τρυπητή σπάτουλα βγάζουμε το αυγό και το τοποθετούμε πάνω στα ζεστά migas ενός από τα πιάτα που διατηρούμε ζεστά στο φούρνο.

  16. 16

    Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε ένα από τα πιάτα μας με migas.

  17. 17

    Αφού μπουν τα αυγά πάνω από τα migas, τα πιάτα δεν πρέπει να μείνουν για ώρα μέσα στο φούρνο. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις.

  18. 18

    Σερβίρουμε αμέσως, ζεστά-ζεστά από το φούρνο

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens