Maccheroni, (say) cheese!!!

Μαγειρεύτηκε 8 φορές
ggr
ggr @george
Athens

Η ιδέα θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από το “Παστίτσιο πλούσιο”, της ΚΡΙΣΤΑ.Θα μπορούσε να προέρχεται και από ένα –ομολογουμένως πολύ νόστιμο– σουφλέ που φτιάχνει η Λουΐζα.Θα μπορούσε να τη γέννησε κάποια “εκκαθαριστική” κίνηση, από τα περισσεύματα τυριών στο ψυγείο, του Γιώργου.Ή, απλά, θα μπορούσε να είναι μια “φράση-προτροπή” προς την Έρρικα, σαν αυτή στη φετινή γιορτή της πίτας“κοίτα, μακαρόνια, χαμογέλα! ” ή αλλιώς“maccheroni, cheese!”, όταν εντοπίζονται μακαρόνια σε “ακτίνα βολής”.Όπως και να ‘ναι, τα “maccheroni cheese” είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο ζυμαρικών, σκεπασμένων με μία πολύ ξεχωριστή κρέμα τυριών. Ένα πιάτο-απόλαυση για τους φανατικούς των ζυμαρικών αλλά και εκείνους που τρελαίνονται για τα τυριά. Ένα πιάτο με έντονη γεύση που, παρά τις όποιες θερμίδες του, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Recipe by ggr

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

55 Minutes
6 (με 8) άτομα
  1. 70 γρ. βούτυρο για την κρέμα των τυριών
  2. 20 γρ. βούτυρο για το βουτύρωμα
  3. 1 ξερό κρεμμύδι
  4. 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  5. 70 γρ. αλεύρι
  6. 220 γρ. τυρί Edam
  7. 220 γρ. τυρί Emmental
  8. 220 γρ. τυρί Parmigiano
  9. 1 λίτρο γάλα
  10. 600 γρ. κοντόσχημα ζυμαρικά
  11. λίγο ελαιόλαδο
  12. αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο σε ποσότητες ανάλογες με τα γούστα μας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πρώτη μας κίνηση να ετοιμάσουμε τα τυριά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν είναι σε ολόκληρα κομμάτια τα τρίβουμε και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ταυτόχρονα βάζουμε το νερό για την pasta.

  2. 2

    Ανάβουμε ακόμη μία εστία και εκεί ετοιμάζουμε την κρέμα τυριών.Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε αρχικά τα 70 γρ. βούτυρο και εκεί μέσα ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, και τα μαλακώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Θα πάρει καμιά 15νταριά λεπτά (ανάλογα και την ένταση της εστίας). Όσο το περιμένουμε (προς το τέλος αυτού χρόνου ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας στο νερό που ήδη θα βράζει στην άλλη κατσαρόλα)

  3. 3

    Προσθέτουμε στη συνέχεια τα 70 γρ. του αλευριού (καλύτερα κοσκινισμένο, για να αποφύγουμε πιο εύκολα τη δημιουργία σβώλων) και ανακατεύουμε συνεχώς να ρουφήξει το βούτυρο.

  4. 4

    Όταν θα αρχίσει να χρυσίζει το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρις ότου πάρουμε ένα μείγμα ομοιογενές και χωρίς σβώλους αλευριού.

  5. 5

    Έτοιμοι; Προσθέτουμε αλάτι (όχι υπερβολές, υπάρχει και το parmigiano), πιπέρι (“δώστε του”, η έλλειψη κάποιας άλλης έντονης γεύσης το κάνει απαραίτητο) και μοσχοκάρυδο (για όσους το “αντέχουν”. Εγώ το αλλάζω με κάρυ και είμαι ευχαριστημένος. Δεν μπορώ να σας πω πως είναι με το μοσχοκάρυδο, βρείτε τα...), και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.

  6. 6

    Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, έχοντας φροντίσει να κρατήσουμε στην άκρη από μία κουταλιά της σούπας από το κάθε ένα.

  7. 7

    Ανακατεύουμε καλά με ξύλινο κουτάλι, μέχρις ότου ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

  8. 8

    Για δείτε, πρέπει να ‘χει τελειώσει και το βράσιμο της pasta. Σωστά; Την θέλουμε πολύ al dente, γιατί θα μπει για λίγο και στον φούρνο (υπολογίστε 3 λεπτά λιγότερο από τον συνιστώμενο χρόνο). Σουρώνουμε, λοιπόν, τα ζυμαρικά μας, τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος και του χύνουμε μια στάλα λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε η pasta μας να μη κολλάει.

  9. 9

    Επόμενο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο πυρίμαχο ταψάκι

  10. 10

    Και στη συνέχεια στρώνουμε την βάση αλλά και τα τοιχώματά του με την τριμμένη φρυγανιά.

  11. 11

    Αδειάζουμε την κρέμα των τυριών μέσα στο σκεύος με την pasta

  12. 12

    Και ανακατεύουμε καλά να πάει η κρέμα παντού.

  13. 13

    Αδειάζουμε το όλο περιεχόμενο μέσα στο ταψάκι, στρώνουμε με τη βοήθεια του ξύλινου κουταλιού την επιφάνεια να γίνει ομαλή

  14. 14

    Και την πασπαλίζουμε με τις κουταλιές των τυριών που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

  15. 15

    Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο και ψένουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα,

  16. 16

    Μέχρις ότου η επιφάνεια αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα και δημιουργηθεί η κλασσική τραγανή πετσούλα.

  17. 17

    Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το μεταφέρουμε ακέραιο στο τραπέζι, όπου και σερβίρουμε την pasta μας ζεστή-ζεστή.

Αντιδράσεις

Σχόλια (37)

Magica
Magica @cook_8449299
Το έφτιαξα χθές το βράδυ,απίστευτη γεύση, κι αυτή η κρέμα είναι το κάτι άλλο. Δεν πρόσθεσα μοσχοκάρυδο κι έβαλα κι εγώ λίγο κάρυ. Τα πηρουνάκια είναι απο τη Σιμώνη που αναρωτιέται γιατί δεν έχει και μαχαίρια και κουτάλια!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens