κύρια φωτογραφία συνταγής Μαγιονέζα χωρίς αυγά (υποχώρησα, τ’ ομολογώ!!!)

Μαγιονέζα χωρίς αυγά (υποχώρησα, τ’ ομολογώ!!!)

ggr
ggr @george
Athens

”Είστε χορτοφάγοι και η ύπαρξη αυγού στη μαγιονέζα είναι “εμπόδιο μέγα”; Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωτηρία. Μαγιονέζα χωρίς αυγό ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Εξ’ ορισμού. Κάτι σαν την ομελέτα..” Έγραφα πριν από λίγες ημέρες, με την ευκαιρία της συνταγής της “σπιτικής μαγιονέζας”. Μεγάλα λόγια, μεγάλου ανδρός!!! Δεν “στέγνωσε το μελάνι” και οι διαμαρτυρίες έπεσαν σύννεφοΠρώτος και καλύτερος ο Μπένυ “Αρκετά τα ‘κανα ομελέτα, δεν μπορώ άλλο τα αυγά”... Στη συνέχεια ο Θόδωρος. Δεν σας μεταφέρω το τι μου είπε, το δικό του στόμα λέει πράγματα που δεν μεταφέρονται... Ήταν ικανός να μου πει και για τα εδέσματα της κοπής της πίτας ότι “μαζί τα φάγαμε”. Όοοοχι κύριε, όχι, εγώ τα ταψιά τα είδα μόνο από τις φωτογραφίες. Ο Αντώνης (όχι ο ΒΟΡΕΙΟΣ, καλέ, ο άλλος, ο ...πολύ νότιος) μου θύμισε ότι περνούμε μία δύσκολη εποχή και επιβάλλεται η συνετή διαβίωση και η εξοικονόμηση από κάθε τι, ακόμη και από τα αυγά στη μαγιονέζα. Σύριζα μου πέρασε και η άλλη απειλή, του Αλέκου, πως θα ψάξετε, λέει, για συνταγή χωρίς αυγά προς Βραζιλία, Αργεντινή (μήπως και Χιλή;) μεριά. Και επειδή Αλέκος χωρίς Αλέκα δεν γίνεται, να ‘σου και κάποιοι“ΠΑΜΕ να του τα πούμε ένα χεράκι, θέλει και η φτωχολογιά τη μαγιονέζα της... Που θέλουν σώνει και καλά να στηρίξουμε το αδίστακτο κεφάλαιο, τους ορνιθοπαραγωγούς...”Πριν προλάβει, λοιπόν, να Χρυσίσει η Αυγή, και μετά από εκτεταμένη έρευνα στο διαδίκτυο, είμαι σε θέση να παρουσιάσω σε όλους τους ανεξάρτητους Έλληνες (και Ελληνίδες) του Πάνω (και του Κάτω) μ(π)αχαλά του site την συνταγή της "Μαγιονέζας χωρίς αυγά". Και ο Θεός να σας Φωτηςει να μη μάθει η Αριστερά σας τι έπραξε η δεξιά σας... Είναι όλα θέμα ..."σωστής επιλογής"!!!Κάντε μου μιά χάρη, μόνο, μη τη λέτε Mayonnaise, λέγετέ την ...“S o y o n n a I s e” !!! Please!!!Καληνύκτα σας!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 μικρό βαζάκι soyoνέζα
  1. 2 κ.σ. γεμάτες, κρέμα γάλακτος σόγιας
  2. 1 κ.σ. γεμάτη, μουστάρδα
  3. 1 κ.σ. χυμό λεμονιού (κάνει και ξύδι, λευκό)
  4. 1 τσιμπιά μαύρο πιπέρι
  5. 1 τσιμπιά ψιλό αλάτι
  6. 4 κ.σ. ελαιόλαδο (προτιμήστε το, εδώ, από το ηλιέλαιο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρκούν και εδώ όπως και στη κανονική, 3 απλά βήματαΣε ένα μικρό μπολ (πάντα είναι καλύτερο ένα μακρόστενο, γυάλινο ή πλαστικό, βαζάκι του ενός λίτρου) ρίχνουμε την κρέμα σόγιας (30 ml), την κουταλιά (15 ml) της μουστάρδας (χρησιμοποιήστε μία δυνατή, π.χ. Dijon, την χρειάζεται η soyannaise σας), μία τσιμπιά ψιλό αλάτι και άλλη μία μαύρο πιπέρι. Στάξτε και λίγες σταγόνες λάδι (μόλις 2 - 3, όχι περισσότερες)

  2. 2

    Βάζουμε τη ράβδο του minipimer στο βάθος του δοχείου και βάζουμε μπρος, αφήνοντάς το να ακουμπάει στον πάτο του βάζου, χωρίς να το κουνάμε (απλά το συγκρατούμε με το χέρι για να μη γύρει από τις δονήσεις και πέσει). Δουλεύουμε έτσι για 15 δευτερόλεπτα, δεν χρειάζεται περισσότερο, ίσα να δούμε το μείγμα να γίνεται λείο. Όσο καλύτερα αναμειχθούν τα υλικά σε αυτή τη φάση, όσο περισσότερο σταθερό είναι το αποτέλεσμα, τόσο καλύτερη θα βγει η μαγιονέζα.

  3. 3

    Προσθέτουμε τώρα το ελαιόλαδο και την κουταλιά (15 ml) το λεμόνι. Για να εξασφαλίσουμε ότι τα υλικά θα ενωθούν καλά και σταθερά, ότι θα δημιουργηθεί ένα γ α λ ά κ τ ω μ α που δεν θα διαχωρισθεί στη συνέχεια (ακριβώς όπως και όταν χρησιμοποιούμε αυγά), ρίχνουμε το λάδι σ ι γ ά – σ ι γ ά και λ ί γ ο – λ ί γ ο, σε πολύ λεπτή ροή, εναλλάξ με το λεμόνι, ενώ η ράβδος του minipimer συνεχίζει να δουλεύει και να γ α λ α κ τ ω μ α τ ο π ο ι ε ί αδιάκοπα. Όσο πιο αργά-αργά ρίξουμε το λάδι με το λεμόνι, τόσο πιο σταθερή μαγιονέζα θα πάρουμε. Έχει σημασία το κτύπημα να γίνεται με μ ε γ ά λ η αλλά και σ τ α θ ε ρ ή ταχύτητα.

  4. 4

    Όταν αρχίζει να πήζει η μαγιονέζα μας, πιάνουμε σταθερά τη ράβδο στο χέρι και αρχίζουμε να κάνουμε μικρούς κύκλους, αρχικά αγγίζοντάς το στον πάτο. Η μαγιονέζα έχει γίνει πιο ανοικτόχρωμη και αρχίζει να “ανεβαίνει”, να αποκτά όγκο και να ανεβαίνει προς τα πάνω μέσα στο βάζο.

  5. 5

    Σιγά σιγά αρχίζουμε να ανεβάζουμε τη ράβδο του minipimer προς τα πάνω. Αρκεί ένα 3λεπτο - 4λεπτο, ή έως ότου διαπιστώσετε ότι η μαγιονέζα σας έχει γίνει σταθερή, απαλή και πηκτή. Για να αποφύγετε να δονείται πολύ το βαζάκι σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βρέξτε ένα πανί, απλώστε το πάνω στον πάγκο και ακουμπήστε το βάζο πάνω του. Θα αποκτήσετε αυτόματα “αντιολισθητικό δάπεδο” (πάτο) και η δουλειά σας θα γίνει πιο εύκολα.

  6. 6

    Την αδειάζουμε από το βαζάκι σε ένα δοχείο (εάν δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε σε κάποια άλλη παρασκευή άμεσα, αλλά θέλουμε να τη διατηρήσουμε για κάποιες ημέρες στο ψυγείο, την αδειάζουμε σε δοχείο με ερμητικό κλείσιμο) και …καλή όρεξη. Είναι εντυπωσιακό το πόσο σταθερή και παράλληλα πόσο απαλή είναι !!! Όσο για τη γεύση...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens