ggr
ggr @george
Athens

Ένα εξαιρετικό πιάτο από τον chef Βασίλη Καλλίδη. Τον είδα να το ετοιμάζει σε ένα επεισόδιο της εκπομπής «Νόστιμη Γη» και μου έκανε εντύπωση η ευκολία του σε συνδυασμό με το γευστικό αποτέλεσμα που φανταζόμουν ότι θα είχε.

Ήδη μισο-βρασμένα χοντρά μακαρόνια μπαίνουν στο φούρνο μαζί με κομματάκια λουκάνικου, πιπεριές, τοματίνια και τυρί και ολοκληρώνουν το μαγείρεμά τους, καλά κλεισμένα με μία διπλή στρώση από λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, μέσα στους ίδιους τους υδρατμούς που δημιουργούνται στο εσωτερικό του “πακέτου”.

Ακολουθώντας τις γενικές κατευθύνσεις και την ιδέα της συνταγής, έκανα πολλές αλλαγές, άλλες υποχρεωτικές (spaghetti αντί για χοντρά μακαρόνια παστίτσιο που δεν είχα) και άλλες από επιλογή (εκτός από το λουκάνικο τηγάνισα και τις πιπεριές, προσέθεσα μελιτζάνα και κολοκυθάκι, αύξησα την ποσότητα της ντομάτας, χρησιμοποίησα δύο είδη τυριών), αλλά η γενική ιδέα δεν άλλαξε, είναι αυτή του chef.

Ο οποίος μας χάρισε ένα υπέροχο δείπνο προχθές το βράδυ που ήρθαν στο σπίτι ένα ζευγάρι φίλων με τα παιδιά τους, να περάσουμε λίγες ώρες στον κήπο. Δροσερή ατμόσφαιρα (μετά από ένα τριήμερο αφόρητου καύσωνα ήταν απολαυστικό το ευεργετικό αεράκι), σχεδόν απόλυτη ησυχία (οι Αθηναίοι βρίσκονται πια στις παραλίες), παγωμένες μπύρες για τους μεγάλους και αναψυκτικά για την Έρρικα και τους φίλους της και πιάτα που μοσχοβολούσαν πάνω από το άρωμα των τριαντάφυλλων! Ευχαριστούμε Καλλίδη!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

80 Minutes
6 άτομα
  1. 1 συσκευασία spaghetti (στην πρωτότυπη συνταγή, μακαρόνια παστίτσιο)
  2. 2 μεγάλα λουκάνικα
  3. 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  4. 4 πιπεριές σε διάφορα χρώματα (για το οπτικό αποτέλεσμα)
  5. 1 μέτρια μελιτζάνα
  6. 3 μέτρια κολοκυθάκια
  7. 4-5 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  8. 250 γρ τυρί cheddar
  9. 125 γρ. τυρί mozzarella
  10. 15-20 τοματίνια
  11. 2 τσιμπιές ρίγανη
  12. 1 κ.γ. αλάτι
  13. 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  14. 2 κ.σ. καλό ελαιόλαδο για το τέλος

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Εδώ θα σας δείξω την δική μου, ελαφρά διαφορετική, εκδοχή. Η πρωτότυπη είναι πολύ πολύ πιο γρήγορη και εύκολη και μπορείτε να την δείτε εδώ, από το 31:30 έως το 36:00. Είναι απίστευτο το πώς με τόσο απλά υλικά και κινήσεις μπορείς να έχεις ένα τόσο γευστικό αποτέλεσμα. Και πάλι ευχαριστούμε Βασίλη!!

  2. 2

    Ξεκινούμε ετοιμάζοντας τα υλικά που θα συνοδεύσουν τα ζυμαρικά μας. Κατ΄ αρχήν, πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους και τις κόβουμε σε λωρίδες. Όχι πολύ λεπτές, λίγο πάνω από το 1 εκατοστό.

  3. 3

    Στη συνέχεια, κόβουμε τη μελιτζάνα αρχικά σε ροδέλες και κατόπιν στα τέσσερα,

  4. 4

    Συνεχίζουμε με τα κολοκυθάκια, με τον ίδιο τρόπο, ροδέλες και στα τέσσερα.

  5. 5

    Κατόπιν κόβουμε το τυρί σε καρεδάκια. Εγώ χρησιμοποίησα από μία συσκευασία ωριμασμένο cheddar (250 γρ.) και mozzarella (125 γρ.), αλλά νομίζω (αυτό υποστηρίζει και ο chef) ότι μπορείτε να βάλετε ό,τι τυρί θέλετε. Όσο πιο πικάντικο, τόσο πιο αισθητή θα είναι η παρουσία του στο τελικό αποτέλεσμα.

  6. 6

    Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες του 1 εκατοστού ή λίγο πιο χοντρά και τα σοτάρουμε σε τηγανάκι 4-5 κουταλιές καλό ελαιόλαδο.

  7. 7

    Προσθέτουμε λίγο βαλσαμικό ξύδι (ή κρέμα βαλσαμικού εδώ) και τα φέρνουμε ακόμη δύο τρείς βόλτες. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.

  8. 8

    Στο νοστιμισμένο από το πέρασμα των λουκάνικων λάδι, ρίχνουμε τις ροδέλες της πιπεριάς και τις σοτάρουμε και αυτές να καψαλισθούν και μαλακώσουν, παίρνοντας παράλληλα και γεύση. Θα τις αφαιρέσουμε και και αυτές και θα τις αφήσουμε στην άκρη.

  9. 9

    Όσο τηγανίζονται οι πιπεριές, ανεβάζουμε σε μία διπλανή εστία μία κατσαρόλα με μπόλικο και καλά αλατισμένο νερό να ζεσταίνεται, για να βράσουμε τα ζυμαρικά μας. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει έντονα, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για λίγο περισσότερο από τον μισό χρόνο βρασμού τους. Θα ολοκληρώσουν το μαγείρεμά τους στο φούρνο.

  10. 10

    Επιστρέφουμε στο τηγάνι και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, να πάρουν και αυτά χρώμα και γεύση,

  11. 11

    Και, τελευταίες (αυτές θα ρουφήξουν όλο το ελαιόλαδο) ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε και αυτές.

  12. 12

    Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και καλύπτουμε εσωτερικά μία κατσαρόλα με μεταλλικά χερούλια (που να μπορεί να μπει στο φούρνο, σε υψηλές θερμοκρασίες). Τα φύλλα της λαδόκολλας θα πρέπει να εξέχουν αρκετά από την κατσαρόλα, ώστε να μπορέσουμε, διπλώνοντάς τα πάνω από το φαγητό, να το σκεπάσουμε και να κλείσουμε εντελώς, για να μαγειρευτεί στους ατμούς που θα δημιουργηθούν.

  13. 13

    Τώρα πια θα είναι έτοιμα τα ζυμαρικά μας (θα βράσουν άλλωστε λίγο χρόνο). Τα σουρώνουμε χωρίς να τα αφήσουμε να στραγγίξουν εντελώς και τα ρίχνουμε μέσα στην επενδεδυμένη κατσαρόλα. Στρώνουμε την επιφάνειά τους.

  14. 14

    Από πάνω τους ρίχνουμε και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, τα σοταρισμένα και ελαφρά γλασαρισμένα λουκάνικα.

  15. 15

    Επόμενη στρώση οι τηγανισμένες πιπεριές

  16. 16

    Αλλά και τα κολοκυθάκια με τις μελιτζάνες. Περιττό να σας πω ότι κάθε ένα υλικό που ρίχνουμε, αφήνουμε να πέσει και το λαδάκι που έχουν τα σκεύη που τα είχατε βάλει!

  17. 17

    Πάνω από όλα αυτά απλώνουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, είτε κομμένα στη μέση (τα περισσότερα) είτε και ολόκληρα (κάποια από αυτά).

  18. 18

    Έτοιμη η κατσαρόλα μας για το φούρνο. Και μόνο που τη βλέπω, με πιάνει λιγούρα!!! Ωωωωπ, κάτι λείπει!

  19. 19

    Λείπει η τελευταία στρώση, αυτή των τυριών. Τα απλώνουμε και αυτά ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Όπως είπα, έβαλα δύο είδη τυριών, ένα πιο πικάντικο και ένα πιο μαστιχωτό. Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα!

  20. 20

    Τελευταία ενέργεια να πασπαλίσουμε το φαγητό με δύο γερές τσιμπιές ρίγανη, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και να περιχύσουμε με δύο κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Τελειώσαμε!

  21. 21

    Διπλώνοντας τις άκρες της λαδόκολλας που προεξέχουν, σκεπάζουμε όλο το φαγητό και το κλείνουμε καλά.

  22. 22

    Μάλιστα, από πάνω του θα βάλουμε και ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να σκεπάσει ακόμη καλύτερα, να σφραγίσει, το φαγητό.

  23. 23

    Βάζουμε την κατσαρόλα, έτσι καλυμμένη, στο φούρνο μας και ψήνουμε για 1 ώρα στους 250 βαθμούς.

  24. 24

    Πηγαίνουμε το φαγητό, έτσι όπως είναι ακόμη κλεισμένο με το αλουμινόχαρτο, στο τραπέζι. Θα το νοίξουμε εκεί, ενώπιον όλων. Σας είπα, είναι υπέροχο το άρωμα που αναδίδει, αξίζει να το απολαύσουν όλοι στο maximum της έντασής του!

  25. 25

    Ξεσκεπάζουμε και απολαμβάνουμε κατ’ αρχήν τα αρώματα του φαγητού αλλά και την υπέροχη εικόνα των λιωμένων τυριών, της ψημένης ντομάτας και των μαλακωμένων πιπεριών από κάτω τους. Ωπ!!! Τι είναι αυτό; Κάπου από το βάθος αναδίεται η υπέροχη ευωδία του ψητού λουκάνικου!!!

  26. 26

    Μην χάνετε χρόνο. Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τα επιφανειακά στρώματα λαχανικών και λιωμένων τυριών, να απλωθούν αυτά τα τελευταίασε όλο το σώμα των ζυμαρικών,

  27. 27

    Και σερβίρετε σε πιάτα. Let the party begin!

Αντιδράσεις

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens