Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
,

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλή σας όρεξη με ένα παραδοσιακό πιάτο κατάλληλο για τη Κυριακή οπου υπάρχει λίγο παρα πάνω χρόνος να βρισκόμαστε στη κουζίνα μας!Σημείωσητο φύλλο της μακαρονόπιτας έτσι όπως το ανοίγουμε μπορεί να χρησιμοποιήθει για όλα τα είδη χορτόπιτων (π.χ σπανακόπιτας) για να μην αγοράζουμε σφολιάτες και έτοιμες ζύμες.Η συνταγή είναι συνταγή της πεθεράς μου και είναι πεντανόστιμη για όσους τη δοκιμάσετε. Με τη βοήθεια της πεθεράς μου έμαθα και εγώ να ανοίγω παραδοσιακό φύλλο. Αξίζει να κάνετε την απόπειρα όσοι δε ξέρετε μέσα απο τις φωτογραφίες μας δεν είναι κάτι το δύσκολο τελικά.#ευχές

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
10 άτομα
  1. 1 λίτρο γάλα
  2. 400 γρ. φέτα
  3. Υλικά για τη ζύμη
  4. 4,5 κούπες του τσαγιού (όχι κούπα του νεσκαφε) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. 1,5 κούπα του τσαγιού νερό
  6. 3/4 φλυτζανιού του καφέ λάδι
  7. 0,5 κουταλιά της σούπας αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τα μακαρόνια σε 4 ίσα μέρη (πρώτα στη μέση και μετά ξανά στη μέση),

  2. 2

    Τα βράζουμε για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε.

  3. 3

    Βάζουμε τα στραγγισμένα μακαρόνια στην άδεια κατσαρόλα και προσθέτουμε ένα λίτρο παγωμένο γάλα. Βάζουμε τη κατσαρόλα στην άκρη χωρίς φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη και να ανοίξουμε τα φύλλα για τη πίτα.

  4. 4

    Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε ένα λεκανάκι τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.

  5. 5

    Στη μέση κάνουμε μια λακουβίτσα και βάζουμε το λάδι.

  6. 6

    Στη συνέχεια ρίχνουμε με το ένα χερι το νερό σιγά σιγά και με το άλλο χέρι ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι εως ότου σχηματιστεί η ζύμη μας. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια όχι πολλή σφυχτή ούτε μαλακή ζύμη.

  7. 7

    Τη κάνουμε μια μεγάλη μπάλα.

  8. 8

    Χωρίζουμε τη μεγάλη μπάλα σε 3 μεσσαίες και μια πιο μεγάλη μπαλίτσα.

  9. 9

    Παίρνουμε τη μια μικρή μπαλίτσα για να ανοίξουμε το πρώτο μας φύλλο. Χρησιμοποιούμε για πλάστη ένα λείο σκουπόξυλο (το έχουμε για πλάστη γιατί δε κολλάει η ζύμη επάνω του).

  10. 10

    Κατα τη διάρκεια του ανοίγματος του φύλλου σκορπάμε αλευράκι πάνω στο φύλλο για να ανοίγει καλύτερα.

  11. 11

    Το μυστικό είναι για να ανοίξουμε ένα μεγάλο στρογγυλό και λεπτό φύλλο να κάνουμε το εξήςκαθώς ανοίγουμε το φύλλο να διπλώνουμε όλο το φύλλο πάνω στο πλάστη

  12. 12

    Και με τα δάκτυλα μας να πιέζουμε προς τα έξω το τελείωμα του φύλλου για να μεγαλώσει.

  13. 13

    Ανοίγουμε τη μεγάλη μπαλίτσα σε φύλλο λίγο πιο χοντρό σε σχέση με πριν και διαμέτρο 60 εκατοστών. Το φύλλο αυτό θα είναι η βάση της πίτας μας και πρεπει να είναι πιο μεγάλο για να βγαίνει έξω απο το ταψί. Ανοίγουμε και τις άλλες δυο μπαλίτσες σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 40 εκατοστών.

  14. 14

    Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο δε θα κολλήσουν μεταξύ τους εως ότου τα βάλουμε αργότερα στο ταψί.

  15. 15

    Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκατοστών

  16. 16

    Και τοποθετούμε μέσα το μεγάλο φύλλο. Ανάβουμε το φούρνο για ενα τέταρτο στο 200 C και στο "πανω-κάτω" να προθερμαίνεται.

  17. 17

    Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε και τη γέμιση. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το γάλα και τα μακαρόνια τη φέτα

  18. 18

    Εφόσον τη θρυμματίσουμε πρώτα.

  19. 19

    Στη συνέχεια σε μια λεκανίτσα χτυπάμε ολόκληρα τα αυγά για 3 λεπτά (ρίχνουμε και μια κουταλιά του γλυκού αλάτι εαν η φέτα μας δεν είναι αλμυρή). Ρίχνουμε τα χτυπιμένα αυγά στη κατσαρόλα τα ανακατεύουμε όλα μαζί και η γεμισή μας είναι έτοιμη.

  20. 20

    Επιστρέφουμε στο ταψί και ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης πάνω στο μεγάλο φύλλο. Βοηθάμε με τα χέρια μας να πάει παντού η γέμιση (φέτα και μακαρόνια) και γέρνουμε τη κατσαρόλα να πέσει και το 1/3 απο τα ζουμιά της κατσαρόλας.

  21. 21

    Στη συνέχεια τοποθετούμε επάνω στη γέμιση ένα απο τα μικρότερα φύλλα που έχουμε ανοίξει.

  22. 22

    Επαναλαμβάνουμε με 1/3 γέμιση και 1/3 ζουμιά ξανά φύλλο και τη τελευταία γέμιση και απο το υπόλοιπο ζουμί κρατάμε λίγο για να το ρίξουμε στο τελευταίο φύλλο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το τελευταίο μικρό φύλλο που έχουμε ανοίξει, ρίχνουμε το τελευταίο λίγο ζουμί της γέμισης που είχαμε κρατήσει και μπόλικο λάδι.

  23. 23

    Όσο φύλλο προεξέχει απο το ταψί το κόβουμε με το μαχαίρι.

  24. 24

    Τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου το ταψί και αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 230 C και ψήνουμε για 25 λεπτά έως ότου σφύξει το γάλα.

  25. 25

    Βγάζουμε τη πίτα και τη τρυπάμε παντού και βαθιά με το πιρούνι και τη ξαναβάζουμε στη μέση του φούρνου τώρα πια για ακόμα μία ώρα στους 230 C. Αν δούμε ότι η πίτα πάρει χρώμα νωρίτερα απο το χρόνο ψησίματος βάζουμε ένα χαρτί επάνω της για να μη ξεροψηθεί η επιφάνεια της.

  26. 26

    Βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

  27. 27

    Μπορούμε να σερβίρουμε τα κομμάτια μας και ανάποδα για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Σχόλια (19)

Mariza Kragkari
Mariza Kragkari @Marizaki_1965
Τέλεια!! Και πολύ αναλυτική η συνταγή σου. Μπράβο.

Από

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
στις
,
Μια ιστορία... Να, ήμασταν στην Κρήτη, όταν πηγαίνοντας σε ένα χωριό στα βουνά, μάς σταμάτησε σε μια πλατεία η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού. Ο Μάνος εντόπισε τον φούρνο και ρώτησε τη φουρνάρισσα πώς φτιάχνει τόσο μυρωδάτο ψωμί. Εκείνη του απάντησε ότι το έκανε ο άντρας της. Φώναξέ τον, της ζήτησε. «Πώς φτιάχνεις τόσο υπέροχο ψωμί;» ρώτησε κι εκείνον. «Τι να σας πω, εγώ κάθε βράδυ ονειρεύομαι πως φτιάχνω το πιο νόστιμο ψωμί του κόσμου», απάντησε ο φούρναρης. «Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τη μουσική», μας είπε τότε ο Χατζιδάκις.
Δες περισσότερα