DORELLA
DORELLA @dorella73

Τη συνταγή την έμαθε η μητέρα μου από την αγαπημένη μου θεία Λίλιαν που είναι από το Λίβανο. Δεν λείπει ποτέ από τα γιορτινά μας τραπέζια γιατί είναι πεντανόστιμη και εξαιρετικά ευπαρουσίαστη, σαν «τουρτίτσα» όπως γράφω και στον τίτλο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εναλλακτικά, αντί για αρακά, μπορούμε να στρώσουμε φέτες από μελιτζάνες ψητές ή τηγανητές ή φουντίτσες κουνουπίδι ελαφρά τηγανισμένες, αλλά έτσι το φαγητό γίνεται αρκετά πιο βαρύ. Επίσης, μπορούμε αντί για μοσχάρι να χρησιμοποιήσουμε αρνί ή κοτόπουλο, γίνεται εξίσου νόστιμο !!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6-8 άτομα
  1. 1 κ. μοσχάρι για κατσαρόλα κομμένο σε πολύ μικρές μερίδες
  2. 150 γρ. μαργαρίνη
  3. κύμινο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, σούμακ
  4. αλάτι, πιπέρι
  5. 500 γρ. αρακάς
  6. 500 γρ. ρύζι κίτρινο
  7. νερό ή ζωμό λαχανικών ή κρέατος ζεστό (όσο πάρει)
  8. 50 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα
  9. 1 κ.σ. βούτυρο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε το μοσχαράκι, το στραγγίζουμε ελαφριά και το ρίχνουμε σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ώστε να καλύψει τον πάτο της. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη σε κομματάκια πάνω από το κρέας, αρκετό κύμινο και μπαχάρι, το σούμακ, λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε με κλειστό το καπάκι για ½ ώρα να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου στο 4 ½ στο δικό μου μάτι που φτάνει μέχρι το 9). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ή ζωμό ζεστό σ΄αυτό το διάστημα.

  2. 2

    Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον αρακά, σκορπίζοντας τον παντού πάνω από το κρέας χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου (πολύ σημαντικό) και συμπληρώνοντας τα υγρά με τόσο νερό ή ζωμό ζεστό ώστε να καλύπτεται ο αρακάς.Ελέγχουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

  3. 3

    Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι σκορπίζοντας το παντού πάνω από τον αρακά, πάλι χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου και προσθέτοντας σιγά σιγά τόσο νερό ή ζωμό ζεστό και αλατισμένο ώστε να καλύπτεται το ρύζι κατά ένα εκατοστό περίπου. Το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ή μέχρι να πιει τα υγρά του σε χαμηλή θερμοκρασία. Ίσως χρειαστεί με ένα κουτάλι της σούπας να αναποδογυρίσουμε με πολύ προσεκτικές κινήσεις το πάνω πάνω μέρος του ρυζιού για να ψηθεί καλύτερα χωρίς όμως να το ανακατέψουμε με τον αρακά. Όταν είναι έτοιμο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για 20 με 30 λεπτά, ώστε να κρυώσει για να μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε. Στο μεταξύ, καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα με το βούτυρο και προς το τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι γιατί καίγεται πολύ εύκολα. Αφού κρυώσει λίγο το φαγητό μας για να σταθεροποιηθεί, παίρνουμε μία στρογγυλή πιατέλα με διάμετρο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της κατσαρόλας μας, την τοποθετούμε πάνω από τη κατσαρόλα και αναποδογυρίζουμε με μία γρήγορη κίνηση χτυπώντας τη λίγο από πάνω ώστε να πέσουν όλα τα υλικά σε τρεις στρώσειςρύζι, αρακάς και μοσχάρι. Περιχύνουμε με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, το κουκουνάρι και το βούτυρο τους και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

lisa17
lisa17 @cook_8468692
Αυτή τη συνταγή την έχω φάει σε λιβανέζικα εστιατόρια και είναι τέλεια! Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!

Από

DORELLA
DORELLA @dorella73
στις