Μαντί το αυθεντικόν

Bαθμολογία: 4.8571
       
 
7 ψήφοι
,

Περιγραφή

Πικάντικο, απολαυστικό και εύκολο στην παρασκευή του φαγητό, με τη σφραγίδα της αυθεντικής ανατολίτικης κουζίνας!

Μαντί το αυθεντικόν

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • λίγο αλάτι
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό (ή όσο πάρει η ζύμη)

Για τη γέμιση:

  • 300 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
  • 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κονσέρβα (ή χάρτινο κουτί) ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι-πιπέρι (όσο θέλετε εσείς)

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Φούρνου
Κουζίνα: Διεθνής
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 180' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεκινάτε με τη ζύμη: Αναμιγνύετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αυγό και το αλάτι. Ρίχνετε σταδιακά το νερό και πλάθετε μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε στην άκρη σκεπασμένη με πετσέτα για 30 λεπτά.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κύμινο, αλάτι - πιπέρι και ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά.
  3. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας.
  4. Βάζετε λίγη γέμιση κιμά στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης και κλείνετε με 2 τρόπους: είτε πιάνοντας τις αντικριστές άκρες και πατώντας τες έτσι ώστε να φαίνεται ο κιμάς, (σα βαρκούλες), είτε φέρνοντας τις άκρες του κομματιού ζύμης από πάνω, κλείνοντας τελείως τη γέμιση (αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της συνταγής, θα δείτε ακριβώς τι εννοώ).
  5. Βάζετε τα μαντί σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Μόλις γίνει αυτό, βγάζετε το ταψί απ' το φούρνο, ραντίζετε τα μαντί με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο ψήνοντας τόσο ώστε να απορροφηθούν τα υγρά απ' τα ντοματάκια.
  7. Σε ένα μπολ, ρίχνετε το γιαούρτι με το σκόρδο, 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη και ανακατεύετε τα υλικά πάρα πολύ καλά.
  8. Τη στιγμή του σερβιρίσματος, ρίχνετε κουταλιές γιαουρτιού πάνω απ' τα μαντί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή τη χρωστάω στη μακαρίτισσα Αρμένισσα γιαγιά της κολλητής μου... Μικρούλα την έχω φάει άπειρες φορές και, μεγάλη πια, άλλες τόσες την έχω μαγειρέψει. Εξαιρετικά αρώματα και γεύσεις, ο ουρανίσκος ικανοποιείται στο έπακρον!

Επίσης, μπορείτε να μεγαλώσετε το μέγεθος των μαντί, ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ έχω βρει βολικό το μέγεθος παλάμης επειδή βγαίνουν πιο πολλά αλλά, αν εσείς τα θέλετε αλλιώς, κάντε το άφοβα. Και εννοείται βέβαια πως αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, απλά διπλασιάζετε ή τριπλασιάζετε τα υλικά! Αν θέλετε, δοκιμάστε το! Καλή σας επιτυχία!

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από greg97, 8-11-09  
    Είναι υπέροχη η συνταγή σου!! Την έχουμε κάνει ήδη δύο φορές και όσοι δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 9-11-09  
    Φίλε/φίλη greg97,χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε! :-) Να' σαι πάντα καλά και.....καλά μαγειρέματα να' χουμε όλοι μας!
    #
    Σχόλιο από maggy, 12-11-09  
    εχω σκοπο να την μαγειρεψω συντομα αν τα βρασω θα ειναι διαφορετικα? γιατι βρασμενα τα εχω φαει
    #
    Σχόλιο από Amanda, 13-11-09  
    maggy μου, τα συγκεκριμένα μαντί ψήνονται στο φούρνο. Τα βραστά που αναφέρεις εσύ είναι διαφορετική εκδοχή (έχω φάει κι εγώ), και είναι ουκρανική - ρώσσικη παραλλαγή της συγκεκριμένης συνταγής.
    #
    Σχόλιο από maggy, 14-11-09  
    σε ευχαριστω το φτιαχνω ηδη ο μπαμπας μου ειπε επισης το ιδιο οτι ειναι απο την ρωσια τα βραστα
    #
    Σχόλιο από maggy, 14-11-09  
    τελεια!!!!! υπεροχα καταπληκτικα δεν εχω λογια!!!!!!! και 1000 πιρουνακια να ειχε θα τα εβαζα.Αλλα να ρωτησω δεν μου βγηκε σαν μακαρονι απο εψω πιο πολυ σαν πιτακι
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-11-09  
    Maggy μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Η λογική αυτής της συνταγής είναι να' ναι σαν πιτάκια, οπότε....:-)
    #
    Σχόλιο από luya, 30-12-09  
    Την έφτιαξα χθες βράδυ και ενθουσιαστήκαμε όλοι!!! Έκανα την εκδοχή όπου τα πιτάκια είναι κλειστά. Μας θύμισαν τεράστια τορτελίνια!! Έβαλα φρέσκια ντομάτα που την τσιγάρισα λίγο πρώτα, όμως και με περισσότερο νεράκι να έμενε δεν θα είχε πρόβλημα νομίζω. Μου έγινε ξαναλέω σαν ζυμαρικό και το επιπλέον υγρό στη συνταγή θα τα έκανε ποιό ζουμερά. Τέλεια, τέλεια!!! Μία παραλλαγή πολύ μικρή: επεείδή ξέμεινα από μοσχοκάρυδο έβαλα σουμάκ στο γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 1-1-10  
    Φίλη luya, καλή σου χρονιά! Σου εύχομαι μέσα απ΄ την καρδιά μου να' χεις ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο 2010!
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα μαντί...:-) Όσο για το σουμάκ, ταιριάζει κι αυτό απόλυτα στη 'φιλοσοφία' της συγκεκριμένης συνταγής! Πολύ καλά έκανες και το' βαλες!
    Να' σαι πάντα καλά και....καλά μαγειρέματα να' χουμε! :-)
    #
    Σχόλιο από doratela, 16-8-10  
    Αν και η συνταγή φαίνεται ότι είναι πολύ νόστιμη μόνο από τα υλικά που διάβασα, έχω να καταθέσω μια διαφορετική παραλλαγή. Είναι το μικρασιάτικο μαντί όπως το κάνει η πεθερά μου. Κατασκευάζετε με τον ίδιο τρόπο, η διαφορά είναι στην γέμιση των φύλλων που γίνεται με πλιγούρι και συκωτάκια κότας τα οποία τα τσιγαρίζουμε για λίγο προσθέτουμε το πλιγούρι αφού πρώτα το έχουμε μουσκέψει,αλάτι πιπέρι και λίγο ζουμάκι από κότα. Απλά το συγκεκριμένο μαντί χρειάζετε χωριάτικη κότα(και συγκεκριμένα παλιόκοτα) την οποία βράζουμε για αρκετές ώρες για να πάρουμε το πολύ ωραίο ζουμάκι της. Το ζουμί αυτό αφού ψήσουμε το μαντί όπως λέει και η συγκεκριμένη συνταγή, το ρίχνουμε στο ταψί να τα καλύψουμε και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να απορρόφησει όλο το ζούμι. Συνοδεύουμε με την κότα αφού την περάσουμε λίγο από το τηγάνι. Η πιό πάνω συνταγή θυμίζει τα λεγόμενα ποντικά βαρένικα που γίνονται όμως κλειστά τα ζυμαράκια και βράζονται μέσα σε νέρο. Δεν έχουν την σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται με την συγκεκριμμένη σάλτσα γιαουρτιού.Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή και θα επανέλθω με την βαθμολογία.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-8-10  
    Ναι, εντάξει φίλη doratela, αλλά που "κολλάει" αυτό το κατεβατό της άλλης συνταγής σε αυτήν εδώ;;;;;
    Αν θες, ανέβασέ αυτή που αναφέρεις....εδώ σχολιάζουμε και βαθμολογούμε στης συνταγές όπως έχουν "ανέβει"....είναι τελείως άσκοπο να κάνει κανείς σχόλια που ΔΕΝ αφορούν το συγκεκριμένο τρόπο που μαγειρεύονται.....
    #
    Σχόλιο από doratela, 25-8-10  
    Απλά Αμάντα έκανα ένα σχόλιο πάνω στην συνταγή, αν και μου άρεσε και θα την δοκιμάσω. Θα επανέλθω με την βαθμολογία μετά. Αυτά που παράθεσα είναι παραλλαγές του μαντί, γιατί δίνει αυτή την δυνατότητα το site εκτός από την βαθμολογία και τις ερωτήσεις.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 12-10-10  
    Κι εμένα σαν πιτάκια μου βγήκαν.
    Τα ευχαριστηθήκαμε! Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 13-10-10  
    MAGEIRISSA μου, αυτή είναι η λογική της συγκεκριμένης εκδοχής των μαντί: Να είναι ψημένα πιττάκια!
    Χαίρομαι που τα δοκιμάσατε!
    Να' σαι πάντα καλά και...καλά μαγειρέματα να' χουμε! :-)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-7-11  
    Νοστιμότατα, μ'αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις.....αλλά πολύ τσίκι τσίκι, τα μικρούλια....την ψυχή μου βγάλανε, χαχαχαχα.....
    #
    Σχόλιο από Loop, 11-10-11  
    Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή, τα μάντι γίνονται μικρά και αντί στο φούρνο μπαίνουν στην κατσαρόλα και βράζουν σαν τα μακαρόνια. Στα 20 λεπτά βρασίματος ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο στην κατσαρόλα μέσα στο νερό και τρώγεται κατευθείαν σαν σούπα. Καλή η συνταγή σου Amanda θα την δοκιμάσω σύντομα.
    #
    Σχόλιο από july88, 22-5-12  
    5 πιρουνάκια απλόχερα. Αγαπημένο μου φαγητό.
    #
    Σχόλιο από femcook, 15-8-12  
    Κι εγώ ξέρω την συνταγή για Μαντί από την Μικρά Ασία σαν αυτή που περιέγραψε η doratela.. Πάντως φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνταγή σου για το αρμένικο μαντί.. Μοιάζει μ΄εκείνη των καραμανλήδων.. Με την διαφορά ότι εκείνοι δεν βάζουν ντομάτα.. Θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω με πηρουνάκια..
    #
    Σχόλιο από chemical engineer, 17-7-13  
    εξαιρετική συνταγή! τα φάγαμε όλα αμέσως! θα επαναληφθεί σίγουρα!

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από greg97, 8-11-09  
    Είναι υπέροχη η συνταγή σου!! Την έχουμε κάνει ήδη δύο φορές και όσοι δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 9-11-09  
    Φίλε/φίλη greg97,χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε! :-) Να' σαι πάντα καλά και.....καλά μαγειρέματα να' χουμε όλοι μας!
    #
    Σχόλιο από maggy, 12-11-09  
    εχω σκοπο να την μαγειρεψω συντομα αν τα βρασω θα ειναι διαφορετικα? γιατι βρασμενα τα εχω φαει
    #
    Σχόλιο από Amanda, 13-11-09  
    maggy μου, τα συγκεκριμένα μαντί ψήνονται στο φούρνο. Τα βραστά που αναφέρεις εσύ είναι διαφορετική εκδοχή (έχω φάει κι εγώ), και είναι ουκρανική - ρώσσικη παραλλαγή της συγκεκριμένης συνταγής.
    #
    Σχόλιο από maggy, 14-11-09  
    σε ευχαριστω το φτιαχνω ηδη ο μπαμπας μου ειπε επισης το ιδιο οτι ειναι απο την ρωσια τα βραστα
    #
    Σχόλιο από maggy, 14-11-09  
    τελεια!!!!! υπεροχα καταπληκτικα δεν εχω λογια!!!!!!! και 1000 πιρουνακια να ειχε θα τα εβαζα.Αλλα να ρωτησω δεν μου βγηκε σαν μακαρονι απο εψω πιο πολυ σαν πιτακι
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-11-09  
    Maggy μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Η λογική αυτής της συνταγής είναι να' ναι σαν πιτάκια, οπότε....:-)
    #
    Σχόλιο από luya, 30-12-09  
    Την έφτιαξα χθες βράδυ και ενθουσιαστήκαμε όλοι!!! Έκανα την εκδοχή όπου τα πιτάκια είναι κλειστά. Μας θύμισαν τεράστια τορτελίνια!! Έβαλα φρέσκια ντομάτα που την τσιγάρισα λίγο πρώτα, όμως και με περισσότερο νεράκι να έμενε δεν θα είχε πρόβλημα νομίζω. Μου έγινε ξαναλέω σαν ζυμαρικό και το επιπλέον υγρό στη συνταγή θα τα έκανε ποιό ζουμερά. Τέλεια, τέλεια!!! Μία παραλλαγή πολύ μικρή: επεείδή ξέμεινα από μοσχοκάρυδο έβαλα σουμάκ στο γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 1-1-10  
    Φίλη luya, καλή σου χρονιά! Σου εύχομαι μέσα απ΄ την καρδιά μου να' χεις ένα ευτυχισμένο και χαρούμενο 2010!
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα μαντί...:-) Όσο για το σουμάκ, ταιριάζει κι αυτό απόλυτα στη 'φιλοσοφία' της συγκεκριμένης συνταγής! Πολύ καλά έκανες και το' βαλες!
    Να' σαι πάντα καλά και....καλά μαγειρέματα να' χουμε! :-)
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-8-10  
    Ναι, εντάξει φίλη doratela, αλλά που "κολλάει" αυτό το κατεβατό της άλλης συνταγής σε αυτήν εδώ;;;;;
    Αν θες, ανέβασέ αυτή που αναφέρεις....εδώ σχολιάζουμε και βαθμολογούμε στης συνταγές όπως έχουν "ανέβει"....είναι τελείως άσκοπο να κάνει κανείς σχόλια που ΔΕΝ αφορούν το συγκεκριμένο τρόπο που μαγειρεύονται.....
    #
    Σχόλιο από doratela, 25-8-10  
    Απλά Αμάντα έκανα ένα σχόλιο πάνω στην συνταγή, αν και μου άρεσε και θα την δοκιμάσω. Θα επανέλθω με την βαθμολογία μετά. Αυτά που παράθεσα είναι παραλλαγές του μαντί, γιατί δίνει αυτή την δυνατότητα το site εκτός από την βαθμολογία και τις ερωτήσεις.
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 12-10-10  
    Κι εμένα σαν πιτάκια μου βγήκαν.
    Τα ευχαριστηθήκαμε! Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 13-10-10  
    MAGEIRISSA μου, αυτή είναι η λογική της συγκεκριμένης εκδοχής των μαντί: Να είναι ψημένα πιττάκια!
    Χαίρομαι που τα δοκιμάσατε!
    Να' σαι πάντα καλά και...καλά μαγειρέματα να' χουμε! :-)
    #
    Σχόλιο από dcroula, 26-7-11  
    Νοστιμότατα, μ'αρέσουν πολύ αυτές οι γεύσεις.....αλλά πολύ τσίκι τσίκι, τα μικρούλια....την ψυχή μου βγάλανε, χαχαχαχα.....
    #
    Σχόλιο από july88, 22-5-12  
    5 πιρουνάκια απλόχερα. Αγαπημένο μου φαγητό.
    #
    Σχόλιο από femcook, 15-8-12  
    Κι εγώ ξέρω την συνταγή για Μαντί από την Μικρά Ασία σαν αυτή που περιέγραψε η doratela.. Πάντως φαίνεται ενδιαφέρουσα η συνταγή σου για το αρμένικο μαντί.. Μοιάζει μ΄εκείνη των καραμανλήδων.. Με την διαφορά ότι εκείνοι δεν βάζουν ντομάτα.. Θα την δοκιμάσω και θα επανέλθω με πηρουνάκια..
    #
    Σχόλιο από chemical engineer, 17-7-13  
    εξαιρετική συνταγή! τα φάγαμε όλα αμέσως! θα επαναληφθεί σίγουρα!

    0 Ερωτήσεις

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από doratela, 16-8-10  
    Αν και η συνταγή φαίνεται ότι είναι πολύ νόστιμη μόνο από τα υλικά που διάβασα, έχω να καταθέσω μια διαφορετική παραλλαγή. Είναι το μικρασιάτικο μαντί όπως το κάνει η πεθερά μου. Κατασκευάζετε με τον ίδιο τρόπο, η διαφορά είναι στην γέμιση των φύλλων που γίνεται με πλιγούρι και συκωτάκια κότας τα οποία τα τσιγαρίζουμε για λίγο προσθέτουμε το πλιγούρι αφού πρώτα το έχουμε μουσκέψει,αλάτι πιπέρι και λίγο ζουμάκι από κότα. Απλά το συγκεκριμένο μαντί χρειάζετε χωριάτικη κότα(και συγκεκριμένα παλιόκοτα) την οποία βράζουμε για αρκετές ώρες για να πάρουμε το πολύ ωραίο ζουμάκι της. Το ζουμί αυτό αφού ψήσουμε το μαντί όπως λέει και η συγκεκριμένη συνταγή, το ρίχνουμε στο ταψί να τα καλύψουμε και τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να απορρόφησει όλο το ζούμι. Συνοδεύουμε με την κότα αφού την περάσουμε λίγο από το τηγάνι. Η πιό πάνω συνταγή θυμίζει τα λεγόμενα ποντικά βαρένικα που γίνονται όμως κλειστά τα ζυμαράκια και βράζονται μέσα σε νέρο. Δεν έχουν την σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται με την συγκεκριμμένη σάλτσα γιαουρτιού.Θα δοκιμάσω και αυτή την εκδοχή και θα επανέλθω με την βαθμολογία.
    #
    Σχόλιο από Loop, 11-10-11  
    Υπάρχει και μια άλλη παραλλαγή, τα μάντι γίνονται μικρά και αντί στο φούρνο μπαίνουν στην κατσαρόλα και βράζουν σαν τα μακαρόνια. Στα 20 λεπτά βρασίματος ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο στην κατσαρόλα μέσα στο νερό και τρώγεται κατευθείαν σαν σούπα. Καλή η συνταγή σου Amanda θα την δοκιμάσω σύντομα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ντομάτα: η
    Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μας καλοκα...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ζυμαρικά, ρύζι
    Ένα βιβλίο 245 αγαπημένων συνταγών, του/της aggalexa
    ανθολόγιο συνταγών
    Ένα βιβλίο 240 αγαπημένων συνταγών, του/της littlesugar
    voblo pita
    Ένα βιβλίο 328 αγαπημένων συνταγών, του/της voblo
    πιτες
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της malli
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 259 αγαπημένων συνταγών, του/της marthaki18