Μαρμελάδα από καυτερές πιπερίτσες

ggr
ggr @george
Athens

Μία συνταγή για να ετοιμάσετε μίνι βαζάκια γεμάτα... προτερήματα. Γιατί, έτσι σοφοί που γίνατε, με τόση πείρα, σίγουρα θα γνωρίζετε οι πιπερίτσες τι προσφέρουν.Βοηθούν στη χώνεψη. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ρίχνουν την χοληστερόλη. Αλλά και ην πίεση, και τα τριγλυκερίδια. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Και αφροδισιακό. Τελευταία ακούγεται ότι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως βοηθά και στο αδυνάτισμα, βοηθώντας στην καύση του λίπους.“Όπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι”. Έτσι, εγώ τις χρησιμοποιώ απλά, επειδή μου αρέσουν. Στη κυριολεξία, “καίγομαι” γι’ αυτές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα μπορούσε κανείς, ασφαλώς, να αφαιρέσει υπομονετικά τους σπόρους από τις πιπερίτσες στα πρώτα βήματα, αφού τις πλύνει και πριν τις κόψει σε μικρά κομμάτια. Συνιστάται σε όσους θέλουν να βάλουν ένα ….. όριο στην τόλμη τους. Το αποτέλεσμα θα είναι κατά πολύ λιγότερο (αλλά πάντα... “κολασμένα πολύ”) καυτερό. Ασφαλώς, επίσης, και μπορεί να ακολουθηθεί μία μέση οδός, με την αφαίρεση τους από ένα λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό πλήθος πιπεριών στην αρχή και τις υπόλοιπες μετά την πολτοποίησή τους.Ανάλογο αποτέλεσμα θα έχουμε εάν αναμείξουμε στην αρχική ποσότητα των καυτερών πιπεριών και γλυκές κόκκινες πιπεριές. Αρχίσατε όμως να βάζετε πολύ “νερό στο κρασί σας”, γι’ αυτό άντε να δείτε και την “Μαρμελάδα από καυτερές πιπεριές”. Ίσως ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας.Όπως είπαμε, πριν κάνουμε οτιδήποτε με τις καυτερές πιπερίτσες, φορούμε γάντια κουζίνας.Ακόμη και έτσι, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές. Σε αυτή τη συνταγή, η χρήση ψαλιδιού, αντί για μαχαίρι, στον τεμαχισμό τους, απλοποιεί πολύ τα πράγματαΕγώ βάζω τις καυτερές πιπερίτσες από βραδύς σε λεκανίτσα, και τις καθαρίζω την άλλη ημέρα, μέσα σε σουρωτήρι και κάτω από τρεχούμενο νερό, πάντα με γάντια και χωρίς να τις τρίβω έντονα με τα δάκτυλα. Εάν υπάρχει μίξερ από αυτά που βυθίζονται σε υγρά, δεν χρειάζεται να περιμένετε να χλιαρύνουν πριν τις ρίξετε στο εξωτερικό μίξερ για να τις αλέσετε, η δουλειά γίνεται πολύ πιο εύκολα, μέσα στην ίδια τη κατσαρόλα όπου έβρασαν οι πιπεριές και όπου στη συνέχεια θα γίνει η μαρμελάδα.Προσοχή (και στις δύο περιπτώσεις) στον καθαρισμό του μίξερ.Επιλέγουμε βάζα μικρού μεγέθους, σαν αυτά των παιδικών τροφών, μικρών συσκευασιών μαγιονέζας, κ.α. Δοκιμάστε την. Αξίζει. Εάν, πάλι, δεν είστε τόσο τολμηροί / -ές, υπάρχει ήδη ανεβασμένη εδώ μία συνταγή μαρμελάδας με μικρό μόνο καυτερές πιπερίτσες και το μεγαλύτερο με γλυκές (σε σχέση 1 προς 4). Είναι σαφώς πιο κοντά στην κλασσική έννοια της μαρμελάδας. Ετούτη είναι πολύ πιο “αιρετική”.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

180 Minutes
2 νικρά βαζάκια μαρμελάδα
  1. 200 γρ. κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (φρέσκες, όχι αποξηραμένες)
  2. 100 γρ. ζάχαρη
  3. 1 κ.γ. χυμό λεμονιού

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε τις πιπερίτσες και τις στεγνώνουμε πάνω σε ένα πανί, για καμιά ώρα, περίπου.

  2. 2

    Για τις επόμενες κινήσεις συνιστάται έντονα η χρήση γαντιών. Για να μην επαναλαμβάνομαι, μπορείτε να ανατρέξτε εδώ.

  3. 3

    Αφαιρούμε το κοτσανάκι και, με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού (προτιμήστε το από το μαχαιράκι σε αυτή τη περίπτωση, θα... σας κρατήσει σε μεγαλύτερη απόσταση), τις κόβουμε σε κομματάκια, κρατώντας όλους τους σπόρους.

  4. 4

    Ρίχνουμε τα κομματάκια σε κατσαρολίτσα με ψηλά τοιχώματα (και βαρύ πάτο, εάν είναι δυνατόν), μαζί με τη ζάχαρη.

  5. 5

    Φέρνουμε τρεις-τέσσερις βόλτες με ένα ξύλινο κουτάλι να ανακατευθούν καλά και, αφού σκεπάσουμε το κατσαρολάκι, το βάζουμε στο μάτι. Επιδίωξή μας είναι η θερμοκρασία στη κατσαρόλα να αυξηθεί με τρόπο ομοιόμορφο και αργό. Συνεπώς, αυξάνουμε την ένταση βαθμιαία, από μηδενική έως χαμηλή.

  6. 6

    Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα.

  7. 7

    Το καπάκωμα της κατσαρόλας θα κάνει τις πιπερίτσες να αποβάλουν τα υγρά τους, επιτρέποντας με τη σειρά τους στη ζάχαρη να λιώσει.

  8. 8

    Όταν θα γίνει αυτό, αφήνουμε το περιεχόμενο να χλιαρύνει και το μεταφέρουμε στο μίξερ, όπου και το αλέθουμε. Είναι εντυπωσιακό το βαθύ κόκκινο χρώμα των αλεσμένων πιπεριών.

  9. 9

    Ήρθε η ώρα να “βγάλουμε από πάνω μας” τους αντιαισθητικούς (αλλά τόσο χρήσιμους μέχρι τώρα) σπόρους. Μας έδωσαν όλη την αψάδα τους, δεν τους χρειαζόμαστε πλέον.

  10. 10

    Έτσι χλιαρή όπως είναι ο πολτός των πιπεριών, το περνάμε από πολύ λεπτή σήτα. Οι σπόροι θα μείνουν πίσω (και τους πετούμε, αφαιρώντας τους κάθε τόσο), επιτρέποντας να περάσει μόνον καθαρός πολτός.

  11. 11

    Επαναφέρουμε στη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό του λρμονιού, και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε, μέχρις ότου η μέθοδος “τέστ του κρύου πιάτου”, μας δείξει ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.

  12. 12

    Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βαζάκια μας όσο ακόμη είναι καυτό το περιεχόμενο της κατσαρόλας (“καυτερό” δεν θα πάψει να είναι ποτέ) και, αφού τα κλείσουμε ερμητικά, τα αναποδογυρίζουμε, για 10 λεπτά) για να δημιουργήσουμε το κενό αέρος που θα επιτρέψει στη μαρμελάδα μας να διατηρηθεί –και εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος- για μεγάλο διάστημα. Όταν ανοιχθεί ένα βαζάκι, στη συνέχεια πρέπει να διατηρείται εντός ψυγείου.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

LuisaZ
LuisaZ @cook_8452113
Εξαιρετική για όσους αναζητούν ξεχωριστές γεύσεις

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens