Μαρμελάδα από κλεμμένα. Φραγκόσυκο, αχλάδι, ροδάκινο

Bαθμολογία: 5
       
 
8 ψήφοι
,

Περιγραφή

Η συνταγή που ακολουθεί είναι “ακατάλληλη” για άπειρους μάγειρες.

Περιέχει σκηνές (και οδηγίες) που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνες εάν τις εκτελέσετε σπίτι σας και χωρίς τα μέτρα προστασίας που αναφέρονται.

Για όσους το τολμήσουν, όμως, το αποτέλεσμα είναι μία πολύ ξεχωριστή μαρμελάδα, με ιδιαίτερη όσο και νόστιμη γεύση και μηδαμινό κόστος. Εάν, βέβαια, ακολουθήσετε τη συμβουλή μου και «απλώνετε το χέρι ακόμη και πέρα από εκεί που (του επιτρέπουν να) φθάνει».

Τα φραγκόσυκα είναι “βουτηγμένα” άλλα καθ’ οδόν προς τις Αφάλες και άλλα από τον δρόμο προς την Πόλη, αμφότερες παραλίες. Στην κατηφόρα από την Ανωγή προς τον Σταυρό, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, “απαλλοτρίωσα” τα αχλάδια. Το λεμόνι, πράσινο-πράσινο, το “κατέβασα” από μία λεμονιά στη Λεύκη. Και τα ροδάκινα τα “δανείσθηκα” από το .....ψυγείο της Σπυριδούλας, κάποια στιγμή που άνοιγε κρεατόπιτα. Όλα αυτά, αυτό το τέλος καλοκαιριού, στην Ιθάκη. Η ίδια η συνταγή είναι ένα μίγμα “κλεμμένων” συνταγών, από ξένα sites στο internet.

Τελικά, τα κλεμμένα έχουν πάντα μιαν άλλη νοστιμιά. Κάτι θα ήξερε και ο Πάρης .....

Μαρμελάδα από κλεμμένα. Φραγκόσυκο, αχλάδι, ροδάκινο

Τι χρειαζόμαστε:

 • Φραγκόσυκα (επιλέγουμε φρούτα ώριμα αλλά σφικτά)
 • Γιαρμάδες, 1/2 κιλό για κάθε 1,5 κιλό πολτό φραγκόσυκων (επιλέγουμε φρούτα αρωματικά και ώριμα)
 • Αχλάδια, 1/2 κιλό για κάθε 1,5 κιλό πολτό (επιλέγουμε φρούτα ώριμα και αρωματικά)
 • Ζάχαρη, 500 γρ για κάθε 1,5 κιλό πολτό
 • Χυμό από 1 λεμόνι (επιλέγουμε “ανεπεξέργαστα” λεμόνια, χωρίς κεριά και στιλβωτικά), για κάθε 1,5 κιλό πολτό
 • Φλούδα από 1 λεμόνι (σε πολύ λεπτά ραβδάκια), για κάθε 1,5 κιλό πολτό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μαρμελάδες
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χωρίς γλουτένη
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: 2 βάζα των 500 γρ
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 90' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Εντοπίζουμε μία καλή, γεμάτη ώριμα φρούτα, φραγκοσυκιά. Και με εύκολη πρόσβαση. Κόβουμε φρούτα ώριμα αλλά όχι πολύ μαλακωμένα. Γύρω στα 25-30 φρούτα δίνουν, καθαρισμένα, περί τα 3 κιλά καθαρού φρούτου.
Βήμα 2
2) Εντοπίζουμε μία αχλαδιά με τα κλαδιά της να βγαίνουν έξω από την περίφραξη. Αφουγκραζόμαστε για σκυλιά τριγύρω. Κόβουμε 3-4 ώριμα φρούτα, είναι περίπου 1/2 κιλό.
Βήμα 3
3) Ροδακινιά μπορείτε να βρείτε ; Αυτές τις προσέχουν περισσότερο, ε ; Εγώ “απαλλοτρίωσα” δύο μεγάλα, περίπου 1/2 κιλό, από το ψυγείο μίας φίλης. Αυτή άνοιγε φύλλο εκείνη την ώρα και είχε αλλού την προσοχή της.
Βήμα 4
4) Λεμονιά είναι εύκολο να βρούμε, ακόμα και σε πεζοδρόμια και σε αλέες. Προτιμούμε κάποια σε μέρος μακριά από καυσαέρια και κόβουμε ένα μέτριο. Και αγουρωπό.
Βήμα 5
5) Κρατούμε τα φρούτα ένα-ένα κάτω από τρεχούμενο νερό, το οποίο θα απομακρύνει τα αγκαθάκια. Βοηθάει εάν τα ξύσουμε ελαφρά στην επιφάνεια, για να φύγουν πιο γρήγορα (δείτε στα «Μυστικά»).
Βήμα 6
6) Κάθε που αφαιρούμε τα αγκάθια από ένα φρούτο, το καθαρίζουμε από την φλούδα του, με κοφτερό μαχαιράκι (δείτε στα «Μυστικά»).
Βήμα 7
7) Ξεπλένουμε καλά το κάθε καθαρισμένο φρούτο για να φύγουν τυχόν κολλημένα αγκαθάκια.
Βήμα 8
8) Ρίχνουμε το φρούτο σε λεκανίτσα και συνεχίζουμε με το επόμενο, μέχρι να έχουμε την επιθυμητή ποσότητα.
Βήμα 9
9) Ανακάλυψα ότι οι χελώνες δεν καταλαβαίνουν“ από αγκάθια. Εάν έχετε, λοιπόν, χελώνες, κρατήστε τους τις φλούδες, θα κάνουν πραγματικά πάρτυ.
Βήμα 10
10) Περνάμε τα φραγκόσυκα από τον μύλο των λαχανικών, ενδιάμεση διάτρηση και
Βήμα 11
11) συλλέγουμε τον πολτό σε λεκανίτσα.
Βήμα 12
12) Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια. Τα κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι με 1/2 ποτήρι νερό και τα βράζουμε για 10 περίπου λεπτά. (θέλουμε να μαλακώσουν καλά για να περνάνε από τον μύλο των λαχανικών).
Βήμα 13
13) Μόλις μαλακώσουν αρκετά (όχι όμως και να λιώσουν) τα περνάμε από τον μύλο, ενδιάμεση πάντα διάτρηση, και συλλέγουμε τον πολτό σε λεκανίτσα.
Βήμα 14
14) Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα, και τα κόβουμε και αυτά σε καβάκια. Αυτά ΔΕΝ θα περάσουν από τον μύλο των λαχανικών αλλά θα μπουν ολόκληρα στη μαρμελάδα. Για τον λόγο αυτό κανονίζουμε το μέγεθος που θα τα κόψουμε ανάλογα με την αίσθηση που θέλουμε να νοιώθουμε στο στόμα μας τρώγοντάς την (δείτε στα «Μυστικά»).
Βήμα 15
15) Ήρθε η ώρα του λεμονιού. Αρχικά κόβω την φλούδα του με τομές κατά την έννοια του μήκους του λεμονιού και την αφαιρώ (οι τομές να ΜΗΝ είναι τόσο βαθιές που να τραυματίσουν την σάρκα του λεμονιού, θα το στύψουμε στη συνέχεια και το χρειαζόμαστε ακέραιο), και
Βήμα 16
16) στη συνέχεια, με πολύ κοφτερό μαχαιράκι, αρχικά της αφαιρώ εντελώς το λευκό, πορώδες, μέρος που βρίσκεται μεταξύ της φλούδας και της σάρκας (και που, όταν βράσει, ψηθεί, κλπ βγάζει μία έντονη πικρίλα που μπορεί να καταστρέψει την μαρμελάδα μας) και την ψιλοκόβω σε πολύ λεπτές φετούλες. Έτσι, από μία λεμονόφλουδα παίρνουμε, αρχικά μία καθαρισμένη εσωτερικά φλούδα (στο κέντρο της φωτογραφίας), το άχρηστο, λευκό, υπόστρωμα που θα απομακρυνθεί (αριστερά, πάνω και κάτω, στη φωτογραφία) και, τέλος, πολύ λεπτές φετούλες που θα μαλακώσουν μέσα στη μαρμελάδα μας, αποδίδοντας άρωμα και γεύση (δεξιά στη φωτογραφία).
Βήμα 17
17) Αδειάζουμε τον πολτό των φραγκόσυκων σε ένα ταψί,
Βήμα 18
18) Προσθέτουμε τα κυβάκια του ροδάκινου,
Βήμα 19
19) Προσθέτουμε και τον πουρέ των αχλαδιών,
Βήμα 20
20) και ανακατεύουμε καλά να απλωθούν όλα τα υλικά παντού.
Βήμα 21
21) Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα “ραβδάκια, τις λεπτές φετούλες (με λίγη προσοχή, τις “κατεβάζετε” και κάτω από το 0,5 του χιλιοστού) της λεμονόφλουδας
Βήμα 22
22) και την ζάχαρη (το 1/3 της ποσότητας των φρούτων).
Βήμα 23
23) Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στου 190 βαθμούς,
Βήμα 24
24) Βάζουμε το ταψί μέσα, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψένουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Βήμα 25
25) Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-12 λεπτά. Κάνουμε το τεστ του κρύου πιάτου.
Βήμα 26
26) Μαζί με το λεμόνι, βάζουμε στον φούρνο και τα βαζάκια όπου θα την φυλάξουμε, καλά πλυμένα προηγουμένως, για να αποστειρωθούν. Εκεί μέσα ρίχνουμε την μαρμελάδα, καυτή ακόμη, και τα τουμπάρουμε πάνω στον πάγκο μας. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα κενό αέρα που θα βοηθήσει στην για μακρύ χρόνο διατήρηση της μαρμελάδας. Αφού κρυώσουν, τα επαναφέρουμε στην ορθή στάση και τα φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι δικές μου παραλλαγές (σε σχέση με τις συνταγές που βρήκα (και έκλεψα) από το Internet) :

 1. Δεν χρησιμοποίησα το 1/2 ποτήρι νερού (ανά κιλό φρούτων) που πρότειναν. Αντίθετα, το “κράτησα” στην άκρη, μήπως και χρειασθεί. Δεν χρειάσθηκε ποτέ. Τα φραγκόσυκα έβγαλαν τα ίδια πολύ νερό.
 2. Μείωσα την ποσότητα της ζάχαρης στο 1 προς 3 σε σχέση με αυτήν των φρούτων. Και αυτό παρότι, πέραν των φραγκόσυκων, προσέθεσα και τα αχλάδια και τα ροδάκινα, σε ικανές ποσότητες. Οι συνταγές πρότεινα μία αναλογία 1 προς 2. Εσείς δοκιμάστε αφού πάρει μία-δύο βράσεις, θα καταλάβετε ..... με ποιανού το μέρος να πάτε.
 3. Αντί για ψιλό τούλι, χρησιμοποίησα μύλο λαχανικών. Τον δίσκο με την ενδιάμεση διάτρηση, του δικού μου είναι καλή για να συγκροτήσει τα σποράκια., θέλει όμως έλεγχο Η πιο χοντρή διάτρηση θα άφησε τους σπόρους να περνούν, η δε ψιλή θα έβγαζε εντελώς “νερό” από την άλλη μεριά, θα χανόταν ο πολτός.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία της συνταγής :

Τα φραγκόσυκα είναι καλυμμένα σε όλη την επιφάνειά τους με πολύ ψιλά αγκαθάκια, σχεδόν αόρατα, που όμως πονούν πολύ εάν βρουν τρόπο να χωθούν στο δέρμα μας. Για τον λόγο αυτό, όλες οι φάσεις που προηγούνται της πολτοποίησής τους πρέπει να εκτελούνται φορώντας ελαστικά γάντια κουζίνας.

Εάν τα κόψετε απ’ ευθείας από το φυτό, το κάνετε αυτό με μαχαίρι ή κλαδευτήρι και χωρίς να πλησιάσετε πολύ το υπόλοιπο σώμα σας, πέραν των γαντοφορεμένων χεριών σας. Εγώ χρησιμοποίησα μία απόχη, καλυμμένη με μία σακούλα σουπερμάρκετ, μέσα στην οποία έπεφταν τα κομμένα φραγκόσυκα, και με την οποία τα πήγα, κατόπιν, στη βρύση για πλύσιμο.

Πριν αρχίσετε το ξεφλούδισμα, με γαντοφορεμένα πάντα χέρια, πιάστε ένα-ένα τα φρούτα και περάστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό. Θα αποκρίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα αγκαθάκια και θα διευκολύνει το καθάρισμά τους. Μία καλή τακτική (την ανακάλυψα, δυστυχώς, μόλις στο δεύτερο μισό της ποσότητάς τους, είναι, ενώ κρατάμε το φραγκόσυκο κάτω από το τρεχούμενο νερό, να υποβοηθάμε την απομάκρυνση των αγκαθιών με την βοήθεια ενός μαχαιριού, με το οποίο θα “ξύνουμε”, θα “γδέρνουμε” (απαλά ε ; ) την επιφάνεια της φλούδας τους, ελευθερώνοντας τα αγκαθάκια που, στη συνέχεια, θα τα απομακρύνει το νερό. Θα δείτε στο τέλος, οι μαύρες κουκίδες που είναι τα σημεία στα οποία ξεφυτρώνουν οι συστάδες των αγκαθιών, θα εξαφανισθούν εντελώς. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται αφάνταστα το καθάρισμά τους και μειώνεται δραστικά η ποσότητα του τρεχούμενου νερού που πρέπει να “θυσιάσουμε” στην απομάκρυνση των αγκαθιών.

Πολλοί καθαρίζουν τα φραγκόσυκα με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, με το οποίο τα κρατούν ακίνητα και τα ξεφλουδίζουν με κοφτερό μαχαίρι. Αυτή η μέθοδος, πέραν του ότι είναι αρκετά χρονοβόρος, είναι και ανέφικτη εάν τα φρούτα είναι ώριμα, οπότε και δεν κρατιώνται σταθερά με το πιρούνι. Διαλύονται και πέφτουν. Εγώ τα πιάνω (πάντα μέσα από την προστασία των ελαστικών γαντιών), με αντιχείρα και δείκτη, από κορυφή και βάση, αντίστοιχα. Εκεί δεν έχουν σχεδόν καθόλου αγκαθάκια. Και φυσικά μετά από το πέρασμα από τρεχούμενο νερό. Έτσι κρατιώνται σταθερά και καθαρίζονται γρήγορα –και εύκολα– με το μαχαίρι.

Τα φραγκόσυκα έχουν μέσα τους ένα πολύ μεγάλο πλήθος από πολύ σκληρά, μαύρα, σποράκια. ΔΕΝ μασιούνται και ΔΕΝ χωνεύονται. Απλά .....απομακρύνονται. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που “απουσιάζουν” από το τραπέζι μας. Πρέπει, λοιπόν, να απαλλαγούμε από αυτά. Αποφύγετε την μέθοδο του blender, γιατί απλά θα τα κόψει σε πιο μικρά, πάντα όμως ενοχλητικά, κομματάκια. Η καλλίτερη μέθοδος είναι αυτή του μύλου των λαχανικών. Πολτοποιώντας τα φρούτα, τα σποράκια κατακρατούνται και αποδίδεται καθαρός πολτός.

Όταν αλέθουμε τα φρούτα στον μύλο και απομακρυνθεί, περάσει, όλος ο πολτός, τα σποράκια που απομένουν πιέζονται, “συνθλίβονται” στην κυριολεξία, και, σκληρά όπως είναι, δεν το “αποδέχονται” αυτό και “εκτοξεύονται” εκτός μύλου. Το αναφέρω διότι θα βρεθείτε με μικρά – μικρά σποράκια σε διάφορα απίθανα σημεία της κουζίνας σας εκτός ..... εκτός και αν “γείρετε” ολόκληροι πάνω από την συσκευή όσο την δουλεύετε. Το σώμα σας “θα πάρει” τα περισσότερα.

Επειδή, λόγω και του “άντε να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα με αυτό το καθάρισμά τους”, δεν έδωσα και πολύ προσοχή στο πόσο χοντρή ήταν η φλούδα (ήταν το πιο χαλαρό καθάρισμα φρούτων που έχω κάνει, στη σκιά και στη δροσιά, δίπλα στη βρύση του κήπου) και επειδή προβλέπω να μη δίνετε σημασία ούτε και εσείς, οργανώστε τις ποσότητες των υλικών μόλις ζυγίσετε τον πολτό από τα φραγκόσυκα, αφού πρώτα τα καθαρίσετε αλλά και τα περάσετε από τον μύλο που θα παρακρατήσει τα αμέτρητα σποράκια τους.

Ζύγισα καθαρή σάρκα, μετά το ξεφλούδισμα, πολτό και σποράκια. Πήρα, λοιπόν, το 1,5 κιλά πολτό που ήθελα, από μία ποσότητα 1,8 κιλών καθαρισμένων φραγκόσυκων. Τα άλλα 300 γρ. ήσαν τα σποράκια που περίσσεψαν.

Εγώ, επειδή με ευχαριστεί να βρίσκω μέσα στη μαρμελάδα κομματάκια φρούτων, τα ροδάκινα δεν τα πέρασα από τον μύλο. Με το ψήσιμο της μαρμελάδας μαλάκωσαν υπέροχα, και ίσα που τα αντιλαμβάνεσαι. Εσείς κανονίζετε ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα.

Εξ ίσου θέμα προσωπικής προτίμησης είναι και τα “ραβδάκια” της φλούδας του λεμονιού που έβαλα στη μαρμελάδα. Είναι δική μου προσθήκη (από κάποιο παλιό βιβλίο αγγλικών μαρμελάδων), την κάνω σχεδόν σε όλες τις μαρμελάδες (εκτός και εάν δεν μου “βρίσκονται” καθαρά λεμόνια), επειδή με ενθουσιάζει αυτή η ελαφρά ξινή γεύση που τους δίνει. Και πάλι όμως, εσείς θα κανονίσετε ανάλογα με τα προσωπικά σας γούστα.

Να η ευκαιρία να ευχαριστήσω την tasoula2208, για την «Μαρμελάδα ροδάκινο στο φούρνο» της, που μου πρωτοέμαθε τις μαρμελάδες φούρνου. Αλλά και την narla, για τις πολλές και χρήσιμες πληροφορίες που μου έστειλε για αυτόν τον τρόπο παρασκευής.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Θα πρέπει να ελέγχετε πάντα όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, για να είστε βέβαιοι πως είναι ελεύθερα γλουτένης

Σχετικές συνταγές

  13 Όλα

  #
  Σχόλιο από golfo, 17-9-10  
  ημουν σιγουρη 1000% οτι ηταν δικη σου συνταγη αυτη πριν την ανοιξω!
  5 για την προτοτυπια συνδιασμου γευσεων!
  5 για την τελεια φωτογραφιση!
  5 για την λεπτομερεστατη περιγραφη!
  -5 που εισαι μακρια και δεν μπορω να την δοκιμασω!
  αν και απο φραγκοσυκα και γκορτσιες εδω βρωμαει ο τοπος.
  φιλε ggr συνχαρητηρια,και ευχαριστουμε.
  #
  Σχόλιο από golfo, 17-9-10  
  αααααααααααααα ξεχασα να σου πω!!!!!!!
  θα το σκεφτω πολυ να την φτιαξω γιατι εχω κατι προηγουμενα με τα φραγκοσυκα απο οταν ημουν 7 χρονων παιδακι και δεν ηξερα οτι αυτα τρωγονται μονο ωριμα!
  μου εγινε το στομα τσαρουχι βλαχικο!
  απο τοτε μητε που να τα ακουμπησω!
  #
  Σχόλιο από kessy, 17-9-10  
  αν και δεν την εχω φτιάξει, διότι αποκλείεται να βρεθώ κοντά σε αυτές τις περιοχές,εντούτοις τα 5 πιρουνάκια για την ΑΠΙΘΑΝΗ περιγραφή, που ομολογουμένως με έκανε να γελάσω, μπράβο, μπράβο!
  #
  Σχόλιο από Elvenstar, 17-9-10  
  Και εγω θα βάλω 5 πιρουνάκια για το χιουμορ μια που την συνταγή δεν πρόλαβα να την εκτελέσω γιατί με τσακώσανε. :( Σου στέλνω λοιπον τα πιρουνάκια μου κ αν θέλεις μου στέλνεις κανενα πακέτο τσιγάρα στη φυλακή :(
  #
  Σχόλιο από sweety9, 19-9-10  
  α πα πα πα, ggr, φρούτα απ' έξω κλέβεις, συνταγές απ΄το internet κλέβεις, τι θα γίνει με σένα??.. χαχαχα! Μπράβο για την ωραία συνταγή σου και τις κατατοπιστικές εικόνες!!.. 10 με τόνο
  #
  Σχόλιο από ZOZI, 16-9-11  
  Και μονο τα υλικά που είναι απο το θιάκι μας η συνταγή θα είναι υπέροχη!!!!!
  #
  Σχόλιο από argyroula35, 30-9-11  
  Πρέπει να είναι πολύ ωραία αυτή η μαρμελάδα αν κάποια στιγμή μπορέσω και συλλέξω αυτά τα φρούτα θα την δοκιμάσω. Ήθελα ακόμη να σχολιάσω όσον αφορά τον καθαρισμό των φραγκόσυκων υπάρχει και άλλος τρόπος χωρίς να χρειάζεται καν να τα αγγίξουμε. τσιμπάμε ένα φραγκοσυκο με πιρούνι στο αριστερό χέρι με το δεξί έχουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε πρώτα τα πλαινά του φραγκόσυκου. στο τελος χαράζουμε από την μια άκρη μέχρι την άλλη αρκετά βαθιά λίγο πριν πιάσει το εσωτερικό του φρούτου και με την βοήθεια του μαχαιριού το ανοίγουμε και αφαιρούμε το φρούτο απο μέσα. Στο νησί μου έχει πολλά φραγκόσυκα οπότε έχουμε παράδοση στο άνοιγμα αυτού του φρούτου. Νομίζω ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος και ο πιο ανώδυνος.
  #
  Σχόλιο από ggr, 30-9-11  
  Ευχαριστώ πολύ, argyroula, δουλεύει και με πολύ γινομένα φρούτα αυτός ο τρόπος ?
  Αν θυμάμαι καλά, είχα κάνει μία απόπειρα, αλλά μου έφευγε το φρούτο από το πιρούνι. Και είχα περιορισθεί, μετά τις δύο τομές στα άκρα του φραγκόσυκου, να τα πιάνω με το αριστερό από εκεί (καθαρή επιφάνεια), με δείκτη και αντίχειρα, και να καθαρίζω με το δεξί.
  Πάντα, βέβαια, δεξί και αριστερό χέρι "αρματωμένα" με γάντια, από τα χοντρά μάλιστα.
  #
  Σχόλιο από argyroula35, 30-9-11  
  Απο ότι μπορώ να θυμηθώ ggr δουλεύει και με τα πολύ ώριμα φραγκόσυκα. όταν τσιμπάς το φραγκόσυκο στην αρχή με το πηρούνι δεν θα το τσιμπίσεις επιφανειακά. όταν θα το κόβεις από την μια άκρη προς την άλλη εκεί στο κόψιμο με το μαχαίρι σου θα το ανοίγεις και με το πηρούνι αφού είναι βαθιά τρυπημένο βοηθάς να ανοίξει αρκετά έτσι ώστε να φανεί το εσωτερικό του φρούτου και να το τραβήξεις. εμείς ούτε γάντια χρησιμοποιούσαμε. είναι πάρα πολύ εύκολο. χωρίς κόπο και με σωστό τρόπο.
  #
  Σχόλιο από erisira, 10-10-11  
  δεν σου αξιζουν μονο 5,αλλα 1005 πηρουνακια.καθε φορα που θα πεσω πανω σε συνταγη σου θα την ανοιξω οπωσδηποτε γιατι ειμαι εξαρχης σιγουρη οτι θα δω μια συνταγη με λεπτομερη περιγραφη,με χιουμορ αλλα και με εγγυημενη γευση.εχω παρα πολυ καιρο που διαβαζω το site σας(που τωρα πια εγινε και δικο μου ελπιζω)αλλα εκανα εγγραφη σχετικα προσφατα για να κραταω αγαπημενες συνταγες στο "βιβλιο συνταγων μου".εισαι λοιπον ενας απτους πρωτους στο βιβλιο μου.νασαι καλα "ggr".συνεχισε ετσι.βαλε σε ολες μας τα γυαλια.αληθεια εκανες στη γερμανια?γιατι βλεπω εχεις αρκετες γερμανικες συνταγες.σαφηνω τωρα και συνεχιζω το ψαξιμο.καπου θα σε ξαναβρω.
  #
  Σχόλιο από liahno3, 15-11-11  
  Ώστε εσύ είσαι αυτός που μας ριμάζει τις αχλαδιές στο σπίτι μας στον Σταυρό ε;!
  Έψαχνα για μια πρωτότυπη συνταγή για γλυκό του κουταλιού και έπεσα σε θιακιά συνταγή....και μάλιστα απ'τα χωριά...ε δεν γινόταν να μη την προτιμήσω.... έγινε υπέροχο! η μόνη παραλαγή είναι οτι δεν τα έκλεψα....αλλά υπόσχομαι ότι το καλοκαίρι θα δεν θα μείνει φραγκοσυκια για φραγκοσυκιά στο θιάκι...
  #
  Σχόλιο από ggr, 15-11-11  
  Χα χα, και έλεγα, δεν θα βρεθεί καμιά Θιακιά να μου την “πέσει” που κλέπτω οπώρας …..

  Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δυνατό από εμένα. Κάτι σαν με τους κουραμπιέδες, όταν ήμουν παιδί. Τους ήθελα όλους δικούς μου ..... Δεν αλλάζει ο άνθρωπος, Τα ”αντικείμενα του πόθου” του αλλάζουν μόνο .....

  Μη μου ζητάτε λοιπόν να μη το ξανακάνω. Είναι απίστευτη η έλξη που μου ασκεί ένα κλαδί με κοντούλες επάνω του, μία ντοματιά ευωδιαστή και κατάφορτη, μία περίφραξη με σπαράγγια ..... Πώς να πεις όχι στις μανταρινιές των δρόμων του Ψυχικού (ναι, υπάρχουν και τέτοιες, ΕΚΕΙ !!!) όταν γεμίσουν με μανταρίνια και ο κόσμος από κάτω περνάει αδιάφορος .....

  Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως, κάθε φορά, σαν κάνω και κάτι άλλο με τα ..... καλοκαιρινά λάφυρα, θα το δημοσιεύσω. Θα το εξομολογούμαι. Προσβλέποντας στο “ ..... αμαρτία δεν είναι”

  Σε ευχαριστώ liahno3
  #
  Σχόλιο από ggr, 12-9-14  
  Η αναφορά στο βαθμό δυσκολίας αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο καθάρισμα των φραγκόσυκων (όπου χρειάζεται πολύ προσοχή για να μη κλάψουν μανούλες...)
  Κατά τα άλλα, είναι σαν μία οποιαδήποτε μαρμελάδα

  10 Σχόλια

  #
  Σχόλιο από golfo, 17-9-10  
  ημουν σιγουρη 1000% οτι ηταν δικη σου συνταγη αυτη πριν την ανοιξω!
  5 για την προτοτυπια συνδιασμου γευσεων!
  5 για την τελεια φωτογραφιση!
  5 για την λεπτομερεστατη περιγραφη!
  -5 που εισαι μακρια και δεν μπορω να την δοκιμασω!
  αν και απο φραγκοσυκα και γκορτσιες εδω βρωμαει ο τοπος.
  φιλε ggr συνχαρητηρια,και ευχαριστουμε.
  #
  Σχόλιο από golfo, 17-9-10  
  αααααααααααααα ξεχασα να σου πω!!!!!!!
  θα το σκεφτω πολυ να την φτιαξω γιατι εχω κατι προηγουμενα με τα φραγκοσυκα απο οταν ημουν 7 χρονων παιδακι και δεν ηξερα οτι αυτα τρωγονται μονο ωριμα!
  μου εγινε το στομα τσαρουχι βλαχικο!
  απο τοτε μητε που να τα ακουμπησω!
  #
  Σχόλιο από kessy, 17-9-10  
  αν και δεν την εχω φτιάξει, διότι αποκλείεται να βρεθώ κοντά σε αυτές τις περιοχές,εντούτοις τα 5 πιρουνάκια για την ΑΠΙΘΑΝΗ περιγραφή, που ομολογουμένως με έκανε να γελάσω, μπράβο, μπράβο!
  #
  Σχόλιο από Elvenstar, 17-9-10  
  Και εγω θα βάλω 5 πιρουνάκια για το χιουμορ μια που την συνταγή δεν πρόλαβα να την εκτελέσω γιατί με τσακώσανε. :( Σου στέλνω λοιπον τα πιρουνάκια μου κ αν θέλεις μου στέλνεις κανενα πακέτο τσιγάρα στη φυλακή :(
  #
  Σχόλιο από sweety9, 19-9-10  
  α πα πα πα, ggr, φρούτα απ' έξω κλέβεις, συνταγές απ΄το internet κλέβεις, τι θα γίνει με σένα??.. χαχαχα! Μπράβο για την ωραία συνταγή σου και τις κατατοπιστικές εικόνες!!.. 10 με τόνο
  #
  Σχόλιο από ZOZI, 16-9-11  
  Και μονο τα υλικά που είναι απο το θιάκι μας η συνταγή θα είναι υπέροχη!!!!!
  #
  Σχόλιο από argyroula35, 30-9-11  
  Πρέπει να είναι πολύ ωραία αυτή η μαρμελάδα αν κάποια στιγμή μπορέσω και συλλέξω αυτά τα φρούτα θα την δοκιμάσω. Ήθελα ακόμη να σχολιάσω όσον αφορά τον καθαρισμό των φραγκόσυκων υπάρχει και άλλος τρόπος χωρίς να χρειάζεται καν να τα αγγίξουμε. τσιμπάμε ένα φραγκοσυκο με πιρούνι στο αριστερό χέρι με το δεξί έχουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε πρώτα τα πλαινά του φραγκόσυκου. στο τελος χαράζουμε από την μια άκρη μέχρι την άλλη αρκετά βαθιά λίγο πριν πιάσει το εσωτερικό του φρούτου και με την βοήθεια του μαχαιριού το ανοίγουμε και αφαιρούμε το φρούτο απο μέσα. Στο νησί μου έχει πολλά φραγκόσυκα οπότε έχουμε παράδοση στο άνοιγμα αυτού του φρούτου. Νομίζω ότι είναι ο πιο εύκολος τρόπος και ο πιο ανώδυνος.
  #
  Σχόλιο από argyroula35, 30-9-11  
  Απο ότι μπορώ να θυμηθώ ggr δουλεύει και με τα πολύ ώριμα φραγκόσυκα. όταν τσιμπάς το φραγκόσυκο στην αρχή με το πηρούνι δεν θα το τσιμπίσεις επιφανειακά. όταν θα το κόβεις από την μια άκρη προς την άλλη εκεί στο κόψιμο με το μαχαίρι σου θα το ανοίγεις και με το πηρούνι αφού είναι βαθιά τρυπημένο βοηθάς να ανοίξει αρκετά έτσι ώστε να φανεί το εσωτερικό του φρούτου και να το τραβήξεις. εμείς ούτε γάντια χρησιμοποιούσαμε. είναι πάρα πολύ εύκολο. χωρίς κόπο και με σωστό τρόπο.
  #
  Σχόλιο από erisira, 10-10-11  
  δεν σου αξιζουν μονο 5,αλλα 1005 πηρουνακια.καθε φορα που θα πεσω πανω σε συνταγη σου θα την ανοιξω οπωσδηποτε γιατι ειμαι εξαρχης σιγουρη οτι θα δω μια συνταγη με λεπτομερη περιγραφη,με χιουμορ αλλα και με εγγυημενη γευση.εχω παρα πολυ καιρο που διαβαζω το site σας(που τωρα πια εγινε και δικο μου ελπιζω)αλλα εκανα εγγραφη σχετικα προσφατα για να κραταω αγαπημενες συνταγες στο "βιβλιο συνταγων μου".εισαι λοιπον ενας απτους πρωτους στο βιβλιο μου.νασαι καλα "ggr".συνεχισε ετσι.βαλε σε ολες μας τα γυαλια.αληθεια εκανες στη γερμανια?γιατι βλεπω εχεις αρκετες γερμανικες συνταγες.σαφηνω τωρα και συνεχιζω το ψαξιμο.καπου θα σε ξαναβρω.
  #
  Σχόλιο από liahno3, 15-11-11  
  Ώστε εσύ είσαι αυτός που μας ριμάζει τις αχλαδιές στο σπίτι μας στον Σταυρό ε;!
  Έψαχνα για μια πρωτότυπη συνταγή για γλυκό του κουταλιού και έπεσα σε θιακιά συνταγή....και μάλιστα απ'τα χωριά...ε δεν γινόταν να μη την προτιμήσω.... έγινε υπέροχο! η μόνη παραλαγή είναι οτι δεν τα έκλεψα....αλλά υπόσχομαι ότι το καλοκαίρι θα δεν θα μείνει φραγκοσυκια για φραγκοσυκιά στο θιάκι...

  3 Ερωτήσεις

  #
  Σχόλιο από ggr, 30-9-11  
  Ευχαριστώ πολύ, argyroula, δουλεύει και με πολύ γινομένα φρούτα αυτός ο τρόπος ?
  Αν θυμάμαι καλά, είχα κάνει μία απόπειρα, αλλά μου έφευγε το φρούτο από το πιρούνι. Και είχα περιορισθεί, μετά τις δύο τομές στα άκρα του φραγκόσυκου, να τα πιάνω με το αριστερό από εκεί (καθαρή επιφάνεια), με δείκτη και αντίχειρα, και να καθαρίζω με το δεξί.
  Πάντα, βέβαια, δεξί και αριστερό χέρι "αρματωμένα" με γάντια, από τα χοντρά μάλιστα.
  #
  Σχόλιο από ggr, 15-11-11  
  Χα χα, και έλεγα, δεν θα βρεθεί καμιά Θιακιά να μου την “πέσει” που κλέπτω οπώρας …..

  Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δυνατό από εμένα. Κάτι σαν με τους κουραμπιέδες, όταν ήμουν παιδί. Τους ήθελα όλους δικούς μου ..... Δεν αλλάζει ο άνθρωπος, Τα ”αντικείμενα του πόθου” του αλλάζουν μόνο .....

  Μη μου ζητάτε λοιπόν να μη το ξανακάνω. Είναι απίστευτη η έλξη που μου ασκεί ένα κλαδί με κοντούλες επάνω του, μία ντοματιά ευωδιαστή και κατάφορτη, μία περίφραξη με σπαράγγια ..... Πώς να πεις όχι στις μανταρινιές των δρόμων του Ψυχικού (ναι, υπάρχουν και τέτοιες, ΕΚΕΙ !!!) όταν γεμίσουν με μανταρίνια και ο κόσμος από κάτω περνάει αδιάφορος .....

  Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ είναι πως, κάθε φορά, σαν κάνω και κάτι άλλο με τα ..... καλοκαιρινά λάφυρα, θα το δημοσιεύσω. Θα το εξομολογούμαι. Προσβλέποντας στο “ ..... αμαρτία δεν είναι”

  Σε ευχαριστώ liahno3
  #
  Σχόλιο από ggr, 12-9-14  
  Η αναφορά στο βαθμό δυσκολίας αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο καθάρισμα των φραγκόσυκων (όπου χρειάζεται πολύ προσοχή για να μη κλάψουν μανούλες...)
  Κατά τα άλλα, είναι σαν μία οποιαδήποτε μαρμελάδα

  0 Παραλλαγές

  Σχετικά άρθρα

  Άλευρα χωρίς γλουτένη
  Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
  Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
  Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
  Αποστειρωμένα βάζα
  Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
  Βιταμίνες Α' μέρος
  Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
  Καταψύχω φρούτα
  Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...

  Σχετικές οδηγίες

  Πώς καθαρίζουμε φραγκόσυκα
  Προστέθηκε από ggr
  5
         
         
  (4)

  Τη συνταγή προτείνουν:

  μαρμελάδες
  Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της sugar-lover