Μαρμελάδα λεμόνι
Διασκευή από την κλασική αγγλική Seville orange marmelade. #μένουμεσπίτι #ΜηνΤοΠετάς
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν και φαίνεται νερουλή, μόλις κρυώσει, θα πήξει.Τη συνταγή την είχα κρατήσει από κάποιο γαστροπεριοδικό. Είναι της Αγλαΐας Κρεμεζή.
Υλικά
-
10-12 φρέσκα βιολογικά λεμόνια (με παχύ φλούδι κατά προτίμηση)
-
1 1/2 λίτρο νερό
-
1 1/2-2 κιλά ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε τα λεμόνια και τα στριμώχνουμε σε κατσαρόλα, ώστε να χωράνε ακριβώς. Περιχύνουμε με νερό και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση.
-
2
Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τα λεμόνια για να τα κρατά βυθισμένα στο νερό και βράζουμε για περίπου 20΄, να αρχίσουν να μαλακώνουν.
-
3
Με πηρούνι κάνουμε 2-3 τρύπες σε κάθε λεμόνι, να μαλακώσουν γρηγορότερα, και συνεχίζουμε να βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα λεμόνια μας.
-
4
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα λεμόνια σε βαθύ ταψί και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
-
5
Αδειάζουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα λεμόνια, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
-
6
Κόβουμε στη μέση τα λεμόνια, βγάζουμε την σάρκα και την τοποθετούμε σε τουλπάνι, ενώ κρατάμε το φλούδι (και το λευκό μέρος) και το κόβουμε σε κομματάκια.
-
7
Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το ζαχαρωμένο ζουμί τα κομματάκια της φλούδας των λεμονιών καθώς και το τουλπάνι με τη σάρκα τους. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε ζωηρά τη μαρμελάδα για περίπου 15΄-20', ανακατεύοντας πού και πού.
-
8
Όταν αρχίζει να σιροπιάζει (θα γίνουν μεγαλύτερες οι φυσαλίδες), κάντε το τεστ με το πιάτο. Αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, αφαιρούμε το τουλπάνι και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Σχόλια (20)