Μαρμελάδα Limequat

20 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Sitronella
Sitronella @Sitronella
Τραχήλα

Το λάιμκουάτ είναι μια μείξη λάιμ και κουμκουάτ. Κάνει μικρούς πράσινους καρπούς που σιγα σιγά κιτρινίζουν και γίνονται σαν λεμονάκια - μινιατούρες. Έχει πάρα πολύ λεπτή φλούδα και είναι λιγότερο ξινό από το λεμόνι. Μοιάζει το άρωμά τους με του λάιμ.Κάποια στιγμή είχα πάει να αγοράσω ένα δέντρο λάιμ να φυτέψω στον κήπο μας και ο κύριος στο φυτώριο μου έδωσε κατά λάθος (;;;) το λάιμκουάτ. Κάνει εκατοντάδες καρπούς δυο φορές το χρόνο και έψαχνα να βρω τι μπορώ να τα κάνω. Το καλύτερο πράγμα που έχω βρει μέχρι στιγμής είναι αυτή εδώ η μαρμελάδα. Γίνεται πανεύκολα και είναι εξαιρετικά νόστιμη. Και δεν χρειάζεται ξεπίκρισμα όπως το λεμόνι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ταιριάζει απίστευτα σε ψωμάκι μαζί με τον καφέ, αλλά και σε γέμιση για κάπκέικς ή -για τους πιο τολμηρούς- πάνω σε ψωμί και μαζί με τυράκι (για παράδειγμα λίγη γραβιέρα).Πιστεύω θα ταιριάζει πολύ ωραία σε ένα γλυκόξινο πιάτο με κοτόπουλο.Λάιμκουάτ δεν έχω δει να πουλάνε πουθενά. Δεν ξέρω αν μπορείτε να βρείτε δηλαδή κάπου. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος που έχει τέτοιο δέντρο και ενδιαφέρεται για τη συνταγή αυτή, αλλά εγώ είπα να τη γράψω, μπας και υπάρχει κανείς που ψάχνεται, όπως ψαχνόμουνα κι εγώ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
  1. 1 κιλό λάιμκουάτ
  2. ανάλογη ζάχαρη (εγώ προτιμώ να βάζω καστανή)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Παίρνετε τα φρούτα και τα πλένετε καλά. Θα χρησιμοποιήσουμε όλο το φρούτο, και τη φλούδα, οπότε πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχουν πλυθεί τέλεια.

  2. 2

    Κόβουμε τα φρούτα στη μέση και μετά στα 4. Στόχος είναι να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Οπότε τα κόβουμε όσο χρειαστεί και με όποιο τρόπο μας βολεύει, ώστε να βγάλουμε τα κουκουτσάκια.

  3. 3

    Μπορείτε να τα κόβετε και πάνω από ένα μπολ, ώστε να πέφτει εκεί και το ζουμάκι. Γενικώς δεν βγάζουν πολύ ζουμί καθώς τα κόβουμε, αλλά γιατί να πάει χαμένο ακόμα και το λίγο; Τα κουκούτσια μη τα πετάξετε, θα τα χρησιμοποιήσουμε και αυτά!

  4. 4

    Μετράμε το βάρος των λεμονιών μας και βάζουμε αντίστοιχο βάρος ζάχαρης. Αν πχ τα λεμόνια μας είναι πλέον 900γρ βάζουμε άλλα 900 ζάχαρη. Βάζουμε λεμόνια και ζάχαρη μέσα σε ένα μπλέντερ και τα τα χτυπάμε να λιώσουν. Βάζουμε τον πολτό αυτό σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.

  5. 5

    Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα τούλι ή τουλπάνι και το δένουμε.

  6. 6

    Προσθέτουμε το δεματάκι μας στην κατσαρόλα. Τα κουκούτσια θα κάνουν τη μαρμελάδα μας να πήξει ακόμα γρηγορότερα. Εγώ πέρασα το δεματάκι από την κουτάλα μου για να μπορώ να το βάλω και να το βγάλω εύκολα.

  7. 7

    Μετά από κάνα 10λεπτο εγώ έβαλα και το πίμερ και έλιωσα εντελώς τα φρούτα (ή όσο γινόταν) γιατί μου αρέσουν οι μαρμελάδες όσο πιο λείες γίνεται.

  8. 8

    Η μαρμελάδα αυτή γίνεται πολύ γρήγορα. Μέσα σε ένα τεταρτάκι έχει ήδη πήξει. Μόλις τη δείτε να αλλάζει κάπως χρώμα και να αρχίζει να σκουραίνει, σημαίνει πως είναι έτοιμη. Μην την αφήσετε άλλο γιατί θα πήξει πολύ. Βάλτε τη σε αποστειρωμένα βαζάκια, γυρίστε τα ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς και αφήστε τα να κρυώσουν.

  9. 9

    Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Εγώ την πάτησα και την άφησα λίγο παραπάνω κι έτσι μου έπηξε αρκετά, αλλά και πάλι είναι τέλεια.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Τραχήλα
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα