Μαρμελάδα με κράνα
ΚράναH πρώτη σούπερ-τροφή της Ελλάδας, με γλυκόξινη γεύση!
Λίγα μυστικά ακόμα
Πρώτα απ'όλα να ευχαριστήσω την Κα Μαρία από το αγαπημένο Καρπενήσι που μου έφερε τους καρπούς και ουσιαστικά μου έδωσε τις οδηγίες για την παρασκευή της μαρμελάδας. Διάβασα και λίγα πράγματα στο Internet κι έτοιμη!Παρακάτω θα σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες που μάζεψα γι'αυτό το ευεργετικό φρούτοΤα κράνα είναι βιολογικό φρούτο του δάσους με μία υπέροχη γλυκόξινη γεύση και τα βρίσκουμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Αρχίζουν να ωριμάζουν μετά τις 20 Σεπτέμβρη, οπότε παίρνουν ένα έντονο κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Έτσι η μαρμελάδα του Σεπτεμβρίου έχει μελί χρώμα, ενώ με τα κράνα του Οκτωβρη γίνεται κόκκινη. Σύμφωνα με έρευνες διακρίνονται από υψηλή περιοεκτικότητα κυρίως σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν. Είναι πλούσια επίσης σε φαινολικά παράγωγα, αλλά και σε φλανοειδή, ανθοκυάνες, σίδηρο, πλούσια σε βιταμίνη C, ασκορβικό οξύ, καροτίνη και ταννίνες. Όλα τα παραπάνω προσδίδουν στα κράνα μοναδική φαρμακευτική αξία και χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, των πόνων της περιόδου, κατά των στομαχικών και εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό ή ακόμα και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας. Εκχυλίσματα του φλοιού τους, θεωρείται ότι θεραπεύουν ακόμα και την ψώρα των σκύλων.Άλλο κράνα, άλλο cranberries Είναι γεγονός πως στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλη σύγχυση ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη φρούτων καθώς πολλοί μεταφράζουν τα cranberries ως κράνα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα cranberries είναι ένα είδος μύρτιλων, τελείως διαφορετικό φρούτο από τα κράνα. Μάλιστα βοηθούν έναντι των λοιμώξεων του ουροποιητικού σε αντίθεση με τα κράνα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και του πεπτικού συστήματος.
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αν είστε από τους τυχερούς που ζείτε σε μέρη που ευδοκιμούν τα κράνα... τώρα είναι η εποχή τους.Αν πάλι δεν είστε τυχεροί, ελπίζω να έχετε κάποια καλή γειτόνισσα και να σας τα φέρει πεσκέσι φερσκοκαταψυγμένα, όπως έγινε με μένα.
-
2
Ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό.
-
3
Τα βάζετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με αρκετό νερό και τα βράζετε καλά, ώσπου να δείτε ότι είναι έτοιμα.
-
4
Τα βάζετε σ'ένα τρυπητό σκεύος(κάτω απ'το οποίο θα έχετε την κατσαρόλα που θα μαζεύετε τον πολτό) και τα πατάτε καλά έως ότου μείνουν μόνο τα κουκούτσια. Ότι μείνει απ΄αυτά, μπορείτε να τα μαζέψετε σ'ένα τουλμπάνι και να τα ξαναπιέσετε, μήπως και βγάλουν κάτι ακόμα. Αν θέλετε ξεπλένετε σε λίγο νερό το τουμπάνι μαζί με το περιεχόμενο του και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τον πολτό.
-
5
Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει η μαρμελάδα για περίπου 10 λεπτά. Κάνετε το γνωστό κόλπο με τα πιατάκια, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα έχει πήξει σωστά.
-
6
Βάζετε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα γυρίζετε ανάποδα ώσπου να κρυώσουν κι έτοιμη η μαρμελάδα.
Σχόλια