Μαρμελάδα Μήλο
Μια εξαιρετικά νόστιμη μαρμελάδα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μια που τα μήλα περιέχουν πολύ πηκτίνη.
Τα μήλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σφιχτά, χωρίς μαυρίλες. Μην παραλείψετε το πορτοκάλι γιατί πραγματικά απογειώνει τη γεύση.
Εάν δεν έχετε τούλι, μπορείτε να κάνετε το εξής: Βάλτε τα φλούδια και τα κουκούτσια σε κατσαρόλα με νερό (τουλάχιστον 4 φλ.) και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα. Μετά σουρώστε το και πάρτε 2 φλ. από αυτό το νερό να προσθέσετε στα μήλα.
Αντί να περάσετε από το μπλέντερ τα μήλα, θα μπορούσατε ίσως να τα τρίψετε από την αρχή.
Τη μαρμελάδα μπορείτε να την κάνετε και λίγο πιο εξωτική, αν προσθέσετε μπαχαρικά. Εγώ έβαλα 1 κ.γ. κανέλα. Άλλοι προσθέτουν και γαρύφαλλο, μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο.
Υλικά
-
8 φλ. κομμένα μήλα (γύρω στα 8 μήλα ανάλογα το μέγεθος)
-
5 φλ. ζάχαρη
-
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 πορτοκάλι (με τη φλούδα)
-
2 φλ. νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά τα μήλα μας, καθαρίζουμε τη φλούδα, τα κόβουμε και βγάζουμε και το κέντρο τους με τα κουκούτσια και τα κόβουμε μικρά κυβάκια. Τα καθαρισμένα μήλα βάλτε τα σε μια λεκανίτσα με το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τα υπόλοιπα (κυρίως τα κομμάτια με το κουκούτσι) βάλτε τα σε ένα τούλι. Τα κουκούτσια και η φλούδα έχουν την περισσότερη πηκτίνη.
-
2
Σε κατσαρόλα βάλτε τα μήλα, το τούλι με τα φλούδια και τα κουκούτσια και το νερό και αφήστε τα να βράσουν για λίγη ώρα, να μαλακώσουν κάπως.
-
3
Βγάλτε το τούλι, βγάλτε και τα μήλα. Μην πετάξετε το νερό. Περάστε τα μήλα από το μπλέντερ και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα (με το νερό).
-
4
Κόψτε το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια (αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια). Κόψτε και τη φλούδα του σε λεπτές λωρίδες.
-
5
Προσθέστε στα μήλα τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και αφήστε να βράσουν μέχρι να γίνει η μαρμελάδα (όταν φτάσει στους 104°). Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, κάντε κάντε το τεστ του κρύου πιάτου*.
-
6
Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα, βάλτε τη σε αποστειρωμένα βάζα και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο κλείνουν αεροστεγώς.
Σχόλια (130)