ggr
ggr @george
Athens

Αυτή τη περίοδο ωριμάζουν τα μούσμουλα, να η ευκαιρία για μία πιο... ασυνήθιστη μαρμελάδα. Ιδιαίτερα εάν τα φρούτα έρχονται κατ’ ευθείαν από κάποιο δένδρο του κήπου μας. Και αυτές οι μουσμουλιές, βρε παιδί μου, κάνουν πάντα μία μεγάλη ποσότητα από φρούτα. Και όλες μαζί. Πόσα να φάει φρέσκα κανένας... Η μαρμελάδα είναι ένας καλός τρόπος να τα συντηρήσει κανείς και να μη χαθεί όλη η παραγωγή του δένδρου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ξέρω ότι το μυαλό σας πάει σε φετούλες με βούτυρο, για πρωινό. Για δοκιμάστε τη, όμως, μαζί με ένα τυρί με δυνατή γεύση, ένα μετσοβόνε ή ένα πεκορίνο, για παράδειγμα, και τα δύο αρκετά ώριμα. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.Η επιλογή των πράσινων μήλων είναι γιατί έχουν περισσότερη πηκτίνη από τα άλλα. Λόγω έλλειψης πράσινων αυτή τη φορά αρκέσθηκα σε... αυτά που βρήκα στο σπίτι.Η διαδικασία του καθαρίσματος των φρούτων δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Η φλούδα τους είναι πολύ λεπτή, γι’ αυτό και το μαχαιράκι μας πρέπει να είναι μικρό και μυτερό.Μετά από καθάρισμα πάνω από 100 μούσμουλων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να ξεκινήσει κανείς από το κάτω μέρος του φρούτου και με μία... κυκλωτική κίνηση να αφαιρέσει το στέμμα. Τώρα που η μοναρχία έχει φύγει από τη μέση, εύκολα τραβούμε και αφαιρούμε την φλούδα, από κάτω προς τα πάνω, προς το κοτσανάκι του φρούτου. Το κόβουμε στη μέση και αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια πιάνουμε τον θύλακα μέσα στον οποίο βρίσκονται με την μύτη του μαχαιριού και τραβάμε, αυτή τη φορά από το επάνω μέρος, το κοτσάνι, προς το κάτω, τον ποπό τους (όπου και ήταν η κορώνα).

https://www.youtube.com/watch?v=lJn7TogsEGE

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
γύρω στο 1,5 κιλό μαρμελάδα
  1. 1 κιλό μούσμουλα (καθαρισμένα, μόνο η σάρκα τους)
  2. 800 γρ. ζάχαρη (μπορείτε και λιγότερη)
  3. 2 πράσινα μήλα
  4. 2 λεμόνια (φροντίστε να είναι χωρίς επικαλύψεις από κερί ή γυαλιστικά)
  5. 1 (ή και δύο, ανάλογα με τα γούστα) κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  6. νερό (1 ποτήρι νερού, ίσως και λίγο περισσότερο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κατέβηκα, λοιπόν, στον κήπο και μάζεψα 2 κιλά (και κάτι παραπάνω) μούσμουλα. Από τα πιο ώριμα του δένδρου.

  2. 2

    Ανεβαίνοντας πάλι επάνω, με ένα μαχαιράκι μυτερό (για να την “πιάνει” εύκολα) και μικρό (για να το πιάνω εύκολα), αφαίρεσα αρχικά τη φλούδα από τα μούσμουλα. Πάει αυτή.

  3. 3

    Στη συνέχεια, έκοψα τα μούσμουλα στη μέση και αφαίρεσα τα κουκούτσια τους και μαζί, όσο μπορούσα, από το περίβλημα μέσα στο οποίο βρίσκονται. Ωραίαααα. Ας τα κόψουμε τώρα και σε μικρότερα κομμάτια.

  4. 4

    Έμεινε έτσι κάτι λιγότερο από ένα κιλό καθαρής σάρκας φρούτου. Εάν εσείς χρησιμοποιήσετε αγορασμένα, καλλιεργημένα, η “ωφέλιμη” ποσότητα θα είναι ασφαλώς περισσότερη.

  5. 5

    Στην πιο ευρύχωρη κατσαρόλα που μπόρεσα να ανακαλύψω στα ντουλάπια μας, έριξα τη ζάχαρη, τα μήλα καθαρισμένα από τη φλούδα τους και κομμένα σε χοντρές φέτες, ένα ποτήρι (και κάτι) νερό, και τα μούσμουλα.

  6. 6

    Αφαίρεσα τη φλούδα από τα λεμόνια και, κατόπιν, απομάκρυνα και την λευκή ψίχα που έχει από μέσα.

  7. 7

    Έπλυνα τα κομμάτια της φλούδας πολύ καλά και με το ίδιο μικρό και μυτερό μαχαιράκι τα έκοψα σε πολύ λεπτές λωρίδες. Μέγεθος σπιρτόκουτου, σα να λέμε, αλλά πιο λεπτές. Κι’ αυτά μέσα στη κατσαρόλα, να “ζαχαρώσουν” με τα φρούτα.

  8. 8

    Εάν σας αρέσει το άρωμα της βανίλιας, εσείς μπορείτε να προσθέσετε λίγη σε αυτή τη φάση. Εγώ που θα βάλω μόνο λίγη κανέλα, την κρατάω να τη προσθέσω πιο μετά.

  9. 9

    Έβαλα τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, τη σκέπασα, άναψα το μάτι σε χαμηλή ένταση, και πήγα να αράξω με τον καφέ μου.

  10. 10

    Είχα, όμως, και την προσοχή μου στη κατσαρόλα μου, να βλέπω τι γίνεται. Καραδοκούσα πότε τα μούσμουλά μου θα λειώσουν. Θέλει και ένα ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα πότε-πότε για να μη κολλήσει. Πέρασαν έτσι σαράνταπέντε λεπτά (σκληρά... καρύδια τα μούσμουλα, ίσως να φταίω κι’ εγώ, τους φέρθηκα με πολύ τακτ, ήταν πολύ χαμηλή η θερμοκρασία). Εδώ ξανασοβαρεύουν τα πράγματα. Ή, θα μπορούσαν.

  11. 11

    Οι καλές, παλιές, νοικοκυρές περνούσαν αυτά τα διαλυμένα φρούτα από σήτα για να πάρουν ένα παχύρευστο πολτό. Εγώ, αντίθετα, προτιμώ να διατηρεί αυτή τη πιο “στέρεη” υφή, με τα μαλακωμένα κομματάκια του φρούτου, να τα “νοιώθεις” στο στόμα. Την πέρασα, λοιπόν, από τον μύλο των λαχανικών.

  12. 12

    Προσέθεσα λοιπόν, την σκόνη της κανέλλας, τελικά έβαλα και μία βανίλια και άφησα τα φρούτα να σιγοβράσουν για 10 - 15 ακόμη λεπτά, ανακινώντας πότε-πότε την κατσαρόλα (όχι πλέον με ξύλινη κουτάλα) για να μη κολλήσουν στον πάτο. Στα μισά του χρόνου προσέθεσα το χυμό που πήρα στύβοντας τα ξεφλουδισμένα μου λεμόνια.

  13. 13

    Για να διαπιστώσουμε εάν η μαρμελάδα μας έχει δέσει, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι. Εγώ, εκ περιτροπής, χρησιμοποιώ τη μέθοδο της σταγόνας (στάζω μια σταγόνα μαρμελάδας –μια μικρή ποσότητα- σε ένα πιατάκι γλυκού και το βάζω στο ψυγείο. Μετά από λίγο το βγάζω και το γέρνω ελαφριά. Εάν η σταγόνα μου δεν κινείται ή κινείται πολύ αργά, είμαι o.k. Αλλιώς, ρίχνω άλλη μία σταγόνα στο πιάτο και επαναλαμβάνω τα ίδια βήματα μέχρι να διαπιστώσω ότι η μαρμελάδα έχει δέσει. Πραγματικό “μαρτύριο της σταγόνας” κάποιες φορές), ή την νεώτερη που αντέγραψα από τη sitronella, από εδώ.

  14. 14

    Μάζεψα όσα μικρά βαζάκια είχα (τέσσερα των 500 γραμμαρίων), τα γέμισα ΣΧΕΔΟΝ μέχρι επάνω και στην επιφάνεια προσέθεσα λίγο λικέρ, να τα σκεπάζει (έχουμε τόσο λικέρ βύσσινο, παλιωμένο και γευστικό σαν αμαρτία, που το βάζουμε παντού). Απομονώνει τη μαρμελάδα από τον αέρα και μου αρέσει και στη γεύση.

  15. 15

    Έκοψα ισάριθμα κομμάτια λαδόκολλας, μεγέθους λίγο μεγαλύτερου από το στόμιο των βάζων, και τα τοποθέτησα κάτω από το καπάκι, πριν το σφίξω καλά. Και “ους ο ggr συνέζευξεν (άλλος) άνθρωπος μη χωριζέτω”...

  16. 16

    Ήδη από την επόμενη μέρα η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Θυμηθείτε, όμως, την φτιάξαμε για να συντηρηθούν τα φρούτα, όχι για να τη φάμε όσο υπάρχουν φρέσκα φρούτα.

  17. 17

    Ξανακατεβαίνω να μαζέψω. Άντε γειάααα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (31)

Tasos Dimakos
Tasos Dimakos @cook_23278636
Εφτιαξα τη μαρμελαδα Λιγοστεψα τη ζαχαρη και εγινεμ γλυκοξινη οπως την ηθελα .Τελεια !!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens