κύρια φωτογραφία συνταγής Μαστέλο Σίφνου
tzoulitsa
tzoulitsa @tzoulitsa

Αρνάκι μέσα σε ειδικό σκεύος (μαστέλο) που φτιάχνουν στην Σίφνο. Το σκεύος αυτό είναι πήλινο και το σχήμα του μοιάζει με γλάστρα, δηλαδή με στενό πάτο και όσο ανεβαίνει ανοίγει. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε και σε γάστρα αρκεί τα υγρά του φαγητού να μην ακουμπούν στο κρέας μας. Τη συνταγή την βρήκα στον Γαστρονόμο της Καθημερινής και είναι παραδοσιακή!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο τελευταίο μισάωρο μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια μέτριας σε σκληρότητα γραβιέρας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 μερίδες χορτα
  1. 3 κιλά αρνάκι γάλακτος σε μερίδες 300 περίπου γραμμαρίων (από σπάλα ή από μπούτι)
  2. 1 φιάλη καλό κόκκινο ξηρό κρασί
  3. αλατοπίπερο
  4. 2 ματσακια άνηθο ψιλοκομμένο χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  5. λαδόκολλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μιά μεγάλη λεκάνη βάζουμε πλυμμένο και καλοστεγνωμένο το κρέας μας, ρίχνουμε από πάνω το κρασί και αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη το βάζουμε στο ψυγείο για 12-15 ώρες.

  2. 2

    Κόβουμε τις κληματόβεργες σε κομμάτια τέτοια που να χωρούν στο σκεύος που θα τα ψήσουμε και τις βάζουμε σε δύο στρώσεις σταυρωτά σαν να φτιάχνουμε μιά σχάρα.

  3. 3

    Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας μας και το βάζουμε πάνω στην σχάρα

  4. 4

    Βάζουμε τόση μαρινάδα όση δεν δεν φτάνει την σχάρα.

  5. 5

    Πάνω από το κρέας βάζουμε τον άνηθο σκεπάζοντας το όλο.

  6. 6

    Αν έχουμε το Σιφνέικο μαστέλο το σκεπάζουμε με λαδόκολλα δεμένη με βρεγμένο σπάγκο στο στόμιο του σκεύους, αν έχουμε γάστρα κλείνουμε με το καπάκι και γύρω-γύρω για καλύτερο αποτέλεσμα βάζουμε ζυμαράκι.

  7. 7

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε μέσα το σκεύος γιά μισή ώρα.

  8. 8

    Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς και σιγοψήνουμε γιά περίπου 5 ώρες.

Αντιδράσεις

Από

tzoulitsa
tzoulitsa @tzoulitsa
στις