κύρια φωτογραφία συνταγής Μελιτζανοσαλάτα πολίτικη
souel
souel @cook_8455567

Πρόκειται για αυθεντικη πολίτικη συνταγή, παρμένη από την θεία μου, ελαφριά, νόστιμη και ιδανική για ουζάκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη από όσες έχω φάει μέχρι σήμερα γιατί αναδεικνύει την ιδιαίτερη γεύση της μελιτζάνας όταν ψήνεται στο κάρβουνο. Δεν έχει καμία σχέση γευστικά αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ. Επίσης οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από τυριά, καυτερές πιπεριές ή και σκόρδο, χαλάει τελείως το αποτέλεσμα. Είναι μια γεύση μοναδική, ελαφριά και αξέχαστη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

12 άτομα τουλάχιστον
  1. 5-6 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
  2. 1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
  3. 1 κρεμμύδι μέτριο
  4. ελαιόλαδο
  5. 1-2 λεμόνια
  6. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.

  2. 2

    Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.

  3. 3

    Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα πιρούνι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες όσο περισσότερο γίνεται. (όχι στο μπλέντερ).

  4. 4

    Έχετε τρίψει το κρεμμύδι στον τρίφτη  και το έχετε βάλει σε ένα πιάτο λίγο πλάγια ούτως ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον χυμό του κρεμμυδιού.

  5. 5

    Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και μόνο τον χυμό από το κρεμμύδι, συνεχίζοντας να την δουλεύετε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.

  6. 6

    Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.

  7. 7

    Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει  και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (19)

lixouda
lixouda @cook_8454222
Όντως η μελιτζάνα θέλει φωτιά. Η μαμά μου -μια και τα κάρβουνα δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για καθημερινό μαγείρεμα- μού έμαθε να ψήνω τις μελιτζάνες στο καμινέτο του καφέ. Μία μία, λίγο λίγο, έρχονται και γίνονται πολύ νόστιμη σαλάτα, και μάλιστα πιο ανοιχτόχρωμη από του φούρνου που σκουραίνει τη μελιτζάνα. Πέντε πιρουνάκια για το θέμα του ψησίματος λοιπόν!!!

Από

souel
souel @cook_8455567
στις