κύρια φωτογραφία συνταγής Μελιζάνες φούρνου με τυρί και ζαμπόν
Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
,Ελλάδα

Ένα φαγητό που θα μπορούσαμε με την ευρύα έννοια να το εντάξουμε στην κατηγορία των σουφλέ. Ένα υπέροχο μεζεδάκι για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή αυτή την πρωτοείδα σε ένα τραπέζι στο σπίτι της νονάς του αδελφου μου που φημίζεται για τις μαγειρικές της ικακότητες!!! Γίνεται ανάρπαστη σε κάθε τραπέζι!!!Οι αναλογίες που δίνω αφορούν σε ένα κανονικό πυρέξ. Επειδή οι μελιτζάνες τραβούν πολύ λάδι και βγάζουν πολλά υγρά καλό θα ήταν να τηγανιστούν πολλές ώρες νωρίτερα, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ ώστε να στραγγίσουν καλά.Δε χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι αφού τοσο το τυρί όσο και το ζαμπόν περιέχουν αρκετό, αλλά και οι μελιτζάνες έχουν τραβήξει κάποια ποσότητα από το χοντρό αλάτι στο οποίο τις έχουμε αφήσει.Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα υπό την προϋπόθεση να περισσέψει (πράγμα που ποτέ δε γίνεται)!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6-8 άτομα
  1. 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  2. 3-4 πράσινες πιπεριές
  3. 1 ντομάτα μεγάλη (το χυμό)
  4. 1 σκελίδα σκόρδο
  5. 10 φέτες τύρι γκούντα ή όποιο άλλο σας αρέσει
  6. ελαιόλαδο
  7. χοντρό αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για περίπου μισή ώρα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε οι μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν καλύτερα.

  2. 2

    Στη συνέχεια τις ξεβγάζουμε καλά και τις στίβουμε. Καλό θα ήταν να τις περάσουμε και από ένα αποροφητικό χαρτί ώστε να μαζέψουμε την υγρασία που περισσεύει.

  3. 3

    Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει.

  4. 4

    Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγες λίγες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά.

  5. 5

    Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε σουρωτήρι όπου θα μείνουν όσο περισσότερη ώρα γίνεται, για να στραγγίσει καλά το ελαιόλαδο που περισσεύει.

  6. 6

    Κόβουμε και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τις περνάμε λίγο από το τηγάνι και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι μαζί με τις μελιτζάνες.

  7. 7

    Παίρνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε μία στρώση μελιζάνες, το 1/3 της ποσότητας που έχουμε,τις μισές πιπεριές, το 1/3 από το τυρί και το μισό ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

  8. 8

    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό της ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.

  9. 9

    Ρίχνουμε τη σάλτσα στο "σουφλέ", σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

  10. 10

    Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά για να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

  11. 11

    Αφήνουμε λίγο να χλιαρέψει και σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

Pieta
Pieta @cook_8492015
Μαίρη η συνταγή σου φαίνεται νόστιμη. Ως λάτρης της μελιτζάνας με την πρώτη ευκαιρία θα σε θυμηθώ, θα την ¨εκτελέσω¨ και θα σε πιρουνίσω..

Από

Μαίρη Κ
Μαίρη Κ @cook_8477916
στις
,Ελλάδα
Είμαι 36 χρονών και παντρεμένη εδώ και 5 χρόνια με το Γιάννη. Έχουμε μία μικρούλα 2 χρονών, τη Βαλέρια, και πριν από 3 μήνες αποκτήσαμε το δεύτερο ζουζούνι μας, αγοράκι αυτή τη φορά! Ζούμε στο Νέο Ηράκλειο και ελπίζουμε, κάποια στιγμή, να τα καταφέρουμε να φύγουμε από την Αθήνα (αν και λόγω δουλειάς δεν το βλέπω πολύ πιθανό.)Εργάζομαι στην οικογενειακή επιχείρηση. Αγαπώ πολύ τη μαγειρική και μ' αρέσει να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις. Πρωτομπήκα στην κουζίνα στα 9 μου και από τότε δεν έχω βγει ποτέ!!! Λατrεύω τα θαλασσινά και τα λαδερά φαγητά! Το site το βρήκα τυχαία ένα βράδυ που έψαχνα συνταγή για λεμοντσέλο! Από τότε το συμβουλεύομαι συχνά και τελευταία άρχισα να ανεβάζω κάποιες από τις συνταγές μου!!!!
Δες περισσότερα