Μελιζάνες φούρνου με τυρί και ζαμπόν
Ένα φαγητό που θα μπορούσαμε με την ευρύα έννοια να το εντάξουμε στην κατηγορία των σουφλέ. Ένα υπέροχο μεζεδάκι για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή αυτή την πρωτοείδα σε ένα τραπέζι στο σπίτι της νονάς του αδελφου μου που φημίζεται για τις μαγειρικές της ικακότητες!!! Γίνεται ανάρπαστη σε κάθε τραπέζι!!!Οι αναλογίες που δίνω αφορούν σε ένα κανονικό πυρέξ. Επειδή οι μελιτζάνες τραβούν πολύ λάδι και βγάζουν πολλά υγρά καλό θα ήταν να τηγανιστούν πολλές ώρες νωρίτερα, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ ώστε να στραγγίσουν καλά.Δε χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλάτι αφού τοσο το τυρί όσο και το ζαμπόν περιέχουν αρκετό, αλλά και οι μελιτζάνες έχουν τραβήξει κάποια ποσότητα από το χοντρό αλάτι στο οποίο τις έχουμε αφήσει.Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα υπό την προϋπόθεση να περισσέψει (πράγμα που ποτέ δε γίνεται)!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν για περίπου μισή ώρα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε οι μελιτζάνες να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν καλύτερα.
-
2
Στη συνέχεια τις ξεβγάζουμε καλά και τις στίβουμε. Καλό θα ήταν να τις περάσουμε και από ένα αποροφητικό χαρτί ώστε να μαζέψουμε την υγρασία που περισσεύει.
-
3
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει.
-
4
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγες λίγες τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά.
-
5
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε σουρωτήρι όπου θα μείνουν όσο περισσότερη ώρα γίνεται, για να στραγγίσει καλά το ελαιόλαδο που περισσεύει.
-
6
Κόβουμε και τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τις περνάμε λίγο από το τηγάνι και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι μαζί με τις μελιτζάνες.
-
7
Παίρνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε μία στρώση μελιζάνες, το 1/3 της ποσότητας που έχουμε,τις μισές πιπεριές, το 1/3 από το τυρί και το μισό ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
-
8
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό της ντομάτας, λίγο ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.
-
9
Ρίχνουμε τη σάλτσα στο "σουφλέ", σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
-
10
Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 10-15 λεπτά για να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
-
11
Αφήνουμε λίγο να χλιαρέψει και σερβίρουμε.
Σχόλια (2)