Μελομακάρονα από την Ευδοκία

Bαθμολογία: 4.7639
       
 
233 ψήφοι
,

Περιγραφή

Γευστικώτατα, τραγανά και ταυτόχρονα αφράτα, παραδοσιακά μελομακάρονα.

Μελομακάρονα από την Ευδοκία
photo: common

Τι χρειαζόμαστε:

1ο μείγμα:

  • 1200g αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. γλ. τριμμένα μοσχοκάρφια (γαρίφαλλα)
  • 2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
  • 1 κ. γλ. baking powder
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού.

 

2ο μείγμα:

  • 500g ελαιόλαδο
  • 250g ζάχαρη
  • 2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.

 

σιρόπι:

  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 2 νεροπότηρα μέλι
  • φλούδα λεμονιού
  • Κανέλα μπαστούνι 

 

  • τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μελομακάρονα
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(28 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(27 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (22 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 6 ώ (19 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα.
Βήμα 2
2) Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμετα υπόλοιπα υλικά.
Βήμα 3
3) Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί με το χύπημα, προσθέτουμε σε αυτό, το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι.
Βήμα 4
4) Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Βήμα 5
5) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
Βήμα 6
6) Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50g ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές.
Βήμα 7
7) Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι.
Βήμα 8
8) Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!
Βήμα 9
9) Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα:
Βήμα 10
10) Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό.
Βήμα 11
11) Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό.
Βήμα 12
12) Τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι από ένα βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που θα εκδοθεί σύντομα (το 2009) από τις εκδόσεις προπομπός.

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    335 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-12-08  
    Με αυτά ακριβώς τα υλικά φτιάχνουμε και εμείς μελομακάρονα!Μάλιστα εχτες έστειλα κ εγω συνταγή για δημοσίευση , η δική σας εκτέλση της συνταγής Κα Ευδοκία είναι μοναδική!!!!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 22-12-08  
    Ευχαριστώ πολύ Afroditi D!!! Καλά Χριστόύγεννα και καλή όρεξη!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 22-12-08  
    Nα σας κανω μια ερωτηση? Πως σιροπιαζονται καλα χωρις σιμιγδαλι?Τα χω κανει κι ετσι, αλλα με προσθηκη σιμιγδαλιου ρουφουσαν σιροπι πιο γρηγορα.
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 22-12-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ νομίζω το μυστηκό είναι ενα απο τα 2 (μελομακάρονα ή σιρόπι) να είναι εντελώς κτύ και το άλλο πολυ ζεστό. Εγώ προσωπικά προτιμώ το κρύο σιρόπι και τα μελομακάρονα κατευθίαν βουτιά σε αυτό ,με το που θα βγουν απο το φούρνο!
    #
    Σχόλιο από kakia, 23-12-08  
    theikh molis pou ta ekana nostimotata k petiximena xmmmm mpravo!!!!
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 28-12-08  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 28-12-08  
    Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια! Καλή χρονιά!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 30-12-08  
    θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την συνταγή. Φοβερά μελομακάρονα. Είμαι 25 χρόνια νοικοκυρά,τα ωραιότερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει.Και πάλι συγχαρητήρια.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-1-09  
    Καλή χρονιά σέ όλους!!! Ευχαριστώ πολύ BAΡBI μου για τα καλά σου λόγια. Για να πετύχει μία συνταγή πρέπει α) να είναι σωστή αλλά β) να έχει ταλέντο εκείνος που την πραγματοποιεί!
    #
    Σχόλιο από bikouit, 6-1-09  
    τελεια πολυ καλη η συνταγη την εκανα τα χριστουγεννα και τελειωσαν μεσα σε 1 μερα και την ξανα εκανα δευτερη φορα
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 18-1-09  
    Συγχαρητήρια είστε πολύ μερακλού.΄Εχω παρατηρήσει όλες τις συνταγές σας και φαίνονται και πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογες.Προσπάθησα χθες να αγοράσω μέσω internet κάποια βιβλία σας, αλλά δεν τα κατάφερα.Ήταν μπλοκαρισμένο προφανώς το site.Θα ξαναδοκιμάσω.Πεταλουδίτσα,εντελώς τυχαία ανακάλυψα σήμερα (επειδή βιαζόμουν)ότι εάν στο ζεστό όχι καυτό σιρόπι ρίξεις τα μελομακάρονα μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο , αυτά σιροπιάζονται πάρα πολύ μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 18-1-09  
    Ευχαριστώ και πάλι όλους σας, που εμπιστευθήκατε την συνταγή μου. Τα βιβλία είναι εύκολο να τα βρείτε και στο βιβλιοπωλείο, στο οποίο αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να τα παραγγείλετε. Επίσης άλλος τρόπος για να τα βρείτε εύκολα, είναι να τα πάρετε απευθείας από τους εκδοτικούς οίκους: τα 2 που είναι των εκδόσεων προπομπός, υπάρχουν στις εκδόσεις προπομπός (Πατησίων 53, τηλ. 2105232709) και τα 3 που είναι των εκδόσεων Καμπανά - Κέδρος, υπάρχουν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων κέδρος (Γενναδίου 3, τηλ. 2103809714). Για ό,τι θέλετε μπορείτε να μου στείλετε και ιδιωτικό μήνυμα.
    #
    Σχόλιο από cristie, 19-1-09  
    ta ekana kai egw kai pragmatika en8ousiastikan oloi nostima kai polu petuximena sto suropi!teleia!
    #
    Σχόλιο από cristie, 5-4-09  
    #
    Σχόλιο από gourouna, 10-4-09  
    Γεία σου Ευδοκία τα δικά μου φοινίκια είναι πιο απλά
    1 ποτήρι του νερού μπύρα
    1 ποτήρι του νερού λάδι
    1 πακέτο αλεύρι up
    ανακατεύεις ολα μαζί τα ανοίγεις στα χέρια σου πιταράκια μικρά τα γεμίζεις με κανελλογαρύφαλλα και καρύδια τα ψήνεις στους 180 β κελσίου μέχρι να ροδίσουν και μολις κρυώσουν τα σιροπιάζεις σε ζεστό σιρόπι απο 2 φλ τσ
    νερό και 2 φλ τσ ζάχαρη.
    Γιά να μην σε αδικήσω 5 πειρούνια για σένα
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 11-4-09  
    Αγαπητή gourouna, η συνταγή στην οποία αναφέρομαι, είναι για μελομακάρονα και όχι για φοινίκια. Ευχαριστώ πάρα πολύ που τίμησες τη συνταγή μου, θα φτιάξω και εγώ τη δική σου!
    #
    Σχόλιο από lemon, 30-11-09  
    Ευδοκια μου, τα μελομακαρονα σου ειναι ενα ονειρο. Ακριβως ετσι οπως μου αρεσουν. Τελεια η συνταγη σου :D
    Εκανα μια δοκιμαστηκη να δω αν θα μου πετυχουν και ξετρελαθηκα.
    Αααααα στο σιροπι εβαλα 2 νεροποτηρα νερο γιατι μου φανηκε καπως λιγο. Και επειδη δεν ειχα κονιακ εβαλα διπλη ποσσοτητα χυμο πορτοκαλι..
    Σε ευχαριστω πολυ :)
    Καλα Χριστουγεννα να εχουμε!!
    #
    Σχόλιο από Rethymno..., 1-12-09  
    ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ Κ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΒΑΛΑ ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΜΕΛΙ...
    #
    Σχόλιο από lia k, 3-12-09  
    καλησπερα,μου φαινεται πολυ ωραια η συνταγη σου και αυτη θα πραγματοποιησω τελικα αυτη την παρασκευη,να σε ρωτησω κατι,με αυτη την συνταγη μπορω να τα κανω και με επικαληψη κουβερτουρας που θελει ο αντρας μου η θα διαληθουν?σε ευχαριστω πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 3-12-09  
    Τα έκανα πέρυσι τα Xριστούγεννα και έγιναν ανάρπαστα. Φέτος την ίδια συνταγή θα ακολουθήσω ,γιατι είναι τα ωραιότερα μελομακάρονα που έχουμε φάει. Συγχαρητήρια!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Επόμενο > Τέλος >>

    269 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 21-12-08  
    Με αυτά ακριβώς τα υλικά φτιάχνουμε και εμείς μελομακάρονα!Μάλιστα εχτες έστειλα κ εγω συνταγή για δημοσίευση , η δική σας εκτέλση της συνταγής Κα Ευδοκία είναι μοναδική!!!!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 22-12-08  
    Ευχαριστώ πολύ Afroditi D!!! Καλά Χριστόύγεννα και καλή όρεξη!!!
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 22-12-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ νομίζω το μυστηκό είναι ενα απο τα 2 (μελομακάρονα ή σιρόπι) να είναι εντελώς κτύ και το άλλο πολυ ζεστό. Εγώ προσωπικά προτιμώ το κρύο σιρόπι και τα μελομακάρονα κατευθίαν βουτιά σε αυτό ,με το που θα βγουν απο το φούρνο!
    #
    Σχόλιο από kakia, 23-12-08  
    theikh molis pou ta ekana nostimotata k petiximena xmmmm mpravo!!!!
    #
    Σχόλιο από stroumfita, 28-12-08  
    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ! ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 28-12-08  
    Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια! Καλή χρονιά!!!
    #
    Σχόλιο από ΒΑΡΒΙ, 30-12-08  
    θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου για την συνταγή. Φοβερά μελομακάρονα. Είμαι 25 χρόνια νοικοκυρά,τα ωραιότερα μελομακάρονα που έχω φτιάξει.Και πάλι συγχαρητήρια.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 3-1-09  
    Καλή χρονιά σέ όλους!!! Ευχαριστώ πολύ BAΡBI μου για τα καλά σου λόγια. Για να πετύχει μία συνταγή πρέπει α) να είναι σωστή αλλά β) να έχει ταλέντο εκείνος που την πραγματοποιεί!
    #
    Σχόλιο από bikouit, 6-1-09  
    τελεια πολυ καλη η συνταγη την εκανα τα χριστουγεννα και τελειωσαν μεσα σε 1 μερα και την ξανα εκανα δευτερη φορα
    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 18-1-09  
    Συγχαρητήρια είστε πολύ μερακλού.΄Εχω παρατηρήσει όλες τις συνταγές σας και φαίνονται και πιστεύω ότι είναι πολύ αξιόλογες.Προσπάθησα χθες να αγοράσω μέσω internet κάποια βιβλία σας, αλλά δεν τα κατάφερα.Ήταν μπλοκαρισμένο προφανώς το site.Θα ξαναδοκιμάσω.Πεταλουδίτσα,εντελώς τυχαία ανακάλυψα σήμερα (επειδή βιαζόμουν)ότι εάν στο ζεστό όχι καυτό σιρόπι ρίξεις τα μελομακάρονα μόλις τα βγάλεις από τον φούρνο , αυτά σιροπιάζονται πάρα πολύ μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 18-1-09  
    Ευχαριστώ και πάλι όλους σας, που εμπιστευθήκατε την συνταγή μου. Τα βιβλία είναι εύκολο να τα βρείτε και στο βιβλιοπωλείο, στο οποίο αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να τα παραγγείλετε. Επίσης άλλος τρόπος για να τα βρείτε εύκολα, είναι να τα πάρετε απευθείας από τους εκδοτικούς οίκους: τα 2 που είναι των εκδόσεων προπομπός, υπάρχουν στις εκδόσεις προπομπός (Πατησίων 53, τηλ. 2105232709) και τα 3 που είναι των εκδόσεων Καμπανά - Κέδρος, υπάρχουν στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων κέδρος (Γενναδίου 3, τηλ. 2103809714). Για ό,τι θέλετε μπορείτε να μου στείλετε και ιδιωτικό μήνυμα.
    #
    Σχόλιο από cristie, 19-1-09  
    ta ekana kai egw kai pragmatika en8ousiastikan oloi nostima kai polu petuximena sto suropi!teleia!
    #
    Σχόλιο από cristie, 5-4-09  
    #
    Σχόλιο από lemon, 30-11-09  
    Ευδοκια μου, τα μελομακαρονα σου ειναι ενα ονειρο. Ακριβως ετσι οπως μου αρεσουν. Τελεια η συνταγη σου :D
    Εκανα μια δοκιμαστηκη να δω αν θα μου πετυχουν και ξετρελαθηκα.
    Αααααα στο σιροπι εβαλα 2 νεροποτηρα νερο γιατι μου φανηκε καπως λιγο. Και επειδη δεν ειχα κονιακ εβαλα διπλη ποσσοτητα χυμο πορτοκαλι..
    Σε ευχαριστω πολυ :)
    Καλα Χριστουγεννα να εχουμε!!
    #
    Σχόλιο από Rethymno..., 1-12-09  
    ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ...ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΟΝΗ ΜΟΥ Κ ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΑ!!!!!Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΒΑΛΑ ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΜΕΛΙ...
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 3-12-09  
    Τα έκανα πέρυσι τα Xριστούγεννα και έγιναν ανάρπαστα. Φέτος την ίδια συνταγή θα ακολουθήσω ,γιατι είναι τα ωραιότερα μελομακάρονα που έχουμε φάει. Συγχαρητήρια!!!
    #
    Σχόλιο από boombie, 6-12-09  
    Είναι υπέροχα!
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 7-12-09  
    Θα σας πω και τη δική μου εμπειρία, στα 20 λεπτα μου πέτρωσαν, ίσως φταίει ο φούρνος μου, έφτιαξα 2 κατσαρόλες σιρόπι, η μία δεν έφτασε με τίποτα και επίσης νομίζω πως χρειαζόταν περισσότερο νερό το σιρόπι παρά μέλι, εντέλλει δεν μου μέλωσαν ούτε στο 10λεπτο που τα άφησα, κατά τα άλλα ήταν νόστιμα αν και σε τόσο αλεύρι έπαιρνε περισσότερο ξύσμα και μπαχαρικά, ταπεινή μου άποψη
    #
    Σχόλιο από mmmmeroula, 7-12-09  
    #
    Σχόλιο από mmmmeroula, 7-12-09  
    ειναι η πρωτη φορα που εφτιαξα μελομακαρονα κ γινανε απλα ΥΠΕΡΟΧΑ!
    ΦΟΒΕΡΗ συνταγη!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

    51 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 22-12-08  
    Nα σας κανω μια ερωτηση? Πως σιροπιαζονται καλα χωρις σιμιγδαλι?Τα χω κανει κι ετσι, αλλα με προσθηκη σιμιγδαλιου ρουφουσαν σιροπι πιο γρηγορα.
    #
    Σχόλιο από lia k, 3-12-09  
    καλησπερα,μου φαινεται πολυ ωραια η συνταγη σου και αυτη θα πραγματοποιησω τελικα αυτη την παρασκευη,να σε ρωτησω κατι,με αυτη την συνταγη μπορω να τα κανω και με επικαληψη κουβερτουρας που θελει ο αντρας μου η θα διαληθουν?σε ευχαριστω πολυ!!!
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 4-12-09  
    Αγαπητή Lia k,αφού τα σιροπιάσεις με τον τρόπο που περιγράφεται στη συνταγή, θα τα αφήσεις να κρυώσουν. Στη συνέχεις θα λιώσεις κουβερτούρα σε μπεν μαρί και κρατώντας το μελομακάρονο με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι (τρυπώντας από την πίσω πλευρά του μελομακάρονου) θα το βυθίσεις στην κουβερτούρα και στη συνέχεια θα τοποθετήσεις τα μελομακάρονα σε παγωμένη λαδόκολλα. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας που εμπιστεύεστε τη συνταγή μου. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από ekount, 4-12-09  
    Να ρωτήσω κάτι. Εμείς έχουμε δικό μας ελαιόλαδο - καλαματιανό. Είναι όμως βαρύ. Προτείνετε κάποιο άλλο; μήπως καλαμποκέλαιο θα ήταν καλύτερο;
    #
    Σχόλιο από MANOYLITSA, 5-12-09  
    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕς ΤΙς ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ! ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΝΟ. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΛΩΜΑ ΖΕΣΤΑΣΙΡΟΠΙ ΚΡΥΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Ή ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ?ΘΑ ΤΗ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ!ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
    #
    Σχόλιο από common, 5-12-09  
    Ευδοκία, πρώτη φορά φτιάχνω μελομακάρονα, και χάρη στη συνταγή σου μου πέτυχαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολιά. Θα τα ήθελα ίσως λίγο πιο σιροπιαστά. Να τα αφήσω περισσότερη ώρα στο σιρόπι; Κι αν θέλω να αντικατασήσω μέρος του αλευριού με σιμιγδάλι, πως και πόσο; Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 5-12-09  
    Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σας λέω τα εξής, σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία: 1) το ελαιόλαδο είναι πιο ελαφρύ από όλα τα έλαια!!! το μυστικό για τα μελομακάρονα, είναι να χτυπήσουμε αρκετά το ελαιόλαδο, πριν το χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή μας. 2) τα μελομακάρονα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπιασμα να γίνει όπως περιγράφεται στη συνταγή. 3) αν τα θέλετε πιο μαλακά (πιο σιροπιαστά) αφήστε τα 3 λεπτά παραπάνω στο σιρόπι: προσοχή όμως, μη γίνουν πολύ μαλακά γιατί τότε δεν είναι αυτό το αποτέλεσμα που θέλω από τη συνταγή. 4) αν βάλετε σιμιγδάλι αλλάζει η γεύση, η υφή και δεν είναι αυτό που περιγράφει η συνταγή: έχω δοκιμάσει και με σιμιγδάλι, δεν μου άρεσαν όμως. Αυτό είναι και θέμα προσωπικού γούστου! Καλή είτυχία σε όλους και σας ευχαριστώ που μου κάνετε την τιμή να ασχοληθείτε με τη συνταγή μου και με τις συμβουλές μου. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!!
    #
    Σχόλιο από papia22, 6-12-09  
    Διάβασα πολύ προσεκτικά όλα τα σχόλια αλλά εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση του γαρίφαλου όποτε η ερώτηση μου είναι μπορώ να μην βάλω γαρίφαλο?
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 6-12-09  
    Φυσικά και μπορείτε να μη βάλετε γαρίφαλο. Τα μυρωδικά είναι θέμα γούστου!!! Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από eugenoula, 7-12-09  
    Καλημέρα! Η συνταγή είναι πολύ πολύ πολύ καλή:-) Μπορώ όμως να σας ρωτήσω κάτι; Πως μπορώ αυτή τη συνταγή να τη φτιάξω και ως μελομακάρονα με σοκολάτα;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-12-09  
    eugenoula αν διαβάσεις λίγο πιο πάνω, θα δεις πως η κα Πατσιλινάκου έχει δώσει οδηγίες για το πως κάνουμε τα μελομακάρονα αυτά με σοκολάτα.
    #
    Σχόλιο από eugenoula, 8-12-09  
    Ευχαριστώ πολύ Sitronella μου και συγνώμη για την απροσεξία μου. Υπόσχομαι πως άλλη φορά θα διαβάζω καλύτερα. Επίσης θα επιστρέψω με πιρουνάκια αφού θα τη κάνω σύντομα...
    #
    Σχόλιο από Arience, 10-12-09  
    Θα ήθελα να ρωτήσω στους πόσους βαθμούς τα ψήνουμε και αν επιλέγουμε ψήσιμο στις αντιστάσεις ή στον αέρα.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #
    Σχόλιο από Arience, 10-12-09  
    Συγγνώμη μόλις τώρα είδα τους 200 βαθμούς!!
    Η ερώτηση για αέρα ή αντιστάσεις όμως ισχύει...
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 10-12-09  
    Είναι προτιμότερο να τα ψήσετε σε αέρα, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση συνταγής, ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από την απόδοση της εστίας σας. Καλή Επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από harabutterfly, 11-12-09  
    Εχω ενα προβλημα χαλασε κατι στη κουζινα μου και δεν λειτουργει ο αερας.Αν τα κανω στη αντισταση (σε μικροτερη θερμοκρασια)λετε να μην πετυχουν και παει αδικα ο κοπος?
    #
    Σχόλιο από sirilo, 14-12-09  
    Ωραια συνταγη,αλλα εμενα ο φουρνος μου στη 2η σχαρα και στους 200 βαθμους στα 15 λεπτα σχεδον μου τα εκαψε.στο τσακ τα προλαβα.Επισης στο σιροπιασμα στο μισο λεπτο μου βγαινανε μεσα στεγνα και τα ξαναεβαλα μεσα στο σιροπι.
    Αλλα απο γευση ειναι πολυ ωραια.
    Θα τα ξαναφτιαξω, αλλα λεω τωρα να τα ψησω στο 3ο ραφι και στους 180 βαθμους,και να τα αφησω κανενα λεπτακι στο σιροπι.
    Αγαπητη κυρια Πατσιλινακου,περιμενω την γνωμη σας,καθως και των υπολοιπων μελων του σάιτ.Σας ευχαριστω και γω για την συνταγη σας.
    #
    Σχόλιο από Καγιού, 16-12-09  
    Ενώ ήταν πολύ νόστιμα πριν το σιρόπιασμα στο σιρόπιασμα ήταν η πλήρης αποτυχία. Δεν τράβηξαν ούτε γραμμάριο σιροπιού έμειναν σαν μπισκότα νόστιμα μεν καμία σχέση με μελομακάρονο δε. Τί μπορεί να φταίει γιατί έβαλα τη μαμά μου να τα φτιάξει φέτος αντί για τη δικά της συνταγή και νιώθω άσχημα που δεν πέτυχαν...
    #
    Σχόλιο από imakolata, 17-12-09  
    θα ηθελα μια διευκρινιση. οταν λετε χτυπαμε το ελαιολαδο εννοειτε σκετο η με την ζαχαρη? και αν ειναι σκετο γιατι το χτυπαμε σκετο?
    #
    Σχόλιο από babystar, 21-12-09  
    Από τη χαρά της επιτυχίας για την υπέροχη συνταγή, ξέχασα να ρωτήσω...Ωραία λοιπόν, τα έφτιαξα...Πώς, πού και για πόσο τα διατηρώ?Δε χαλάνε ή σληραίνουν αν μείνουν τυιλιγμένα σε μεμβράνη?
    Ευχαριστώ και πάλι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    15 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από gourouna, 10-4-09  
    Γεία σου Ευδοκία τα δικά μου φοινίκια είναι πιο απλά
    1 ποτήρι του νερού μπύρα
    1 ποτήρι του νερού λάδι
    1 πακέτο αλεύρι up
    ανακατεύεις ολα μαζί τα ανοίγεις στα χέρια σου πιταράκια μικρά τα γεμίζεις με κανελλογαρύφαλλα και καρύδια τα ψήνεις στους 180 β κελσίου μέχρι να ροδίσουν και μολις κρυώσουν τα σιροπιάζεις σε ζεστό σιρόπι απο 2 φλ τσ
    νερό και 2 φλ τσ ζάχαρη.
    Γιά να μην σε αδικήσω 5 πειρούνια για σένα
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 11-4-09  
    Αγαπητή gourouna, η συνταγή στην οποία αναφέρομαι, είναι για μελομακάρονα και όχι για φοινίκια. Ευχαριστώ πάρα πολύ που τίμησες τη συνταγή μου, θα φτιάξω και εγώ τη δική σου!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 16-12-09  
    Φοφερή συνταγή με πολλά αρώματα.
    Έβαλα περισσότερο μέλι αντικαθιστώντας τη ζάχαρη και τα μισά τα έκανα γεμιστά(καρύδι ,κανέλα, ξύσμα λεμόνι). Βγήκαν γύρω στα 60 κομμάτια.
    #
    Σχόλιο από sirilo, 23-12-09  
    Ξανα εκανα σημερα παλι για δευτερη φορα την συνταγη αυτη, αλλα με καναδυο αλλαγες.
    Τα εψησα στους 175βαθμους αντι για 200,και τα σιροπιασα τα μισα σε κρυο σιροπι και καφτα τα μελομακαρονα,και τα μισα ακριβως οπως λεει η συνταγη εδω.
    Με καυτο το σιροπι βγηκανε καπως ποιο σκληρα και οχι πολυ μελωμενα,κι ας τα αφησα στο σιροπι μεχρι να κρυωσουν,περιπου μια ωρα.
    Με κρυο σιροπι και καυτα μελομακαρονα βγηκανε ΤΕΛΕΙΑ.
    Ουτε του ζαχαροπλαστειου φθουρανε μπροστα τους.
    Τελεια συνταγη.
    Ευχαριστουμε και παλι Κυρια Πατσιλινακου,και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.
    #
    Σχόλιο από ElenakiV, 18-12-10  
    Ξέχασα να πω, ότι τα φτιάχνω κάθε χρόνο και σκέτα και με 3 διαφορετικές σοκολάτες (μαύρη, γάλακτος και λευκή) κι έχουν όλοι ξετρελαθεί!!!!! "Ουράνιο Τόξο" η πιατέλα μου! ;)
    #
    Σχόλιο από Lilly11, 21-12-11  
    Καλησπέρα κ από εμένα!!πολυ καλή συνταγή,ωστόσο θα ήθελα να προσθέσω κάποιες παραλλαγές που διαπίστωσα από την εκτέλεση: 1.πιστεω ότι τελικά χρειάζεται 1.000-1.200 γρ. Αλεύρι, 2.στο σιρόπι μου φάνηκε πολυ έντονο το μέλι,σε σημείο που να κολλάει το χέρι στο μελομακαρονα, την επόμενη φορά θα βάλω 1 νεροποτηρο μέλι, και 3. Πιστεύω ότι πρέπει να αφήνουμε τη ζύμη να ¨ξεκουραστει¨ λίγο...στο 2ο ταψί που έβαλα στο φούρνο,μπορούσα να πλασω πιο εύκολα τα μελομακαρονα κ τελικά βγήκαν πιο ωραία κ στην εμφάνιση...ευχαριστούμε κ πάλι για την πολυ καλή συνταγη!!!θα ξαναεπιχειρησω με τις παραλλαγές!
    #
    Σχόλιο από σοφια40, 21-12-11  
    Νομίζω ότι ένα ποτήρι νερό για το σιρόπι είναι λίγο.Εγώ προσωπικά που κάνω την ίδια συνταγή με 1 κιλό αλεύρι βάζω 2 ποτήρια νερό.Καλές γιορτές
    #
    Σχόλιο από bvick, 28-12-11  
    παρα πολυ ωραια! κρατανε το σχημα τους, δεν θρηματιζονται και δεν ειναι λιγωτικα :) προσθεσα σιμυδαλι ψηλο, καρυδι για γεμιση και κονιακ στο σιροπιασμα.
    #
    Σχόλιο από κατερινα Σπ., 9-12-13  
    Δεν υπάρχουν λόγια...Τα πιο ωραία μελομακάρονα!!!Όπως τα έφτιαχνε η μανούλα μου!!Να σημειώσω ότι έβαζε επί πλέον και ξύσμα από 1 μανταρίνι και ξύσμα από 1 λεμόνι.Και τον χυμό του μανταρινιού.Όλα τα αρώματα μαζεμένα σε δυό μπουκιές!!
    #
    Σχόλιο από didymaki, 13-12-13  
    εγιναν πολύ τραγανα και μαλακα μαζι.. όλα πηγαν τελεια, αν και προτιμησα να τα μελωσω με κρυο σιροπι - ζεστα μελομακάρονα!!!
    #
    Σχόλιο από xontros skeletos, 2-1-14  
    Είναι εξαιρετική η συνταγή σας, μου έγιναν πολύ πετυχημένα και νόστιμα (αρωματικα,τραγανά απέξω και πολύ ζουμερα γεματα σιρόπι από μέσα) αν κ τα εκανα για πρώτη φορά. Οι παραλλαγές που έκανα ηταν οι εξής:
    Εβαλα λιγο λιγότερο αλεύρι,περισσοτερο ξυσμα πορτοκαλιου, αμαρρετο αντι για κονιακ, λιγοτερο γαρυφαλλο.Τα εψησα γύρω στην μισή ώρα . Για το σιρόπι έβαλα δυο ποτηρια νερο ,δυο ζάχαρη κ 1 μέλι στο τελος για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά συστατικά του. Βούτηξα τα καυτα μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι.
    (Τα εφτιαξα δυο φορες, τη δεύτερη φορά δεν μου σιροπιαστήκανε σωστά ούτε μου έγιναν τοσο αφρατα. .Τη δευτερη φορα εβαλα όσο αλεύρι ελεγε η συνταγή και βούτηξα τα κρύα μελομακάρονα σε καυτό σιρόπι. Δεν ξέρω τι έφταιξε .)

    Γενικά πάντως πολύ καλή συνταγη!
    #
    Σχόλιο από eleniV, 30-1-14  
    Εξαιρετική η συνταγή.
    Αντικατέστησα 200 γρ. αλεύρι με σιμιγδάλι και στο σιρόπι έβαλα και ένα πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα.
    Έπαθαν όλοι πλάκα!!!
    #
    Σχόλιο από february, 30-11-14  
    Αν βαλω αλευρι για ολες τις χρησεις αφου εχω απο αυτο τωρα, μπορω να ξεκινησω τη συνταγη?
    #
    Σχόλιο από sokolatenia, 8-12-14  
    Είχα μια παρομοια συνταγή και την συνδίασα με την δικιά σας και βγήκανε φανταστικά!!! οι αλλαγες που έκανα στα υλικά της συνταγής είναι ότι έβαλα 4κουτ.γλ. μπέικιν, 3 φλιτζ. λάδι, 1 φλιτζ. χυμό πορτοκάλι,8 κ.σ. κονιάκ και 8 κ.σ. νερό. Στο σιρόπι έβαλα 2 ξυλαράκια κανέλλα , 1 φλ.τσ. μέλι, 3 φλ. ζάχαρη, 4 φλ. νερό και φλουδες λεμονιού. Επίσης, τα βούτηξα καυτά σε κρύο σιρόπι. Τέλεια!!!
    #
    Σχόλιο από sery, 29-12-16  
    Δυο φορές εχω κάνει αυτή τη συνταγή και ειναι εξαιρετική. Άλλαξα όμως δυο πράγματα για να την κάνω τέλεια ,για τα δικά μας γούστα. Τα δυο ποτήρια μέλι ήταν υπερβολικό οπότε το άλλλαξα σε ένα μέλι και δυο Ζάχαρη. Και αντί για 50γρ το μελομακάρονο το έκανα 25γρ και μου ψήθηκαν τέλεια και μέλωσαν τέλεια. Σας ευχαριστώ πολυ για τη συνταγη θα ειναι και η συνταγη που θα επαναλαμβάνω ως την καλύτερη !

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Προετοιμαστείτε για τις γιορτές
    Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Τις ...
    Μυρωδάτα πορτοκάλια παντού
    Τα πορτοκάλια είναι σίγουρα το φρούτο που πρωταγων...
    Κι αλλού να υπάρχουν πορτοκαλιές εμείς τρώμε πορτοκάλια..
    Στην ερώτηση «ποιο φρούτο είναι πλούσιο σε βιτα...
    Μελομακάρονο ή Κουραμπιέ;
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ως αναπόσπαστο κομ...
    Τα μυστικά του μελομακάρονου
    Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκό τ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 89 αγαπημένων συνταγών, του/της Λίζα
    toyrtes
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της Mel V
    χριστουγενιατικες συνταγες
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της vicso
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 152 αγαπημένων συνταγών, του/της Evgenia11