Μελομακάρονα από την Ευδοκία
Γευστικώτατα, τραγανά και ταυτόχρονα αφράτα, παραδοσιακά μελομακάρονα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή αυτή είναι από ένα βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που θα εκδοθεί σύντομα (το 2009) από τις εκδόσεις προπομπός.Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
1 ο μείγμα
-
1200 g αλεύρι μαλακό
-
1 κ. γλ. τριμμένα μοσχοκάρφια (γαρίφαλλα)
-
2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
-
1 κ. γλ. baking powder
-
1 κ. γλ. σόδα
-
1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού.
-
2 ο μείγμα
-
500 g ελαιόλαδο
-
250 g ζάχαρη
-
2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
-
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.
-
σιρόπι
-
1 νεροπότηρο νερό
-
1 νεροπότηρο ζάχαρη
-
2 νεροπότηρα μέλι
-
φλούδα λεμονιού
-
Κανέλα μπαστούνι
-
τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα.
-
2
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμετα υπόλοιπα υλικά.
-
3
Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί με το χύπημα, προσθέτουμε σε αυτό, το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι.
-
4
Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
-
5
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
-
6
Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50g ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές.
-
7
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι.
-
8
Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!
-
9
Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα
-
10
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό.
-
11
Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό.
-
12
Τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.
Σχόλια (290)