κύρια φωτογραφία συνταγής Μελομακάρονα από την Ευδοκία
πατσιλινάκου
πατσιλινάκου @cook_8450522

Γευστικώτατα, τραγανά και ταυτόχρονα αφράτα, παραδοσιακά μελομακάρονα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι από ένα βιβλίο μου (Ευδοκία Πατσιλινάκου), που θα εκδοθεί σύντομα (το 2009) από τις εκδόσεις προπομπός.Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

311 Minutes
  1. 1 ο μείγμα
  2. 1200 g αλεύρι μαλακό
  3. 1 κ. γλ. τριμμένα μοσχοκάρφια (γαρίφαλλα)
  4. 2 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
  5. 1 κ. γλ. baking powder
  6. 1 κ. γλ. σόδα
  7. 1 κ. σ. ξύσμα πορτοκαλιού.
  8. 2 ο μείγμα
  9. 500 g ελαιόλαδο
  10. 250 g ζάχαρη
  11. 2/3 νεροπότηρου χυμό πορτοκαλιού
  12. 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή λικέρ βύσσινο χειροποίητο.
  13. σιρόπι
  14. 1 νεροπότηρο νερό
  15. 1 νεροπότηρο ζάχαρη
  16. 2 νεροπότηρα μέλι
  17. φλούδα λεμονιού
  18. Κανέλα μπαστούνι 
  19. τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά από το πρώτο μείγμα.

  2. 2

    Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο τουλάχιστον 10 λεπτά και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμετα υπόλοιπα υλικά.

  3. 3

    Αφού το 2ο μίγμα ομογενοποιηθεί με το χύπημα, προσθέτουμε σε αυτό, το 1ο μίγμα και ζυμώνουμε με το χέρι.

  4. 4

    Πρέπει για να έχει πετύχει η ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

  5. 5

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

  6. 6

    Για κάθε μελομακάρονο χρησιμοποιούμε 50g ζύμης, πλάθουμε μία σφαίρα και στη συνέχεια πιέζουμε για να γίνει το σχήμα έλλειψοειδές.

  7. 7

    Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαδωμένη ρηχή λαμαρίνα (24 σε κάθε λαμαρίνα) και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι.

  8. 8

    Τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη δεύτερη θέση (μετρώντας από πάνω) του φούρνου και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσοχή στους χρόνους ψησίματος, γιατί τα μελομακάρονα καίγονται εύκολα!

  9. 9

    Αφού ολοκληρώσουμε το ψήσιμο (μην βάλετε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο), ετοιμάζουμε το σιρόπι σε βαθιά κατσαρόλα

  10. 10

    Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή του κοχλασμού) για 3 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσουμε τον αφρό.

  11. 11

    Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από το ζεστό μάτι της κουζίνας και βουτάμε τα μελομακάρονα για 1/2 λεπτό.

  12. 12

    Τα τακτοποιούμε σε βαθιά πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω τους τριμμένο καρύδι.

Αντιδράσεις

Σχόλια (290)

1415
1415 @cook_8469278
Καλησπερα!!Τα μελομακάρονα πρεπει να ειναι χλιαρα και το σιροπι καυτο??

Από

πατσιλινάκου
στις