Μελομακάρονα σπιτικά της Ιωάννας

ioanna36
ioanna36 @ioanna36
,Ελλάδα

Μια συνταγή όλο μυρωδιά και Χριστούγεννα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό μου είναι στο μέλωμα…Αν έχεις όλα τα υλικά συγκεντρωμένα και έχεις καλή διάθεση για δημιουργία,τότε όλα γίνονται. Σας εύχομαι καλά και μυρωδάτα Χριστούγεννα. Με υγεία και καλή επιτυχία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
60 περίπου κομμάτια
  1. 2 κούπες ελαιόλαδο
  2. 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  3. 1 κούπα χυμό πορτοκαλί
  4. 1 σφηνάκι κονιάκ
  5. ξύσμα από 2 πορτοκάλια καλά πλυμένα
  6. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  7. 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  8. 2 κουταλάκια μπεικιν παουντερ
  9. 1 κουταλακι του γλυκου σοδα
  10. 1/2 κουταλάκι αλάτι
  11. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό)
  12. καρύδι ψίχα
  13. Σιρόπι
  14. 2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  15. 2 κούπες μελί
  16. 2 κούπες νερό
  17. κανέλα ξύλο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε από το σιρόπι όπου το θέλουμε εντελώς κρύο. Μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη ημέρα ή νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας. 

  2. 2

    Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί στην αρχή σε δυνατή φωτιά έως να αρχίζει να αφρίζει. Εδώ καλό είναι να ξαφρίστε λίγο το σιρόπι (το κάνει λίγο πιο ελαφρύ) και έπειτα σε μέτρια φωτιά συνεχίζετε το βράσιμο για το πολύ 8 λεπτά και αποσύρετε από την φωτιά να κρυώνει.

  3. 3

    Χτυπάτε σε ένα μπολ την ζάχαρη με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά το πολύ ώστε να λιώσει η ζάχαρη.

  4. 4

    Έπειτα στύβετε τα πορτοκαλιά σε χυμό και εκεί διαλύετε την σόδα και την ρίχνετε κατευθείαν στο μείγμα ελαιολάδου-ζάχαρης χτυπώντας πάντα με μίξερ και τα υπόλοιπα υλικά έκτος από το αλεύρι.

  5. 5

    Εδώ καλό είναι να ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι και να χτυπάτε με το μίξερ τόσο ώστε να αρχίσετε το απαλό ζύμωμα με το χέρι.

  6. 6

    Το ζύμωμα στο χέρι καλό είναι να γίνετε απαλά και όχι γρήγορα και έντονα γιατί έτσι στο πλάσιμο θα βγει όλο το λαδί. Και δεν το θέλουμε.

  7. 7

    Θα δείτε με το "μάτι" ποσό αλεύρι θέλετε γιατί θέλουμε μια ζύμη αφράτη, μυρωδάτη και εύπλαστη.

  8. 8

    Τέλος δίνετε ότι σχήμα θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C το πολύ για 30 λεπτά.

  9. 9

    Βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε το πολύ 2 λεπτά να κρυώσουν και τα βουτάτε για δευτερόλεπτα στο σιρόπι.

  10. 10

    Τέλος τα αραδιάζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (5)

Αγαύη
Αγαύη @cook_25282
΄Θέλω να ξέρω αν μπορώ να τα κάνω νωρίτερα και να τα καταψύξω, ώστε τα Χριστούγεννα απλώς να τα βγάλω από την κατάψυξη. Ευχαριστώ.

Από

ioanna36
ioanna36 @ioanna36
στις
,Ελλάδα
Ειμαι μια τρελη μαμα δυδυμων στο τρεξιμο αλλά λατρευω την κουζινα και να δημιουργω....
Δες περισσότερα