Gatomana
Gatomana @cook_8514781

Οι γιορτές πλησιάζουν στο τέλος τους, ωστόσο με χαρά θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σχετικά εύκολη και πολύ νόστιμη συνταγή για μελομακάρονα, που δεν περιέχουν σιμιγδάλι, αλλά αλεύρι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δώστε προσοχή στις αναλογίες και αν είναι δυνατόν ζυγίστε το κάθε μπισκότο που πλάθετε, ώστε να είναι όλα ομοιόμορφα και να απλοποιήσετε το σιρόπιασμα.Μην τα πλάθετε πολύ λεπτά (σαν μπισκότα) ή πολύ χοντρά (σαν κουραμπιέδες). Προσπαθήστε να τα πλάσετε σε ένα ενδιάμεσο πάχος.Στο σιρόπιασμα καλό θα είναι να ελέγξουμε 1 - 2 μελομακάρονα από την πρώτη δόση για να διαπιστώσουμε τι χρόνο χρειάζονται ακριβώς. Δεν ξεπερνάμε τα 2 λεπτά, γιατί θα λασπώσουν και θα διαλυθούν μόλις κρυώσουν. Όσο κρυώνουν, το σιρόπι θα ποτίζει το μπισκότο.Δε βγάζουμε από το φούρνο τα μπισκότα που είναι ακόμα για σιρόπιασμα, γιατί αν κρυώσουν δε θα απορροφήσουν σωστά και ομοιόμορφα το σιρόπι, οπότε και δε θα τα πετύχουμε. Συνιστώ στη διαδικασία του σιροπιάσματος/μελώματος να υπάρχει και ένας βοηθός που θα αλείφει με μέλι και θα πασπαλίζει με καρύδι, ώστε να μην προλάβουν να κρυώσουν τα μπισκότα που δεν έχουν σιροπιαστεί ακόμα (παρότι θα τα κρατάμε στο σβηστό, αλλά ζεστό φούρνο).Αντί για καρύδι εναλλακτικά μπορείτε να τρίψετε και φυστίκι Αιγίνης (φωτογραφία).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
50 κομμάτια
  1. Για τα μπισκότα
  2. 1 κιλό αλεύρι
  3. 450 γρ. σπορέλαιο
  4. 125 γρ. χυμό από 1-2 πορτοκάλια
  5. ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  6. 125 γρ. κονιάκ
  7. 1 κ.γ. σόδα
  8. 1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  9. 1 κ.γ. baking powder
  10. Για το σιρόπι
  11. 4 φλυτζάνια νερό
  12. 5 φλυτζάνια ζάχαρη
  13. 2 κ.σ. μέλι
  14. Για το μέλωμα
  15. 2-3 κ.σ. μέλι σε μπεν - μαρί
  16. 70 γρ. τριμμένο καρύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αρχικά βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για τα μπισκότα (υγρά, ξύσμα, ζάχαρη, κανέλλα, σόδα και baking powder), εκτός από το αλεύρι.

  2. 2

    Αναμιγνύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.

  3. 3

    Πλάθουμε τα μπισκότα. Ιδανικό μέγεθος είναι να ζυγίζει το καθένα 35 - 40 γρ.

  4. 4

    Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμμένη με λαδόκολλα και τα χαράζουμε στην επιφάνεια.

  5. 5

    Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 - 40 λεπτά.

  6. 6

    Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι και το διατηρούμε ζεστό στο μάτι της κουζίνας, στη χαμηλότερη σκάλα, μέχρι να βγουν τα μπισκότα από το φούρνο.

  7. 7

    Βάζουμε ταυτόχρονα το μέλι για το μέλωμα σε μπεν - μαρί.

  8. 8

    Μόλις τα μπισκότα είναι έτοιμα, σβήνουμε το φούρνο, παίρνουμε λίγα (5 - 6 τη φορά, ανάλογα με το πόσα χωράει η επιφάνεια της κατσαρόλας μας) και τα βουτάμε αμέσως στο σιρόπι. Τα αφήνουμε 1 - 2 το πολύ λεπτά.

  9. 9

    Βγάζουμε τα μελομακάρονα από την κατσαρόλα με το σιρόπι χρησιμοποιώντας μια πλατιά τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο (ποτέ το ένα πάνω στο άλλο!) σε μια πιατέλα ή ένα ρηχό πιάτο.

  10. 10

    Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με το ζεστό μέλι που έχουμε σε μπεν - μαρί και αμέσως πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

  11. 11

    Τα αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσουν καλά. Μόλις κρυώσουν μπορούμε να τα διακοσμίσουμε σε πιατέλα, να τα τοποθετήσουμε σε πυραμίδα και να τα σερβίρουμε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

nadi@
nadi@ @cook_8517553
φανταστική συνταγή!!!Πρέπει να τη δοκιμάσουν και οι άλλοι φίλοι οπωσδήποτε!!!

Από

Gatomana
Gatomana @cook_8514781
στις

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα