ggr
ggr @george
Athens

Η κόρη μου, μου το είχε ξεκαθαρίσει«- Μπαμπά, εγώ τον σολομό δεν τον τρώω... Μπορώ να ...παραγγείλω κάτι άλλο ?»Α, ξέχασα, δεν την ξέρετε όλη την ιστορία. Που να σας τα λέω τώρα..., δεν τα πάω καλά με τις ιστορίες. Μπορείτε, εάν θέλετε να τη δείτε εδώ“ Μια βραδιά “all’ italiana”Penne με prosciutto” ). Το γεγονός είναι ότι τα κατάφερε για άλλη μία φορά και μας τούμπαρε. Ευτυχώς που το ...πρόβλημά της περιορίζεται στον καπνιστό σολομό, τον φρέσκο τον τρώει ευχάριστα. Και με διάφορους τρόπους.Έτσι, εκείνο το βράδυ χρειάσθηκε να φτιάξουμε δύο διαφορετικά πιάτα, για να ταξειδέψουμε όλοι μας σε ένα καλό εστιατόριο στη Ρώμη. Όπου και απολαύσαμε ΔΥΟ ε-ξαι-ρε-τι-κά πιάτα με strozzapreti, ένα πολύ νόστιμο, τυπικά ιταλικό ζυμαρικό, με δύο διαφορετικά είδη σάλτσας παρακαλώ. Η μία με prosciutto cotto και γλυκιά mortadella, για την Έρρικα (θα την βρείτε και αυτή στο site“Μια βραδιά “al’ italiana”Penne με prosciutto” ) και η δεύτερη με καπνιστό σολομό, για εμάς τους μεγάλους.Αυτή τη δεύτερη μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Άγνωστη η προέλευση του ονόματος αυτών των πολύ νόστιμων ζυμαρικών, των strozzapreti. Ένας από τους θρύλους θέλει τις κυρίες της περιοχής της Εμίλια Ρομάνια (Emilia Romania) να ετοιμάζουν αυτό το είδος ζυμαρικού για να το προσφέρουν στους ιερείς της περιοχής (“preti” στα ιταλικά), την ίδια ώρα που οι σύζυγοί τους, προφανώς λιγότερο “ευλαβείς” από εκείνες, ευχόντουσαν στους ιερείς να ...πνιγούν (“strozza-rsi”) τρώγοντάς τα. Για δες πως “κουμπώνει”strozza-preti...Μία άλλη εξήγηση θέλει την ετυμολογία του ονόματος να συνδέεται με την σύσταση και τη γεύση του ζυμαρικού, που είναι τέτοια που να μπορεί να καταλαγιάσει την πείνα ακόμη και ενός ιερέα (γνωστοί μεγάλοι φαγάδες…), μέχρι να τον πνίξει.Υπάρχει και άλλη, που συνδέει το όνομα με την κίνηση, ξερή και αποφασιστική, με την οποία οι εμιλιάνες νοικοκυρές “καρυδώνουν” (σαν να στρίβουν ένα λαρύγγι) τα κομματάκια της ζύμης για να φτιάξουν τα strozzapreti, που κρύβει τόσο θυμό, μοιάζει τόσο φορτισμένη, που ...“θα μπορούσε να πνίξει και παπά ακόμη”!Θέλετε κι’ άλλη; Ε, λοιπόν, υπάρχεικαι οφείλεται στο σχήμα τους, που μοιάζει με το “strozzaprete”, που είναι παρόμοιο με ένα κορδόνι παπουτσιού, φτιαγμένο από στριμμένο δέρμα (πολύ εύκολο να βρει κανείς και φαινομενικά ακίνδυνο), το οποίο χρησιμοποιούσαν, τα χρόνια του παπικού κράτους της Ρώμης, ακριβώς για να στραγγαλίζουν ιερείς, σε εποχές που η αντι-κληρικο-φροσύνη είχε γίνει πολύ ισχυρή εξαιτίας ακριβώς του αυταρχισμού των κληρικών. Αν με ρωτούσαν, θα ψήφιζα αυτήν την τελευταία εκδοχή.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
4 άτομα
  1. 400 γρ penne ή άλλο κοντόσχημο ζυμαρικό (στις φωτογραφίες η συνταγή φαίνεται με strozzapreti)
  2. 50 γρ φρέσκο βούτυρο
  3. 1 μεγάλο κρεμμύδι
  4. 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  5. 1 κ.σ., γεμάτη, πελτέ ντομάτας
  6. 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρη σε λιπαρά, για μαγειρική
  7. 2 κ.σ. άνηθο (μόνο τα κοτσανάκια, ψιλοκομμένα)
  8. 3-4 κ.σ. άνηθο, μόνο τη πρασινάδα, για τη διακόσμηση των πιάτων (κάνει –ίσως μάλιστα ακόμη περισσότερο– και ο μαϊντανός)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, του προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και το τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

  2. 2

    Προσθέτουμε, πολύ ψιλοκομμένα, τα κοτσανάκια από τον άνηθο, σαν πιο σκληρά θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο

  3. 3

    Και, μετά από ένα-δύο γυρίσματα με ξύλινο κουτάλι, προσθέτουμε και τα 60 ml λευκό κρασί,

  4. 4

    Και αφού αυτό εξατμισθεί, προσθέτουμε και τον σολομό, κομμένο είτε σε μικρά κομματάκια (φωτογραφία) είτε σε λεπτές λωρίδες, και μετά από άλλα δύο-τρία γυρίσματα με ξύλινο κουτάλι,

  5. 5

    Προσθέτουμε την κουταλιά πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό (είναι καλύτερα εάν τη διαλύσουμε στο νερό όπου έβρασαν οι penne, έχει πολύ άμυλο και βοηθάει στο δέσιμο της σάλτσας. Συνεπώς, όταν τις σουρώσετε, κρατήστε αρκετό).

  6. 6

    Μετά από μερικά λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε και τη κρέμα γάλακτος.

  7. 7

    Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευθεί για 2-3 λεπτά (όχι περισσότερο, δεν πρέπει να σφίξει ούτε να στεγνώσει ο σολομός),

  8. 8

    Όσο χρειάζεται να σουρώσουμε, “al dente”, τις penne που έχουμε βράσει σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις σουρώνουμε ένα λεπτό νωρίτερα από τον αναγραφόμενο στη συσκευασία τους χρόνο, γιατί θα ακολουθήσει και το “πέρασμά τους” από το τηγάνι. Κρατούμε αρκετό από το νερό του βρασμού τους, ένα ποτήρι θα το χρειασθούμε για να διαλύσουμε την πάστα ντομάτας και ίσως χρειασθούμε και άλλο στη συνέχεια για να αραιώσουμε λίγο τη σάλτσα.

  9. 9

    Ρίχνουμε τις penne μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα και τις σοτάρουμε για ένα λεπτό να ενωθούν καλά με τη σάλτσα. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό από αυτό του βρασμού. Η σάλτσα πρέπει να είναι λεπτή και κρεμώδης.

  10. 10

    Σερβίρουμε ζεστά-ζεστά. Προσθέτουμε λίγο (1 κουταλάκι σε κάθε πιάτο) ψιλοκομμένο άνηθο. Ή και μαϊντανό.

  11. 11

    Και βέβαια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είναι από τα πιάτα που θα το εκτιμήσετε περισσότερο…

  12. 12

    Για να έχετε μία ιδέα πως είναι τα strozzapreti. Εάν βρω τη συνταγή, θα τα επιχειρήσω, γιατί είναι πολύ νόστιμα ζυμαρικά.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

argyroz
argyroz @argyroz
Πάρα πολύ ωραία συνταγή! Δεν περίμενα ότι ο άνηθος ταιριάζει τόσο καλά με τον σολωμό. Πήραμε και εμείς λοιπόν μία γεύση απο Ιταλία!!!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens