Μία διαφορετική μαρμελάδα Βανίλιες & γλυκό σταφύλι

29 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Μεθαύριο φεύγουμε. Για καλοκαιρινές διακοπές!! Το αυτοκίνητο πλυμένο και περασμένο από service. Οι βαλίτσες έχουν βγει από την ντουλάπα-αποθήκη και είναι ήδη σχεδόν έτοιμες. Καλοκαιρινά διπλωμένα στην τρίχα, να γεμίζουν κάθε ίχνος ελεύθερου χώρου (με συνεπαίρνει κάθε φορά αυτή η ικανότητα της γυναίκας μου !!). Άλλα καλοκαιρινά, σε πλήρη ανάπτυξη, φρεσκαρισμένα στο πλυντήριο και έτοιμα να περάσουν από την “δοκιμασία της Stirella”, ώστε να πάρουν το “καλώς έχειν” για να μπουν και ετούτα στις βαλίτσες. Μάσκα και βατραχοπέδιλα ελέγχονται σε δεκαπεντάλεπτη βάση από την κόρη μου που, ενθουσιασμένη, ετοιμάζεται για τα πρώτα μακροβούτια με τον μπαμπά της. Το κουτί του στιγμιαίου καφέ είναι ήδη στην άκρη, μαζί με μερικά φύλλα με παγοκυψέλες. Η παρέα μου στη βεράντα, αντίκρυ στα κότερα..... Βιβλία μας περιμένουν ήδη εκεί, θα πάρω όμως και έναν ολοκαίνουργιο Dan Brown, καθώς και μερικές σελίδες ασκήσεις για την μικρή (για όταν βαρεθεί να πιάνει .....ψαρούκλες με την απόχη της).Σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλό δρόμο. Τι μένει; Ένας έλεγχος στο ψυγείο. Γιατί εκεί μέσα “ξεχνιούνται” ένα σωρό χρήσιμα (και ακριβά) φαγώσιμα, που στο τέλος πετιούνται “προληπτικά”, για να μη χαλάσουν πάνω στα ράφια ή μέσα στα συρτάρια του…Και να που και αυτή τη φορά υπήρχε ένας “μικρός θησαυρός” από φρούτα στα συρτάρια του. Πολλές βανίλιες (δαμάσκηνα), ένα-δύο ροδάκινα, λίγα κεράσια και μία καλή ποσότητα σταφύλι. Ροζέ και χωρίς κουκούτσια.Είναι κρίμα να πάνε χαμένα όλα αυτά Και το φορητό ψυγειάκι θα χωράει ίσα-ίσα τα σάντουιτς για το δρόμο (οκτώ ώρες δεν είναι και λίγες και δεν έχετε δει τον ggr όταν τρώει…).Εντάξει, στο internet βρίσκει κανείς συνταγές να κάνει διάφορα “μικρά θαύματα” με μία τέτοια ποικιλία, εγώ ήθελα όμως κάτι “διαφορετικό”, κάτι που τα χειμωνιάτικα πρωινά να μας θυμίζει αυτές τις ημέρες, πριν την καλοκαιρινή “φυγή”. Και νομίζω ότι το βρήκα... Εάν την δοκιμάσετε αυτή τη μαρμελάδα, θα μου πείτε και εσείς εάν τα κατάφερα...

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυλάσσουμε τα βαζάκια μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, κατά προτίμησησε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Όταν τα ανοίξουμε, τα διατηρούμε εντός του ψυγείου.Δυστυχώς δεν είχαμε στο σπίτι αποφλειωμένα αμύγδαλα... Πιστεύω ότι, ελαφρά καβουρδισμένα στον φούρνο, σε ένα ταψάκι, για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, ίσα να ροδίσουν, θα πήγαιναν εξαιρετικά με την μαρμελάδα. Είναι, βλέπετε, και το γλυκό σταφύλι μέσα, που του ταιριάζουν “γάντι”... Ας είναι, μία επόμενη φορά!Ένας εύκολος τρόπος να πάρουμε καθαρή την φλούδα του λεμονιού, χωρίς το λευκό και πορώδες εσωτερικό στρώμα, είναι χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή λαχανικών. Ξύνει επιφανειακά το λεμόνι, κόβοντας ελάχιστο ή και καθόλου από το εσωτερικό λευκό στρώμα. Δείτε τη φωτογραφία στο βήμα 23Αυτά τα κομμάτια φλούδας τα κόβουμε στη συνέχεια, σε πολύ λεπτέςλωριδίτσες, σαν λεπτά μπαστουνάκια, πάχους περίπου στο 1/3 του πάχους ενός σπίρτου. Δείτε τα στη φωτογραφία στο βήμα 24. Αυτό για όσους τους αρέσει να συναντούν μαλακωμένα κομματάκια λεμόνι τρώγοντας τη μαρμελάδα τους.Οι υπόλοιποι μπορούν να αρκεσθούν στην περισσότερο ή λιγότερο ξινούτσικη γεύση που θα προσδώσει στη μαρμελάδα ο χυμός του λεμονιού (ανάλογα με την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουν). Για να μπορέσετε να στύψετε εύκολα τα λεμόνια που πρώτα έχετε αφαιρέσει τη φλούδα τους (το αντίθετο είναι μάλλον πιο δύσκολο), φροντίστε να αφήσετε στις δύο άκρες του λεμονιού ένα μικρό κομμάτι φλούδας, θα βοηθήσει να τα κρατάτε σταθερά όσο τα στύβετε. Δείτε τα στη φωτογραφία στο βήμα 25.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
  1. ...για τη μαρμελάδα με βανίλιες
  2. 1 κιλό βανίλιες (δαμάσκηνα)
  3. 450-500 γρ ζάχαρη
  4. 120 ml νερό
  5. χυμό από 1 λεμόνι
  6. ...τα προαιρετικά (πολλά και διάφορα…)
  7. άλλα φρούτα (ροδάκινα ή βερύκοκκα), στο 1/3 της ποσότητας (300 γρ)
  8. 120 γρ πρόσθετη ζάχαρη (αναλογικά, λίιιιιιγο λιγότερη, επειδή είναι γλυκά τα ροδάκινα)
  9. λίγο επιπλέον νερό (περί τα 35-40 ml)
  10. …για το γλυκό σταφύλι
  11. 600 γρ σταφύλι χωρίς κουκούτσια (λευκό ή κόκκινο)
  12. 280 γρ ζάχαρη
  13. χυμό από 1/2 λεμόνι
  14. 120 ml νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά τις βανίλιες (δαμάσκηνα), τις κόβουμε σε μικρά-μικρά κομματάκια και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους (εάν θέλετε, αυτά τα τελευταία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ένα αρκετά “ιδιαίτερο” λικέρ, “amaretto από δαμάσκηνα”)

  2. 2

    Βάζουμε τα κομματάκια σε ένα ευρύχωρο μπολ. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα φρούτα που τυχόν υπάρχουν στο ψυγείο σας. Εδώ βλέπετε να έχω προσθέσει στα φρούτα ένα ροδάκινο, κομμένο και αυτό σε μικρά κομματάκια,

  3. 3

    Αλλά και λίγα κεράσια, κομμένα στα δύο και χωρίς το κουκούτσι τους, βέβαια…)

  4. 4

    Καλύπτουμε επιφανειακά τα φρούτα του μπολ με μία μικρή ποσότητα ζάχαρης (το 1/3 περίπου της συνολικής ποσότητας ζάχαρης). Εδώ που χρησιμοποίησα 1 κιλό βανίλιες και 300 γρ ροδάκινο, τα άφησα να “ζυμωθούν” με 190 γρ ζάχαρη (=450/3 + 120/3).

  5. 5

    Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στα φρούτα να βγάλουν τα υγρά τους (που στη συνέχεια, με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό, θα φτιάξουν το σιρόπι). Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χρειασθεί η αποβολή των υγρών τους να γίνει όταν ανέβει η κατσαρόλα στο μάτι (θα έχετε προσέξει ότι τα πρώτα λεπτά του βρασμού καταναλώνονται στην... αφυδάτωση και μόνο των φρούτων, το “δέσιμο” της μαρμελάδας γίνεται στη συνέχεια). Κάτι τέτοιο, όμως, αναπόφευκτα θα παρέτεινε τον συνολικό χρόνο που υποβάλουμε τα φρούτα σε υψηλές θερμοκρασίες.

  6. 6

    Ε, με την “ολονύκτια παραμονή” τους με τη ζάχαρη, τα φρούτα αποβάλλουν τα υγρά τους και έτσι αποφεύγουμε αυτήν την περιττή θερμική επεξεργασία των φρούτων μόνο και μόνο για να αφυδατωθούν. Προς όφελος των βιταμίνων, φυσικά... Δείτε το περιεχόμενο του μπολ το επόμενο πρωινό (ή μεσημέρι, δεν θυμάμαι...)

  7. 7

    Την επομένη, ετοιμάζουμε το σιρόπιΣε μία κατσαρόλα με βαρύ, χοντρό, πάτο, αδειάζουμε το νερό (120 + 35 ml) και την υπόλοιπη ζάχαρη (τα 2/3 της συνολικής της ποσότητας, εδώ, με τις ποσότητες που αναφέρονται, 380 γραμμάρια), ρίχνουμε και τα υγρά που έχουν αποβάλει οι βανίλιες, ανάβουμε το μάτι σε δυνατή ένταση και βράζουμε για ένα 10λεπτο περίπου, ή μέχρι να δούμε να δημιουργούνται χοντρές φυσαλίδες στην επιφάνεια. Έτοιμο το σιρόπι μας.

  8. 8

    Προσθέτουμε τότε τις βανίλιες, (εδώ, και τα ροδάκινα, μιας και έχουμε και από αυτά),

  9. 9

    Προσθέτουμε και την φλούδα του λεμονιού (μόνο το εξωτερικό, κίτρινο ή πράσινο μέρος της, ΟΧΙ όμως και το λευκό και πορώδες εσωτερικό της, είναι πικρό) την οποία έχουμε κόψει προηγουμένως σε πολύ-πολύ λεπτά μπαστουνάκια,

  10. 10

    Και συνεχίζουμε το βράσιμο, σε δυνατή πάντα φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για να μη μας κολλήσει. Όταν αρχίσει να εμφανίζεται αφρός, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

  11. 11

    Το βράσιμο των φρούτων θα κρατήσει 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μαλακά είναι ήδη, αλλά και πόσο δυνατή εννοείτε την “δυνατή φωτιά”…).

  12. 12

    Εάν θέλουμε η μαρμελάδα να έχει κομμάτια φρούτου, την αφήνουμε όπως έχει μέχρι το τέλος. Διαφορετικά, περνάμε το μεγαλύτερο μέρος των φρούτων (ή και όλα) από το μπλέντερ, να γίνουν πολτός, και τα ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους. Εάν χρησιμοποιήσετε ράβδο και θέλετε κάποια κομμάτια ολόκληρα, αφαιρέστε προσωρινά την ποσότητα που νομίζετε πριν βυθίσετε τη ράβδο στη κατσαρόλα και τα επιστρέφετε αφού πολοτοποιήσετε τα υπόλοιπα.

  13. 13

    Όταν δέσει η μαρμελάδα (θα δείτε να σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια και αρχίζει να πιτσιλάει), είναι έτοιμη, χρειάζεται απλά το...”αντισηπτικό” της, το λεμονάκι της. (Σε κάθε περίπτωση, καλόν είναι να ελέγχετε τα τελευταία λεπτά την υφή της μαρμελάδας, είτε με το μάτι (οι έμπειρες), είτε κάνοντας το τεστ του κρύου πιάτου).

  14. 14

    Όταν έχει, λοιπόν, την υφή που επιθυμούμε, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού (εάν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό το σημείο και μία συσκευασία σκόνης βανίλιας) και, ανακατεύοντας, αφήνουμε την μαρμελάδα άλλα 2-3 λεπτά στο μάτι. Το λεμόνι, πέρα από το ότι θα τη βοηθήσει να δέσει, δρα και σαν μηκυτοκτόνο και σαναντισηπτικό. Τώρα πια η μαρμελάδα είναι έτοιμη να μπει στα βαζάκια της.σαν μηκυτοκτόνο και σαν αντισηπτικό. Τώρα πια η μαρμελάδα είναι έτοιμη να μπει στα βαζάκια της.

  15. 15

    Αυτή όμως είναι μία “απλή” μαρμελάδα με βανίλιες. Προστιθέμενη αξία …μηδέν. Εάν θέλετε, όμως, να περάσετε σε ένα “άλλο επίπεδο”, να την κάνετε ξεχωριστή, κάντε το εξήςΜετά το τέλος του βήματος 13, όταν πια θα έχει δέσει στο βαθμό που θέλετε η μαρμελάδα σας, της προσθέτετε το γλυκό σταφύλι. Το γλυκό, ασφαλώς, μπορεί να το έχετε ήδη έτοιμο, όπως μπορείτε και να το φτιάξετε παράλληλα με την μαρμελάδα (και μία πολύ καλή συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ).

  16. 16

    Εγώ το έφτιαξα παράλληλα με τη μαρμελάδα, με ένα ακούκουτσο ροζακί, ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ όμως ΠΟΛΥ την ποσότητα της ζάχαρης, θα “έπεφτε πολύ” μαζί με τη μαρμελάδα. Έτσι “δεμένο” όπως είναι το γλυκό, δεν θα επηρεάσει καθόλου το δέσιμο της μαρμελάδας. Και το αποτέλεσμα είναι απίστευτα νόστιμο. Συνεχίζουμε κανονικά με το βήμα 14 και την προσθήκη του χυμού του λεμονιού.

  17. 17

    Όπως είναι καυτή η μαρμελάδα, μόλις την αποσύρουμε από το μάτι, την μοιράζουμε στα βάζα μας.

  18. 18

    TIP_1............... Βρήκα πρόσφατα ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο, ένα χωνί πρακτικά, με φαρδύ, όμως, “πέρασμα”, έτσι που να περνάει εύκολα η μαρμελάδα, ακόμη και αν περιέχει κομμάτια φρούτων. Έκανε τη δουλειά απίστευτα εύκολη και κακίζω τον εαυτό μου που δεν το είχε βρει νωρίτερα. Ούτε χυμένες μαρμελάδες, ούτε λερωμένα βάζα, ούτε γέμισμα με κουτάλια της σούπας... γρήγορα, εύκολα, καθαρά !!!

  19. 19

    TIP_2............... Τα βάζα πρέπει να είναι αποστειρωμένα. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αποστείρωσης, εγώ βρίσκω πολύ πιο απλή (αν και όχι πιο οικονομική) εκείνη της “ξηρής αποστείρωσης”, αφήνοντας τα βαζάκια, μαζί με τα καπάκια τους (χωρίς όμως τα ελαστικά “δακτυλιδια” τους, όσα έχουν τέτοια) στον φούρνο, για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς. Ανάλογη (και σαφώς ταχύτερη) είναι η ίδια αυτή διαδικασία στον φούρνο μικροκυμάτων.

  20. 20

    TIP_3............... Όταν βγάζουμε τα βαζάκια από τον φούρνο, δεν ξεχνάμε να περάσουμε ξανά τα δακτυλία στις θέσεις τους. Θα χρειασθείτε οπωσδήποτε γάντια για αυτή την εργασία, γιατί τα βαζάκια ζεματάνε στην κυριολεξία !

  21. 21

    TIP_4............... Προσοχή εδώ, το κάθε δακτυλίδι να μπαίνει σωστά και να εφαρμόζει καλά στη θέση του. Αρκεί να μπει λίγο στραβά (όπως στη φωτογραφία) για να μην κλείσει αεροστεγώς το βαζάκι σας και να πάει χαμένη η αποστείρωση (και ενδεχομένως και η μαρμελάδα).

  22. 22

    Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι ένα δάκτυλο κάτω από το χείλος του στομίου τους. Τα κλείνουμε καλά και τα τουμπάρουμε, να σταθούν με τα καπάκια κάτω. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας πιέζεται και βγαίνει από το βάζο, δημιουργώντας ένα κενό που θε επιτρέψει το ερμητικό κλείσιμο του βάζου μέχρι να επιχειρήσουμε να το ανοίξουμε. Υπάρχει περίπτωση, μαζί με τον αέρα να βγει και λίγη μαρμελάδα. Για τον λόγο αυτό, κάθε βάζο που τουμπάρετε, να το κάνετε μέσα σε ένα μπολ. Το ότι βγαίνει αυτή η λίγη μαρμελάδα δεν σημαίνει τίποτα, το περιεχόμενο του βάζου σας είναι απολύτως ασφαλές σαν κρυώσει.

  23. 23

    TIP_5............... Εύκολος τρόπος να πάρουμε καθαρή την φλούδα του λεμονιού, χωρίς το λευκό και πορώδες εσωτερικό στρώμα, με τον αποφλοιωτή λαχανικών.

  24. 24

    TIP_6............... Στη συνέχεια, κόβουμε αυτά τα κομμάτια φλούδας σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Για να είναι ευχάριστα όταν τα συναντάτε στη μαρμελάδα, κόψτε τα και στη μέση, έτσι που το μήκος τους να μη ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά.

  25. 25

    TIP_7............... Για να μπορέσετε να στύψετε εύκολα τα λεμόνια που πρώτα έχετε αφαιρέσει τη φλούδα τους, φροντίστε να αφήσετε στις δύο άκρες του λεμονιού ένα μικρό κομμάτι φλούδας, θα βοηθήσει να τα κρατάτε σταθερά όσο τα στύβετε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens