ggr
ggr @george
Athens

Ένας γρήγορος, εύκολος και –κυρίως– ιδιαίτερης νοστιμιάς τρόπος να απολαύσετε τα αυγά σας. Αυγά μάτια και ομελέτα, συνδυασμένα με μία αρωματισμένη σάλτσα ντομάτας και μισοτηγανισμένης μελιτζάνας. Εν πάσει περιπτώσει, μία στραπατσάδα. Αλλά μία ιδιαίτερη στραπατσάδα, όνειρο!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου, από το φετινό αυγουστιάτικο τεύχος του Γαστρονόμου, στην οποία έκανα δύο μικρές, ελάχιστες αλλαγές (προσθήκη κρεμμυδιού και μπούκοβου και μετανοιώνω που δεν πρόσθεσα και λίγες πατάτες σε κύβους), που όμως άφησαν αναλοίωτη την κεντρική ιδέα. Η οποία δεν είναι άλλο από το να φτιάξουμε μία πολύ ιδιαίτερη στραπατσάδα, με τις μελιτζάνες να της δίνουν μία απρόσμενα …ευπρόσδεκτη νοστιμιά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
4 άτομα
  1. 1 μελιτζάνα φλάσκα σε μικρούς κύβους (του 1 εκατοστού)
  2. 3 μέτριες ντομάτες κομμένες και αυτές σε κυβάκια)
  3. 1 σκελίδα σκόρδου καθαρισμένη και τσακισμένη
  4. 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια (του 1 εκατοστού και αυτά)
  5. 1 κ.γ. μπούκοβο
  6. 200 γρ φέτα σκληρή και θρυμματισμένη
  7. 1/2 φλυτζάνι φύλλα βασιλικού ΚΑΙ δυόσμου χοντροκομμένα
  8. 50 ml ελαιόλαδο
  9. αλάτι ανάλογα με τα γούστα (αλλά μην το παραλείψετε…)
  10. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο (4 κουταλιές) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε κατόπιν την τσακισμένη σκελίδα του σκόρδου και τη σοτάρουμε για μόλις 1/2 με 1 λεπτό, να αρωματίσει το ελαιόλαδο. Αυτός είναι και ο λόγος που την τσακίσαμε, για να διευκολύνουμε να βγάλει εύκολα και γρήγορα όλο το άρωμά του, την αφήσαμε όμως ολόκληρη, για να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα στη συνέχεια (μη βλέπετε που στη φωτογραφία φαίνεται …διαλυμένη, αγαρμπιές κυρίες μου, αγαρμπιές... Συν το ότι δεν με ενοχλεί και να μείνει και κανένα κομμάτι μέσα στο φαγητό).

  2. 2

    Ρίχνουμε στο καυτό και αρωματισμένο λάδι και τα κυβάκια του κρεμμυδιού και μαζί και το μπούκοβο. Ανακατεύοντάς τα, τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3, να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να γίνουν διάφανα. Εάν δούμε ότι η σκελίδα του σκόρδου αρχίζει να παίρνει έντονο χρώμα, την αφαιρούμε. Διαφορετικά την αφήνουμε μέχρι να ρίξουμε και τις μελιτζάνες.

  3. 3

    Τότε λοιπόν αφαιρούμε το σκόρδο, ρίχνουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας και τα σοτάρουμε, στην ίδια γλυκιά φωτιά, για 3-4 “γεμάτα” λεπτά. Η αρχική συνταγή έγραφε “για 1/2 λεπτό”, εγώ τα άφησα πολύ περισσότερο, μέχρι να μαλακώσον καλά και να αποκτήσουν μία γεύση, το μισό λεπτό μου φάνηκε πολύ-πολύ λίγο.

  4. 4

    Όταν έρθουν οι μελιτζάνες στο σημείο που τις θέλουμε, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο μαλακωμένες (ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε και λίγο ακόμη ελαιόλαδο, εμάς μας χρειάσθηκε άλλη 1 κουταλιά), προσθέτουμε στο τηγάνι τα κυβάκια της ντομάτας.

  5. 5

    Δυναμώνουμε την ένταση στο μάτι για να μαγειρευθεί η ντομάτα, αλατίζουμε ανάλογα με το γούστο μας

  6. 6

    Και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 6 με 8 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το μάτι, θέλουμε να μαγειρευθούν και να διαλυθούν οι ντομάτες, να εξατμισθούν τα πολλά-πολλά υγρά και να γίνει μία ωραία –και τόσο αρωματική!!! – σαλτσούλα).

  7. 7

    Ρίχνουμε τότε τα μυρωδικά μας, τον βασιλικό και το δυόσμο (θα θυμάστε ότι αυτά τα κόβουμε με το χέρι, ποτέ μαχαίρι γιατί η επαφή με το μέταλλο επιταγχύνει δραματικά την οξείδωσή τους, γι’ αυτό και γράφω “χοντροκομμένα”, εάν πετύχετε να τα ψιλοκόψετε, τόσο το καλύτερο…)

  8. 8

    Σπαμε τα αυγά και ρίχνουμε αρχικά τα ασπράδια στο τηγάνι με τις ντομάτες. Αυτό γίνεται για να μπορέσουμε εύκολα και χωρίς τον κίνδυνο να σπάσουν οι κρόκκοι τους, να τα ανακατέψουμε με τα λαχανικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τους κρόκους, και αυτούς έναν-ένα,

  9. 9

    Και, ανακατεύοντας απαλά, σπάζουμε τους μισούς και τους ανακατεύουμε και αυτούς με τα λαχανικά και τα ασπράδια.

  10. 10

    Μαγειρεύουμε έτσι για 3-4 λεπτά (εάν θέλετε τους κρόκους καλοψημένους και όχι μελάτους, θα τον αυξήσετε αυτόν τον χρόνο στα 6 με 7 λεπτά).

  11. 11

    Προσθέτουμε τότε τη φέτα, θρυμματισμένη

  12. 12

    Κατεβάζουμε το τηγάνι από το μάτι, το σκεπάζουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε έτσι για 2-3 λεπτά, να μαλακώσει η φέτα από τη θερμότητα του φαγητού.

  13. 13

    Όταν ανασηκώσουμε το καπάκι, θα δούμε τη φέτα μισολιωμένη αλλά όχι και ανακατεμένη με τα υπόλοπα υλικά.

  14. 14

    Σερβίρουμε είτε σε ατομικά πιάτα (από ένα κρόκο και το 1/4 της στραπατσάδας), είτε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Εδώ προσθέτουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, θα νοστιμίσει ακομη περισσότερο τα αυγά.

  15. 15

    Όπως και να έρθει στο τραπέζι, θα απολαύσουμε μία πολύ γευστική στραπατσάδα, υπέροχο συνοδευτικό για μπύρες, πολλές πολλές μπύρες…

Αντιδράσεις

Σχόλια

ΠΕΛΑΓΙΑ
ΠΕΛΑΓΙΑ @cook_8508941
Γεια σου Γιωργο! Οι μελιτζανες ειναι αγαπημενες μου και η στραπατσαδα επισης! Βρηκα τον συνδυασμο και των δυο στην συνταγη σου και χωρις δευτερη σκεψη την εφτιαξα. Πολυ χορταστικο φαγητο και πεντανοστιμο! Δεν χρησιμοποιησα ντοματα φρεσκια, ειχα ψιλοκομμενη κονσερβα και τα αυγουλακια τα χτυπησα ομελετα. Τα αλλα ολα τα εκανα ακριβως και το αποτελεσμα σουπερ. Το μπουκοβο και ο βασιλικος εκαναν την διαφορα! Να εισαι καλα! Καλη συνεχεια..

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens