κύρια φωτογραφία συνταγής Μικρέ, “ψήσε” μιά χωριάτικη..
ggr
ggr @george
Athens

Η ιδέα μου ήρθε ένα πρωινό Σαββάτου μπροστά στην τηλεόραση. Με την εθνική Βραζιλίας αποκλεισμένη από το προηγούμενο απόγευμα, το LOST να έχει (λόγω mundial) όλο επαναλήψεις, και την Τζούλια να μην έχει δημιουργήσει κάποιο καινούργιο σκανδαλάκι, ήταν ένας “Όμορφος κόσμος (εκείνο) το πρωί”.Την ίδια ημέρα (Σάββατο), έχουμε λαϊκή στην (ευρύτερη) γειτονιά μας. Να ή ευκαιρία! Σήμερα θα παντρέψω γνωστές, καθημερινές, γεύσεις, γεύσεις παράδοσης, των δύο πλευρών του Ιονίου.Σε αυτούς που λένε ότι ο κόσμος είναι μία ζούγκλα, εγώ αντιτείνω ότι είναι ένα τραπέζι. Όπου μπορείς να καθίσεις, και με ένα “στην υγειά μας βρε παιδιά”, να ανακαλύψεις πόσο κοντά μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι, πόσο απλές μπορούν να είναι οι σχέσεις. Πάμε πάλι πίσω, όμως, στους σημερινούς πρωταγωνιστές, υλικά από το καθημερινό τραπέζι μας.Από την “από ‘δω μεριά της θάλασσας” διάλεξα ντομάτες, φέτα, κρεμμύδι, λίγες ελιές. Κι’ ακόμα λίγο κάρδαμο, πολλά φύλλα από αντράκλα (γλυστρίδα για τους νότιους). Και ελιές. “Πφφφφφ, χωριάτικη σαλάτα”, θα έλεγε η μικρή μου κόρη. “Άλλη μια “Κυριακή στο χωριό” του μπαμπά”. Κι’ εγώ θα της απαντούσα “Εάν στην Ελλάδα έχεις ταλέντο, μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω από μία απλή, όσο και νόστιμη, σαλάτα. Πραγματικές αλμυρές (ή και γλυκιές) αλχημείες”.Από την “άλλη πλευρά της θάλασσας” τα υλικά είναι ακόμη πιο απλά. Αλευράκι, λίγο νερό, αλάτι (εάν επιμένετε...), λίγη –αλλά φρέσκια– ρίγανη, λίγο καλό ελαιόλαδο, σκορδάκι, μαγιά. Μαζί και με λίγη ζάχαρη ήρθε κι’ έδεσε το πράγμα. Αυτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν διευρύνουμε λίγο την κουβέντα, γενικότερα στις πίτσες, το μυστικό μιας καλής πίτσας, καλό είναι να το θυμόμαστε πάντα, βρίσκεται στην απλότητά μιάς προσεκτικά ωριμασμένης, φουσκωμένης και ψημένης ζύμης ! Και στα αγνά υλικά που θα πέσουν πάνω της. Τίποτα άλλο.Επιστρέφοντας στη συγκεκριμένη, ασφαλώς και τα υλικά μπορούν να αυξηθούν (ή και να μειωθούν), ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε.. Επίσης η ίδια η μαγιά μπορεί να μειωθεί εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από 20ο με 23ο , όπως τώρα το καλοκαίρι.Η επιλογή να γίνει το ζύμωμα μέσα σε δοχείο και όχι με τον γνωστό “χολιγουντιανό” κρατήρα αλευριού πάνω στον πάγκο της κουζίνας είναι γιατί βρίσκω πολύ μικρή τη ποσότητα των 240 γρ. αλευριού κάθε ζύμης για “δικαιολογεί” ολόκληρο βουνό. Εάν όμως σας αρέσει σαν διαδικασία, δεν έχετε παρά να την ακολουθήσετε.Μπορούμε, αφού ετοιμάσουμε τη ζύμη, να της βάλουμε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια, να την καλύψουμε με ένα πανί και να την αφήσουμε στο ψυγείο (συντήρηση) για να την ανοίξουμε την επόμενη ημέρα. Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, την δουλεύουμε και πάλι, λίγο, και αρχίζουμε το άνοιγμα.Η διαδικασία της “ωρίμανσης” είναι σαφώς πιο υποτιμημένη από εκείνη του “φουσκώματος. και όμως δεν είναι μικρότερης σημασίας. Μία καλά “ωριμασμένη” ζύμη είναι πολύ πιο ελαφριά, πολύ πιο εύπεπτη, πολύ πιο “εκλεπτυσμένη”. Κατά την “ωρίμανση”, τα σύνθετα οργανικά μόρια που υπάρχουν στη ζύμη μετατρέπονται σε πιο απλά. Οι πρωτεΐνες μετατρέπονται σε γλουτένη. Αυτή η μετατροπή γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (από +1°C έως το πολύ +4°C), Είναι αργή (η διάρκειά της είναι συνάρτηση του πόσο δυνατό είναι το αλεύρι, για ένα “ελαφρύ” αλεύρι θα αφήσετε το ζυμάρι 3 με 24 ώρες στο ψυγείο, για τα “φορτσαρισμένα” αλεύρια που πουλάνε για πίτσα θα χρειασθούν 24 !!!) και σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες η δράση της μαγιάς, και το προκαλούμενο “φούσκωμα”, σχεδόν σταματούν. Εγγυάται, όμως, άμεση και εύκολη χώνεψη της πίτσας και ειλικρινή συγχαρητήρια από πλευράς συνδαιτυμόνων σας. Όσο πιο καλά “ωριμάσει” η ζύμη μας, τόσοι περισσότερα γευστικά στοιχεία θα περιέχει από την μετατροπή των πρωτεϊνών. Μία πίτσα καλά “ωριμασμένη”, στην κυριολεξία “λιώνει στο στόμα”. Αξίζει να το δοκιμάσετε, αξίζει να το δείτε.Κι αν απλοϊκή την βρεις την συνταγή, το post μου δεν σε γέλασε. Έτσι σοφός που έγινες, φθάνοντας πια στο τέλος, ήδη θα το κατάλαβες ή ιδέα μου ποια ήταν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. για τη ζύμη
  2. 1/4 του λίτρου (250 ml, ή ένα νεροπότηρο) νερό
  3. 500 γρ. αλεύρι
  4. 20 γρ. νωπή μαγιά μπύρας (ή ένα φακελάκι ξηρή)
  5. 1 κ.γ. αλάτι
  6. 2-3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  7. 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (για ευκολία, ιδιαίτερα εάν είστε εργαζόμενη γυναίκα)
  8. 2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, πολύ ψιλοκομμένη
  9. 1 κ.γ., κοφτή, ζάχαρη
  10. λίγο αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης
  11. για την στρώση
  12. 2 ντομάτες
  13. 1 κόκκινη πιπεριά
  14. φέτα []
  15. ελιές
  16. ρίγανη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για να ετοιμάσουμε τη ζύμη θα χρειασθούμε δύο ευρύχωρα δοχεία, στα οποία θα μοιράσουμε ίσες ποσότητες αλευριού. Σε κάθε μία από αυτές δημιουργούμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο.

  2. 2

    Μοιράζουμε και το νερό, χλιαρό, σε δύο ίσα μέρη (από 125 ml ή 1/2 του ποτηριού) και διαλύουμε στο μεν ένα το αλάτι και στο άλλο την μαγιά και τη ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να φέρουμε σε άμεση επαφή αλάτι και μαγιά, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει αυτό η δεύτερη να ενεργεί. Και αυτό γιατί η παρουσία του αλατιού εμποδίζει τη μαγιά να δράσει

  3. 3

    Ρίχνουμε, λίγο κάθε φορά, τη μία ποσότητα νερού στο ένα δοχείο με το αλεύρι και την δεύτερη στο άλλο.

  4. 4

    Δουλεύουμε με τα χέρια, πολύ καλά και τα δύο δοχεία, μέχρι να πάρουμε από ένα “δεμένο”, σφικτούτσικο, ζυμάρι.

  5. 5

    Ενώνουμε τα δύο ζυμάρια σε ένα, προσθέτουμε, μία-μία κουταλιά, το ελαιόλαδο, την ποσότητα του σκόρδου και της ρίγανης (λίγη-λίγη, μην πέσει όλη στο ίδιο σημείο) συνεχίζουμε να δουλεύουμε καλά, πάντα με τα χέρια μας, να ενωθούν οι δύο ποσότητες και σταματάμε το ζύμωμα μόνο όταν έχουμε ένα ζυμάρι λείο, απαλό και ελαστικό (με την κατάλληλη, συνεπώς, υγρασία). Ανάλογα με τον τύπο του αλευριού, ίσως χρειασθεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο νερό, γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε κοντά μας λίγο χλιαρό κατά το ζύμωμα.

  6. 6

    Εάν έχετε κανένα από εκείνα τα ζυμωτήρια που βλέπω (και ζηλεύω) στα διάφορα τηλεοπτικά γυρίσματα, διαλύστε τη μαγιά στα 200 ml του νερού, προσθέστε το στο αλεύρι και ζυμώστε, το δε αλάτι θα το διαλύσετε στα υπόλοιπα 50 ml και θα το προσθέσετε στη ζύμη μόνο όταν αυτή θα είναι αρκετά σφικτή. Η ζύμη έχει φθάσει στο σωστό σημείο όταν τα τοιχώματα του δοχείου του ζυμωτήριου παραμένουν εντελώς καθαρά (η ζύμη έχει σφίξει όλη γύρω από τον βραχίονα της μηχανής

  7. 7

    Στο σημείο αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε στο μοίρασμα της ζύμης σε όσα κομμάτια θέλουμε, ανάλογα και με το τελικό ύψος της ψημένης πίτσας. Ή να την κρατήσουμε ένα ενιαίο κομμάτι (βγάζει περίπου ένα ταψί φούρνου).

  8. 8

    Πριν από τη διαδικασία του φουσκώματος, θα μπορούσε να προηγηθεί (δεν είναι όμως απαραίτητο) εκείνο της “ωρίμανσης” της ζύμης. Η “ωρίμανση” θέλει κρύο περιβάλλον και εμείς έχουμε... έχουμε το ψυγείο μας. Βάζουμε, λοιπόν, την ζύμη μας στο ψυγείο για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο διάστημα (από 6 με 8 έως και 24 ώρες) για να “ωριμάσει”.

  9. 9

    Όταν βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος (μη ξεχνάτε ότι, φουσκώνοντας, θα αυξηθεί το μέγεθός της στο διπλάσιο ή και περισσότερο) και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή άλλο καθαρό πανί. Την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για τουλάχιστον 3 ώρες, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (20° - 23°) και μακριά από ρεύματα. Ο (σβηστός, προσοχή...) φούρνος είναι ένα καλό τέτοιο μέρος.

  10. 10

    Την φουσκωμένη μπάλα ζύμης (ή κάθε ένα από τα μικρότερα μπαλάκια στα οποία την έχουμε χωρίσει ΠΡΙΝ τη διαδικασία φουσκώματος) την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια (πάνω στον πάγκο της κουζίνας) και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγουμε, περίπου στο μέγεθος που έχει το ταψάκι όπου θα την ψήσουμε.

  11. 11

    Αφού την ανοίξουμε, την τοποθετούμε μέσα στο ταψάκι, το οποίο το έχουμε λαδώσει ελαφρά, και την πιέζουμε, με τα δάκτυλά μας πλέον, να απλωθεί και να καλύψει όλη την επιφάνειά του, μέχρι τα τοιχώματα. Το πάχος της ζύμης δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό (½) εκατοστό.

  12. 12

    Πάνω στην απλωμένη πια ζύμη ρίχνουμε την ντομάτα μας και την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για μία (1) ώρα τουλάχιστον πριν την ψήσουμε. Εάν θα κάναμε “λευκή” πίτσα, θα αλείφαμε την επιφάνεια με λίγο λάδι. Με τον τρόπο αυτό, πριν μπει στον φούρνο, που θα ψήσει τη ζύμη και θα “κλείσει τα περάσματα”, εμείς έχουμε επιτρέψει στους χυμούς της ντομάτας (ή στο ελαιόλαδο) να “τρουπώσουν” και να τη νοστιμέψουν μέχρι τα μύχια της ύπαρξής της.

  13. 13

    Είναι η τελευταία διαδικασία αλλά όχι λιγότερο σημαντική. Το αντίθετο, μάλιστα.

  14. 14

    Θέλουμε πολύ υψηλή θερμοκρασία στον φούρνο μας και γι’ αυτό, προς το τέλος της φάσης που η πίτσα, αλειμμένη με την σάλτσα ντομάτας ή το ελαιόλαδο, “ξεκουράζεται”, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250° (φθάνει ο φούρνος και υψηλότερα ; ανεβάστε την θερμοκρασία κι’ άλλο) και ψένουμε. Ναι, αλλά πως ;

  15. 15

    Το ψήσιμο της πίτσας γίνεται σε δύο χρόνους, σε δύο, ξεχωριστές μεταξύ τους, φάσεις. Βάζουμε, λοιπόν, σε πρώτη φάση, το ταψάκι/ταψάρα με τη ζύμη μας στον φούρνο, έτσι όπως την είχαμε αφήσει να ξεκουρασθεί, αφού έχουμε αφαιρέσει τα κομματάκια ντομάτας από πάνω. Θα τα ξαναπροσθέσουμε αργότερα, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Τώρα, το λόγο έχουν τα υγρά που για μία ώρα “ρουφούσε” η ζύμη από τις ντοματούλες (εάν κάναμε κάποια “λευκή” πίτσα, θα έμπαινε με μόνο το ελαιόλαδό της, ή με μόνο την σάλτσα ντομάτας, εάν ήταν με κόκκινη σάλτσα). Ψένουμε για 8 λεπτά.

  16. 16

    Αφαιρούμε το ταψάκι/ταψάρα από τον φούρνο, και απλώνουμε τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά (το κρεμμύδι σε φέτες, την κόκκινη πιπεριά σε μέτριου πάχους ροδέλες, τις ελιές (χωρίς τα κουκούτσια τους, βρεεε...), την φέτα. Μπορούμε να βάλουμε και τραγανή αντράκλα αλλά και δροσιστική και χυμώδη κάπαρη.

  17. 17

    Ξαναβάζουμε την πίτσα στον φούρνο και ψένουμε για άλλα 4 με 6 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντρά έχουμε κόψει τις κρεμμυδο-πιπεριές ή το πόσο τραγανή θέλουμε την πίτσα.

  18. 18

    Στα τελευταία μόνο δύο λεπτά, την ξανατραβάμε και προσθέτουμε και την ρίγανη (ή θυμάρι, ή σάψυχο, διαλέξτε) και αυτό για να μη μείνουν πολύ ώρα στο φούρνο τα αρωματικά αυτά και καούν και πικρίσουν.

  19. 19

    Την σερβίρουμε ζεστή-ζεστή και, εάν θέλουμε να απολαύσουμε όλη τη νοστιμιά και όλα τα αρώματά της, την τρώμε αμέσως. Δεν πρέπει να υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να τρως μία πίτσα που βγήκε από τον φούρνο πριν από δέκα λεπτά και σου την έφερε μόλις το delivery boy, συνήθως ασιάτης δίχως μπόι... Μπλιαχ... Φάτε την εσείς καλοί μου γείτονες. Ή, να σηκωθούν όλοι να πλύνουν τα χέρια τους αμέσως αφού την σερβίρετε. Όχι, όλοι στο μπάνιο παιδιά όσο ψήνετε η πίτσα, και χωρίς πολύ μπλα μπλα.

  20. 20

    Το αποτέλεσμα, πιστέψτε με, θα είναι μία πίτσα (ή pizza) πραγματική “μπουκιά και συχώριο”...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (8)

Sitronella
Sitronella @Sitronella
ggr, καταπληκτική παρουσίαση όπως πάντα.\nΘα ήθελα να κάνω μια ερώτηση: από τότε που πήγα στην Ιταλία, ερωτεύτηκα αυτές τις υπέροχες πίτσες τους με την εξαιρετικά λεπτή ζύμη και τα λίγα και απλά υλικά. Ρωτάω λοιπόν: η ζύμη αυτή, εφόσον φυσικά την κάνουμε λεπτή, έχει αυτό το αποτέλεσμα; Και αν ναι, ξέρεις μήπως σε τι πάχος θα πρέπει να την ανοίξω ώστε να έχω ένα λεπτό αποτέλεσμα (να μη μου φουσκώσει δηλαδή ιδιαίτερα στο ψήσιμο);

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens