Νικόλας Καλλ
Νικόλας Καλλ @nikall
Ελλάδα, Αθήνα

Μηλόπιτα λίγο διαφορετική. Είναι σκεπαστή αλλά με μαρέγκα και πορτοκάλι ως ένα από τα βασικά συστατικά. Την βρήκα σε ένα site με Πολωνικές συνταγές (η Πολωνία είναι πρώτη σε παραγωγή μήλων στην Ευρώπη και με πάρα πολλές παραλλαγές μηλόπιτας). Αν ξέρετε να χτυπάτε μαρέγκα τότε δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο τέλος του ψησίματος ανάψτε για λίγο το γκριλ του φούρνου σας για να πάρει χρώμα η μαρέγκα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6-8 άτομα
  1. Ζύμη για το κάτω μέρος
  2. 150 γρ. αλέυρι
  3. 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  4. 40 γρ. ζάχαρη
  5. 75 γρ. βούτυρο (κρύο)
  6. 3 κρόκοι αυγού
  7. 1 κ.σ. μίγμα ζάχαρης και βανίλιας
  8. 1/2 κ.γ. κανέλα
  9. ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  10. Γέμιση
  11. 1 κιλό μήλα
  12. 50 γρ. ζάχαρη
  13. ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  14. 1/2 πορτοκάλι πολτοποιημένο
  15. 1 κούπα νερό
  16. Μαρέγκα
  17. 150 γρ. ζάχαρη (άχνη ή κρυσταλλική αλεσμένη)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο. Το βούτυρο να είναι κρύο. Με τα χέρια πλάθουμε μέχρι να έχουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέτουμε και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο κρύο νερό εφόσον βλέπουμε πως δεν δημιουργείται συμπαγής ζύμη. Αφού τελειώσουμε, πλάθουμε σε μπάλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για όση ώρα θα προετοιμάζουμε τη γέμιση.

  2. 2

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια. Τοποθετούμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης σε μια κατσαρόλα. Τα βράζουμε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μήλα. Αφού βγάλουμε από τη φωτιάτα βάζουμε να στραγγίσουν σε τρυπητό.

  3. 3

    Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα ή ταψί (περίπου 24 εκατοστά σε διάμετρο) να καλύψει και 1/1,5 εκατοστά από τα πλαϊνά τοιχώματα του. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη και ψήνουμε για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

  4. 4

    Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα τα ασπράδια από τα 3 αυγά. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται μια σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε σε δύο δόσεις τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-4 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το κορν φλάουρ και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα. Πρέπει η μαρέγκα να είναι σφιχτή αρκετά και να έχει υφή όπως το γιαούρτι.

  5. 5

    Μόλις συμπληρωθούν τα 25 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Απλώνουμε από πάνω τη μαρέγκα και τοποθετούμε και πάλι στον φούρνο για άλλα 20 με 25 λεπτά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

Ζουζουνελ
Ζουζουνελ @cook_8455179
5 πιρουνακια για την πολυ ομορφη συνταγη!!!!!
Η μαρεγκα ειναι λιγο παραπανω γλυκιά θα μπορουσαμε να την μειώσουμε λιγο,ευχαριστω για την συνταγουλα!Ειναι απο τις ωραιοτερες μηλοπιτες που εχω δοκιμασει το πορτοκαλι κανει μεγαλη διαφορα και στην ζυμη της ταρτας αλλα και στην γεμιση μεσα στο μηλο!!!

Από

Νικόλας Καλλ
στις
Ελλάδα, Αθήνα
Γένος αρσενικό που του αρέσει η ζαχαροπλαστική, οι ζύμες και...τα μήλα!
Δες περισσότερα