Μηλόπιτα με τριφτή ζύμη
Υλικά
-
400 γρ. αλεύρι
-
3/4 φλιτζ. ζάχαρη
-
2 αυγά ή 4 κρόκοι αυγών
-
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-
Για τη γέμιση
-
4 μεγάλα μήλα (όχι ξινόμηλα)
-
3 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
-
λίγος χυμός λεμόνι
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
-
λίγη κανέλα (σκόνη)
-
1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα (κομμένη)
-
3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
-
Για το σερβίρισμα
-
λίγη κανέλα (σκόνη)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για τη ζύμη, βάζουμε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
-
2
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το Flora, τη ζάχαρη και τα αυγά ή τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, κάνοντας γρήγορες κινήσεις.
-
3
Στην αρχή θα δημιουργηθεί μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.
-
4
Συνεχίζουμε για λίγο, μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη (εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο κρύο νερό).
-
5
Χωρίζουμε τη ζύμη, πλάθουμε 2 μπάλες (η μία να είναι λίγο μεγαλύτερη) και τις τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη.
-
6
Βάζουμε τη μεγάλη μπάλα στο ψυγείο και την μικρότερη στην κατάψυξη.
-
7
Για τη γέμιση, καθαρίζουμε τα μήλα και τα ψιλοκόβουμε.
-
8
Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το Flora και το νερό.
-
9
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και περιμένουμε να μαλακώσουν τα μήλα.
-
10
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες και την καρυδόψιχα.
-
11
Στη συνέχεια βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο.
-
12
Τη μεγάλη την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και τη στρώνουμε στον πάτο του ταψιού, φροντίζοντας να ανεβαίνει λίγο και στα πλαϊνά τοιχώματα.
-
13
Απλώνουμε το μείγμα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
-
14
Τρίβουμε τη δεύτερη ζύμη, στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από τη γέμιση, φροντίζοντας να την καλύψουμε παντού.
-
15
Βάζουμε την μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 180 °C για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
-
16
Αφού βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 10 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα.
-
17
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κανέλα.
-
18
Τη σερβίρουμε κομμένη σε μερίδες με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
-
19
Είναι πιο νόστιμη όταν τρώγεται ζεστή.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)