Μηλόπιτα νηστίσιμη
Μυρωδάτη και ελαφριά μηλόπιτα που στερείται μόνο ζάχαρης.
Λίγα μυστικά ακόμα
Κάνω ακριβώς την ίδια νηστήσιμη μηλόπιτα και με φύλλο κρούστας και σφολιάτας.
Υλικά
-
Ζύμη
-
3 φλ. αλεύρι
-
3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
-
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
-
1 σφηνάκι κονιάκ
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
βανίλια, κανέλα
-
1 κ.γ. baking
-
Γέμιση
-
5 μήλα
-
1 σφηνάκι κονιάκ
-
1 σφηνάκι χυμό φρέσκου λεμονιού
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1 ξύλο κανέλα
-
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα
-
1-2 κ.σ. μαρμελάδα (κατά προτίμηση βερίκοκο)
-
2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
-
σταφίδες, καρύδια (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζύμη Ενώνω το λάδι με τη ζάχαρη να λιώσει λιγάκι. Προσθέτω το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ. Κοσκινίζω το αλεύρι, κανέλα, βανίλια, baking, αλάτι. Ενώνω τα δύο μείγματα ζυμώνοντας ελαφριά.
-
2
Γέμιση Καθαρίζω τα 3 μήλα τα κόβω σε ρόδέλες ή φέτες και τα βάζω σε κατσαρόλα να βράσουν μαζί με το κονιάκ, χυμό λεμόνι, ζάχαρη, κανέλα, αρμπαρόριζα.
-
3
Οταν βράσουν μετά από περίπου 20΄αφαιρώ την κανέλα - ξύλο και την αρμπαρόριζα και τα πολτοποιώ.
-
4
Τα ενώνω με τα άλλα δύο μήλα κομέννα σε μικρούς κύβους, τη μαρμελάδα, το σιμιγδάλι, και τους ξηρούς καρπούς.
-
5
Από τη ζύμη χωρίζω δύο κομάτια. Το 1 τα 2/3 της ζύμης και το άλλο 1/3 για από πάνω. Στρώνω το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τα χέρια μου σε λαδωμένο ταψάκι ή με λάδι ή με βιτάμ.
-
6
Ρίχνω τη γέμιση. Ανοίγω και την υπόλοιπη ζύμη προσεχτικά γιατί δεν είναι πολύ σφιχτή σε φύλλο.
-
7
Σκεπάζω τη γέμιση τρυπάω 2-3 φορές.
-
8
Πασπαλίζω με κρυσταλική ζάχαρη. Ψήνω στους 200°C για περίπου 40 ΄ στο πάνω κάτω.
Σχόλια (12)