Μηλόπιτα σε στυλ… Νορμανδικό. Yπογραφή; Παρλιάρος

21 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Την αξιοσύνη του Παρλιάρου δεν θα σας την μάθω εγώ. Είναι ένας πραγματικός “νονός του γλυκοκόσμου”, τα κατορθώματά του είναι πασίγνωστα, αυτός και τα κατά καιρούς “πρωτοπαλλήκαρά” του είναι ο φόβος και ο τρόμος κάθε επίδοξου ψευτο-γλυκατζή που κατά καιρούς τολμούν να “σηκώσουν κεφάλι”. Και ταυτόχρονα, είναι το ίνδαλμα χιλιάδων νοικοκυρών που θέλουν να μάθουν από τις πραγματικά πολύ αξιόλογες εκπομπές του.Η συνταγή που ακολουθεί έχει …υπεξερεθεί από την εκπομπή του της επομένης των Χριστουγέννων του 2016, δοκιμάσθηκε αυθημερόν και νάτην στη διάθεσή σας για το υπόλοιπο των γιορτινών ημερών και όχι μόνον.Στην εκπομπή ο chef ακολούθησε πολύ πιο απλή διαδικασία για την ετοιμασία της ζύμης, μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο της εκπομπής. Εγώ ακολούθησα μία κάπως πιο «απαιτητική», η επιλογή είναι δική σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη της μηλόπιτας, πρέπει να είναι καλά παγωμένο. Ακόμη και αν το βγάλουμε από το ψυγείο τελευταία στιγμή και το κόψουμε για να το χρησιμοποιήσουμε, θα ξαναζεσταθεί και θα μαλακώσει. Μπορείτε όμως να κάνετε το εξήςΚόψτε το σε μικρά-μικρά κυβάκια, βάλτε τα σε ένα πιάτο, αραιωμένα για να μην ξανακολλήσουν σε μία συμπαγή ποσότητα, και ξαναβάλτε το στο ψυγείο (είτε χαμηλά, στον χώρο των λαχανικών είτε ακόμη και στην κατάψυξη για λίγο) να κρυώσει καλά. Έτσι, όταν πια θα έρθει η ώρα να ετοιμάσετε τη ζύμη, θα έχετε βούτυρο και παγωμένο αλλά και κομμένο σε μικρά-μικρά κομμάτια, όπως το χρειάζεστε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
8 άτομα
  1. …για τη ζυμη
  2. 100 γρ φρέσκο βούτυρο
  3. 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  4. 1 πρέζα αλάτι
  5. 1 πρέζα ζάχαρη
  6. 1 μεγάλο αυγό
  7. 25 ml νερό
  8. … για τη γεμιση
  9. 4 μήλα
  10. 50 γρ φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  11. 1/2 κ. γ. κανέλα
  12. 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.

  2. 2

    Θέλουμε να μπει στη συνταγή μας παγωμένο, γι’ αυτό, αφού το κόψουμε σε κομμάτια, το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και πάλι καλά (δείτε “Μυστικά” [1]).

  3. 3

    Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα παγωμένα κομματάκια βούτυρου,

  5. 5

    Και τα ζυμώνουμε με τα δάκτυλα μέχρι να τα θρυμματίσουμε σε πολλά μικρά-μικρά κομματάκια, σαν “ψιχουλάκια βούτυρου” καλυμμένα με αλεύρι, μεγέθους όχι μεγαλύτερου από αυτό του μπιζελιού.

  6. 6

    Προσθέτουμε το νερό και το αυγό

  7. 7

    Και δουλεύουμε και πάλι με τα δάκτυλα να απορροφηθούν από το αλεύρι. Ακόμη και τώρα η ζύμη θα είναι “εύθρυπτη”, απλά τα “ψιχουλάκια” θα κρατούν καλύτερα μεταξύ τους όταν πιέζουμε.

  8. 8

    Μεταφέρουμε αυτή τη “ζύμη” πάνω στον πάγκο εργασίας μας, τον οποίο έχουμε αλευρώσει προηγουμένως,

  9. 9

    Και τη δουλεύουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη.

  10. 10

    Την πλάθουμε σε μπάλα,

  11. 11

    Και κατόπιν την πατικώνουμε σε δίσκο. Της δίνουμε, δηλαδή, ήδη ένα κυκλικό σχήμα διαμέτρου 15εκατοστών και πάχους γύρω στο 1 εκατοστό.

  12. 12

    Τυλίγουμε το δίσκο σε μεμβράνη,

  13. 13

    Και αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει καλά, για τουλάχιστον 1 ώρα. Εάν θέλετε να την ετοιμάσετε την προηγούμενη ημέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καλόν είναι όμως να μην την αφήσετε για πάνω από 2 ημέρες.

  14. 14

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε αρκετά λεπτό φύλλο 3 χιλιοστών κυκλικού σχήματος, διαμέτρου γύρω στα 30 εκατοστά

  15. 15

    Και την τοποθετούμε σε τσέρκι ή σε φόρμα τάρτας διαμέτρου 20-22 εκατοστών.

  16. 16

    Έτσι, η ζύμη θα εξέχει 4 με 5 εκατοστά από τη φόρμα μας.

  17. 17

    Πιέζοντάς την απαλά στο κέντρο, τη βυθίζουμε μέσα στο ταψί. Πιέζουμε ελαφρά στη βάση των τοιχωμάτων για να σχηματισθεί.

  18. 18

    Βάζουμε την ταρτιέρα με τη ζύμη πίσω στο ψυγείο για 30 λεπτά, να κρυώσει και να σφίξει και πάλι.

  19. 19

    Όσο στέκει η ζύμη στο ψυγείο και κρυώνει, θα φτιάξουμε τη γέμισηΚαθαρίζουμε τα μήλα

  20. 20

    Τα 2 από αυτά τα κόβουμε στα 8.

  21. 21

    Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό να τα σκεπάσει,

  22. 22

    Όπως και τα 100 γραμμάρια καστανής ζάχαρης,

  23. 23

    Αλλά και την κανέλα

  24. 24

    Για να κάνουμε μια γρήγορη κομπόστα.

  25. 25

    Στραγγίζουμε τα μήλα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε μέσα στην τάρτα, κυκλικά στη βάση των τοιχωμάτων.

  26. 26

    Κόβουμε τα υπόλοιπα μήλα αρχικά στη μέση και κατόπιν σε λεπτές-λεπτές φέτες.

  27. 27

    Απλώνουμε αυτές τις φέτες κυκλικά στη φόρμα και επικαλύπτοντας με κάθε μία την προηγούμενή της, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, καλύπτοντας ταυτόχρονα την κομπόστα μήλου.

  28. 28

    Συνεχίζουμε καλύπτοντας και το κεντρικό τμήμα της φόρμας.

  29. 29

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη μισή ποσότητα της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης (25 γραμμάρια).

  30. 30

    Γυρίζουμε τη ζύμη που περισσεύει και κρέμεται εκτός ταριέρας, προς τα μέσα.

  31. 31

    Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα μήλα.

  32. 32

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 50 λεπτά.

  33. 33

    Πασπαλίζουμε ξανά με την υπόλοιπη ζάχαρη (τα υπόλοιπα 25 γραμμάρια)

  34. 34

    Και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε λαμπερή όψη.

  35. 35

    Σερβίρουμε τη μηλόπιτα, κατά προτίμηση, ζεστή. Προς τιμήν του chef, η φωτογραφία του ανήκει. Μία υπέροχης γεύσης τάρτας, με το γνωστό, εξαιρετικό, food styling του γλυκατζή της καρδιάς μας! Ευχαριστώ

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens