ggr
ggr @george
Athens

 Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε οικογενειακώς… Όχι, δεν είμαστε η “Οικογένεια Χρυσάφιου” ή η “Οικογένεια Χρυσάνθη” (είναι οι Άγιοι που γιορτάζουν σήμερα) είμαστε όμως μία οικογένεια .....μακαρονάδων και δεν το κρύβουμε. Σήμερα, λοιπόν, είναι η “Παγκόσμια ημέρα Ζυμαρικών” (κοίτα κάτι ειρωνικές συμπτώσεις !!! μία μόλις μέρα πριν, στις 24 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η “Παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας” !!! ) Γιορτάζουμε, λοιπόν, και την τιμούμε την ημέρα με κάποιο πιάτο ζυμαρικών, από εκείνα που ευχαριστηθήκαμε πολύ μέσα στη χρονιά που πέρασε. Για φέτος είπαμε να μείνουμε μακριά από τις συνήθεις, “carbonara” , “aglio, olio, peperoncino”, είτε σκέτα, είτε με αντσούγιες  ,“alla Norma”,  “alla puttanesca”, “caccio e pepe”,  “με αχιβάδες” κλπ, κλπ, και να φτιάξουμε μία με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς και κρεμμυδιού. Τιμώμενο ζυμαρικό, οι πένες. Μικρές-μικρές (mini penne ή pennette, έχουν όλες οι γνωστές εταιρείες), με μία πολύ-πολύ απλή σάλτσα πιπεριάς (εδώ με “φλωρίνης” (είναι στα καλύτερά τους τέτοια εποχή), μπορείτε όμως να τη φτιάξετε και με άλλους τύπους πιπεριάς). Και μάλιστα σε δύο εκδοχές, περισσότερο και λιγότερο γρήγορη.Εδώ θα δούμε την πιο “σύνθετη” (αν και απλούστατη και αυτή) εκδοχήΜε ψητές πιπεριές, κρέμα γάλακτος και χωρίς ντομάτα. Εάν θέλετε, μπορείτε να βρείτε μία πιο εύκολη / γρήγορη εκδοχή του πιάτου, με τις πιπεριές τηγανισμένες και με προσθήκη ντομάτας, στη συνταγή για “Mini πένες, maxi γεύση_2 (Με κρέμα πιπεριάς)”

Λίγα μυστικά ακόμα

 Όταν ψηθούν οι πιπεριές, θα δούμε αρχικά να “φουσκώνει” η φλούδα και να ξεκολλάει από την σάρκα τους, στη συνέχεια θα αρχίσει να μαυρίζει και να “κάθεται” και πάλι κάτω. Στην πιο χαμηλή θέση του φούρνου τοποθετούμε ένα ταψί με δυό φλυτζάνια νερό μέσα. Αυτό το κάνουμε τόσο για λόγους καθαριότητας του φούρνου (όταν σκάσει σε κάποιο σημείο η φλούδα τους, θα τρέξουν από τα υγρά των πιπεριών, πρέπει συνεπώς να υπάρχει από κάτω κάτι να τα παραλάβει, για να μη πέσουν στο δάπεδο της κουζίνας, λερώνοντάς την όταν θα καούν από την υψηλή θερμοκρασία του φούρνου) όσον και για λόγους καλύτερου ψησίματος, το νερό εξατμιζόμενο θα δημιουργήσει την απαραίτητη υγρασία που θα επιβραδύνει το στέγνωμα της σάρκας της πιπεριάς, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται. Ίσως μάλιστα χρειασθεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό στην πορεία του ψησίματος. Έχει, επίσης, σημασία το γύρισμα από όλες τις μεριές (πολύ προσοχή όταν ανοίγετε την πόρτα του φούρνου για να το κάνετε αυτό, οι υδρατμοί που βγαίνουν είναι πολύ ζεστοί) για να ψηθούν ομοιόμορφα από παντού και να είναι εύκολη η αφαίρεση της φλούδας (με σωστό ψήσιμο, πραγματικά αφαιρείται και απομακρύνεται σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα !!! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τις ψήνουμε (και λιγότερο η γεύση τους, εκτός και εάν έχετε τη δυνατότητα να τις ψήσετε στα κάρβουνα…). Να αφαιρέσουμε πολύ εύκολα τη φλούδα τους. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να τις βράσουμε εξ’ αρχής σε ένα κατσαρολάκι, κομμένες σε μικρά κομματάκια, μαζί και με το κρεμμύδι, με ένα ποτήρι νερό και ένα λευκό κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι και να τα μαγειρέψουμε σε χαμηλή φωτιά, έως ότου μαλακώσουν οι πιπεριές. Από εκεί και πέρα, συνεχίζουμε κανονικά από το βήμα 7 (άλεση στο mixer) και κάτω. Έτσι όμως δεν θα είχαμε αφαιρέσει την φλούδα και θα ήσαν λίγο πιο βαριές στη χώνεψη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
6 άτομα
  1. 600 γρ μικρές πένες
  2. 100 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
  3. 1 μικρό κρεμμύδι (ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια)
  4. 1 ποτήρι λευκό κρασί
  5. 1 ποτήρι νερό
  6. αλάτι
  7. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφού τις πλύνουμε, βάζουμε τις πιπεριές σε προθερμασμένο στους 250 βαθμούς φούρνο, και τις ψήνουμε στο γκριλ, για ένα 8λεπτο από την πρώτη πλευρά και ένα 4λεπτο αφού τις γυρίσουμε από την άλλη. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να “σκάσει” η φλούδα τους και να καθαρίζονται εύκολα οι πιπεριές, όχι όμως και για να μαλακώσουν όσο θέλουμε. Μην ανησυχείτε, ακολουθεί και επόμενη φάση μαγειρέματός τους, (βήμα 6ο), στο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι.

  2. 2

    Μόλις ψηθούν οι πιπεριές, έτσι ζεματιστές όπως είναι από τον φούρνο, τις βάζουμε σε χαρτοσακούλα, την οποία, με τη σειρά της, έχουμε βάλει μέσα σε μία μεγαλύτερη, πλαστική αυτή τη φορά, σακούλα σουπερμάρκετ.

  3. 3

    Κλείνουμε τη χαρτοσακούλα, κλείνουμε και την πλαστική ερμητικά και την αφήνουμε για καμιά ώρα στην άκρη, επιτρέποντας στους υδρατμούς να κάνουν τη δουλειά τους. Χρησιμοποιούμε ΚΑΙ χάρτινη σακούλα εσωτερικά για να αποτρέψουμε να έρθουν σε άμεση επαφή οι καυτές πιπεριές με το πλαστικό. Σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι πλαστικές σακούλες δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

  4. 4

    Όταν την ανοίξουμε, οι πιπεριές θα ξεφλουδίζονται πολύ-πολύ εύκολα. Τις ξεφλουδίζουμε, και αφαιρούμε το κοτσάνι αλλά και τους σπόρους και τις λευκές ίνες που τους συγκρατούν.

  5. 5

    Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο, μαζί με ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, έως ότου μαλακώσει.

  6. 6

    Προσθέτουμε τότε και τις ψημένες πιπεριές αλλά και το ποτήρι το λευκό κρασί, λίγο αλάτι, και πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, έως ότου εξατμισθεί ΣΧΕΔΟΝ όλο το κρασί και μαλακώσουν και άλλο οι πιπεριές.

  7. 7

    Τις ρίχνουμε τότε, μαζί και τα κρεμμύδια αλλά και το όποιο ζουμάκι έχει απομείνει σε mixer και τις αλέθουμε.

  8. 8

    Ρίχνουμε τον πολτό τους πίσω στο τηγάνι,

  9. 9

    Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, να σφίξουν τα υγρά και δημιουργηθεί μία σαλτσούλα.

  10. 10

    Σουρώνουμε “al dente” τις πένες (που έχουμε φροντίσει να βάλουμε να βράσουν στο διπλανό μάτι, μέσα σε μπόλικο και αλατισμένο νερό, δεν πιστεύω να σας διέφυγε αυτό, έτσι ;) χωρίς όμως να τις αφήσουμε να στραγγίσουν εντελώς στο σουρωτήρι και χωρίς (ασφαλώς !) να τις περάσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.

  11. 11

    Τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε και το τριμμένο parmigiano,

  12. 12

    Και τις σοτάρουμε για ένα-δύο λεπτά (ίσως χρειασθεί –εάν η σάλτσα μας έχει σφίξει “υπέρ το δέον”- να προσθέσουμε και λίγο από το νερό βρασμού).

  13. 13

    Σερβίρουμε με ακόμη μία μικρή ποσότητα (ένα κουταλάκι) τριμμένο τυρί στη κορυφή του πιάτου. Καλή σας όρεξη !!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (3)

lydia.daf
lydia.daf @cook_8498887
απλη και απολαυστικοτατη ειδικα αν θες κατι διαφορετικο και πικαντικο.αν εχει και φρεσκοτρυμενο πιπερακι απο πανω αγγιζεις την τελειοτητα.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens