georg1a
georg1a @cook_8464581

Εκπληκτικά νόστιμο, μοσχομυριστό και πανεύκολο μοσχαράκι, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό στο φαγητό αυτό είναι η απλότητα των υλικών και η ποιότητα του κρέατος βέβαια. Καλό θα ήταν, το μοσχάρι να κοπεί σε όσο το δυνατόν ισομεγέθη κομμάτια, για να μην υπάρχουν διαφορές στο ψήσιμο. Το κρέας δεν πλένεται, όπως παρατηρήσατε, διότι δεν είναι απαραίτητο. Τα πάντα "σκοτώνονται" στο ψήσιμο! Αν υπάρχουν μικρά κοκκαλάκια, κατάλοιπο της επιφάνειας κοπής στο κρεοπωλείο, μπορείτε να τ' απομακρύνετε με χαρτί κουζίνας. Αν επιμένετε στο πλύσιμο, τότε καλό θα ήταν να στεγνώσετε το κρέας πριν το τσιγάρισμα. Εννοείται ότι ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια! Αυτό διότι εχουν την ιδιότητα ν' απορροφούν το νερό, το οποίο στη συνέχεια θ' αποδεσμεύσουν στη κατσαρόλα μας, μαζί με τα δικά τους υγρά, πράγμα που θα μετατρέψει το φαγητό μας σε... σούπα!!D Τα ξεσκονίζουμε με ένα πινελάκι ώστε ν' απομακρυνθούν τυχόν κατάλοιπα τύρφης. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι μανιτάρια θέλουμε, αρκεί να είνσι όμορφες μπουκίτσες και όχι τεράστιοι όγκοι μες το φαγάκι μας. Όσο πιο αρωματικά δε, τόσο το καλύτερο! Αντί για κρέμα γάλακτος, μπορείτε να προσθέσετε στραγγιστό γιαούρτι. Πέραν των αναφερόμενων υγρών, δηλαδή του κρασιού, δεν προσθέτουμε άλλα εφόσον τα μαγικά μανιταράκια μας φροντίζουν γι' αυτό ;) Για τους λάτρεις του σκόρδου, νοείται ότι υπάρχει μια γωνίτσα διαθέσιμη και γι'αυτό το υλικό) Το φαγητό είναι τέλειο και χωρίς την κρέμα γάλακτος. Προσωπικά, τη μια μέρα το σερβίρω με τη σάλτσα κρασιού και την επομένη, αν δεν εχει φαγωθεί, με την κρέμα γάλακτος την οποία προσθέτω αφού το έχω ζεστάνει από το ψυγείο.Παραλλαγή 1αφού ψηθεί το μοσχαράκι ή κανένα 15λεπτο πριν, το βάζουμε σε γάστρα ή πήλινο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (αφού έχουμε περιορίσει την ποσότητα των υγρών) και διάφορα τυριά που λιώνουν και βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο πάνω-κάτω αντιστάσεις ή στο γκριλ, μέχρι να αποκτήσει μια όμορφη κρούστα.Παραλλαγή 2Σβήνω το μοσχάρι ~ 20 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή 5 λεπτά στη χύτρα. Έχω ετοιμάσει αφράτο κ λιγάκι ρευστό πουρέ φρέσκιας πατάτας. Αδειάζω σε σκεύος φούρνου το μοσχάρι (χωρίς πολλά υγρά) και από πάνω στρώνω τον πουρέ με σπάτουλα ή κορνέ. Πασπαλίζω την επιφάνεια με τυρί τριμμένο (κίτρινο ή παρμεζάνα). Ψήνω στο φούρνο στους 250οC μέχρι να ροδίσει.Παραλλαγή 3το ίδιο μοσχαράκι μπορει να μετατραπεί και σε πιτούλα με φύλλο σφολιάτας και επιπλέον λίγο τυρί της αρεσκείας μας τριμμένο στη γέμιση.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

76 Minutes
4-5 άτομα
  1. 1 κιλό νουά μοσχαριού κομμένο σε μερίδες
  2. 1-2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  3. 500 γρ. μανιταράκια λευκά μικρά φρέσκα
  4. 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  5. 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  6. 2 φύλλα δάφνης
  7. 4-5 κόκκους μπαχάρι
  8. αλάτι
  9. πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τσιγαρίζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα ή χύτρα να ροδίσει καλά απ' όλες τις πλευρές, χωρίς να το τρυπάμε κατά το γύρισμα.

  2. 2

    Προσθέτουμε τις ροδελίτσες του κρεμμυδιού και ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα, μέχρι να "γυαλίσουν" και να βγάλουν τα αρώματά τους.

  3. 3

    "Σβήνουμε" με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα μανιταράκια ολόκληρα,τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Ανακατεύουμε να "μπερδευτούν" και να αρχίσουν οι γεύσεις μας να "δένουν".

  5. 5

    Εντωμεταξύ έχει εξατμιστεί και το αλκοόλ από το κρασάκι μας, οπότε σε αυτό το σημείο σκεπάζουμε την κατσαρόλα ή τη χύτρα μας,χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της μέγιστης έντασης και αφήνουμε να μαγειρευτούν χωρίς... παρεμβάσεις για 25 λεπτά στη χύτρα ή 2 περίπου ώρες στην κατσαρόλα.

  6. 6

    Αφού το φαγάκι μας έχει ήδη γίνει, γεμίζοντας το σπίτι με λαχταριστές μυρωδιές, ελέγχουμε την ποσότητα των υγρών. Θέλουμε μια "δεμένη" σάλτσα και όχι χαλαρή-πολύ υδαρή.

  7. 7

    Αν χρειάζεται, ανάβουμε ξανά το μάτι στη μέγιστη ένταση μέχρι να εξατμιστεί το πλεονάζον νερό (~ 5-8 λεπτά).

  8. 8

    Ωστόσο παρακολουθούμε μην... παραστεγνώσει και κολλήσει ή καεί!  Μην ανησυχείτε για τα υλικά, δεν πρόκειται να λιώσουν.

  9. 9

    Τέλος, με το μάτι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να παρει 1-2 βράσεις ή μέχρι να "δέσει", ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.

  10. 10

    Αφού η υφή της σάλτσας μας ικανοποιεί, απομακρύνουμε από την εστία και αφήνουμε το "μαγικό μοσχαράκι" να ξεκουραστεί περίπου 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

  11. 11

    Ταιριάζει άριστα με ρύζι και πουρέ φρέσκιας πατάτας, αλλά και με πατάτες τηγανητές ή οφτές αν τις προτιμάτε!

  12. 12

    Καλή σας όρεξη!!!!

Αντιδράσεις

Σχόλια

amande
amande @cook_8495536
Πεντανόστιμο, το τιμήσαμε όλοι δεόντως. Πολύ αναλυτικές οδηγίες. Ευχαριστούμε!!

Από

georg1a
georg1a @cook_8464581
στις