Μοσχάρι γιουβέτσι

mellofarm
mellofarm @cook_8521559
Αθηνα - Ερμιόνη,greece

Μοσχαράκι γιουβέτσι με κριθαράκι στον φούρνο με φρέσκια τομάτα, κανέλα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Πώς να δώσετε στο φαγητό γεύσεις και αρώματα που ξεσηκώνουν τον ουρανίσκο. Ποιό είναι το μυστικό για να μην λασπώνει το κριθαράκι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η διαφορά από τις άλλες συνταγές είναι ότι σοτάρουμε το κρέας και έτσι δεν χάνει τα υγρά του και το βράζουμε στην χύτρα για να συντομεύει ο χρόνος μαγειρέματος.Προτιμάμε τις ξύλινες κουτάλες.Για να μην καούν τα κρεμμύδια όταν τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι τραβάμε για λίγο (30'') την κατσαρόλα από την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Στην συνέχεια αφού μειώσουμε την φωτιά στα δύο τρίτα επανατοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Το κρέας το σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει ελαφρώς απ' όλες τις πλευρές.Το ταψί και το νερό που χρησιμοποιούμε να είναι ήδη ζεστά για να μην αλλάξει η θερμοκρασία του φαγητού.Για να μην λασπώσει το κριθαράκι το παρακολουθούμε και ίσως χρειασθεί (αν δούμε ότι πάει να λασπώσει) να προσθέσουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος επιπλέον νερό.Η μυτζήθρα να είναι ξερή χωριάτικη (όχι κίτρινο ή λευκό μαλακό τυρί).

https://www.youtube.com/watch?v=O6Df9HZX17k

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
6 άτομα
  1. 1 κιλό μοσχάρι μαλακό κομμένο σε κομμάτια
  2. 1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
  3. 1 ποτήρι κρασιού φρέσκια ή συμπυκνωμένη τομάτα
  4. 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  5. 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι
  6. 1 ποτήρι κρασιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  7. 1 ξερό κρεμμύδι
  8. 1 ξύλο κανέλας
  9. 1 1/2 περίπου νεροπότηρο ζεστό νερό (για να το ρίξουμε στο ταψί)
  10. 2-3 κουταλιές ξερή μυτζήθρα (προαιρετικώς)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεπλένουμε το κρέας και το αφήνουμε σε πετσέτα ή σουρωτήρι να στραγγίξει.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα-χύτρα όπου πρόκειται να βράσουμε το κρέας.

  3. 3

    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντάς το στην κατσαρόλα-χύτρα (χωρίς να την σκεπάσουμε) για 3 λεπτά περίπου.

  4. 4

    Μετά ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα-χύτρα (χωρίς να την σκεπάσουμε) και σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και τα κομμάτια του κρέατος απ' όλες τις πλευρές για επιπλέον 7 λεπτά το πολύ.

  5. 5

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και νερό, σχεδόν να καλύψει το κρέας.

  6. 6

    Σφραγίζουμε την χύτρα και αφ' ότου αρχίσει να σφυρίζει, μειώνουμε την φωτιά στο μισό και βράζουμε για μία (1) ώρα.

  7. 7

    Μετά προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 180 βαθμ. C.

  8. 8

    Προσθέτουμε στο ταψί το ζεστό νερό και το κριθαράκι.

  9. 9

    Αδειάζουμε το κρέας με όλα τα ζουμιά του στο ταψί.

  10. 10

    Μετά βάζουμε την κανέλα, ρίχνουμε τον τοματοχυμό αραιωμένο σε ένα κρασοπότηρο με ζεστό νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι για το κριθαράκι και ίσως λίγο λάδι ακόμη.

  11. 11

    Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για μισή (1/2) ώρα περίπου μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να συνενωθούν όλα τα υλικά.

  12. 12

    Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να πασπαλίσουμε με ξερή μυτζήθρα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

tsoyrekaki
tsoyrekaki @cook_8462218
Θα βαθμολογήσω την συνταγή γιατί έτσι την κάνω και εγώ Ένα μυστικό ακόμα για να μην λασπώσει το κριθαράκι και να μπορείς να το φας με άνεση και την επόμενη μέρα είναι προτού το βάλουμε στο φούρνο να το τσιγαρίσουμε καλά σε μια κατσαρόλα η τηγάνι και μετά το βάζουμε στο φούρνο Δεν υπαρχη περίπτωση να λασπώσει και μένει και έτσι για την επόμενη μέρα

Από

mellofarm
mellofarm @cook_8521559
στις
Αθηνα - Ερμιόνη,greece
Ελαιοπαραγωγός και δικηγόρος. Λάτρης του καλού τσίπουρου και της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής.
Δες περισσότερα