Μοσχάρι με Couscous
Μια συνταγή από τους αγαπημένους μου φίλους, τον Κοσμά και την Όλγα, που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη κάθε φορά που ήθελα να κάνω ένα έθνικ τραπέζι για επισκέπτες που έχουν φάει σε αρκετά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Εύχομαι να σας αρέσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
ΜπαχαρικάΧρησιμοποιώ επιπλέον ένα ειδικό μιγμα για couscous που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ στα εθνικ προϊόντα. Όσον αφορά τη πάπρικα, βάζω καυτερή όταν η παρέα τρώει καυτερά και γλυκιά όταν όχι (η αλήθεια είναι ότι με τη γλυκιά είναι πιο νόστιμο). Επίσης λίγο κύμινο παραπάνω το κάνει πιο έθνικ. ΣερβίρισμαΤο συνοδεύω πάντα με χαρίσα (καυτερή σως, επίσης στα εθνικ προιόντα).Σε ένα Μαροκινό εστιατόριο στο Παρίσι, το "Chez Bébert", σερβίρουν σε διαφορετικές πιατέλες το κρέας και τα λαχανικά ώστε ο καθένας να βάλει ότι αναλογία θέλει. Επίσης αυτοί βάζουν και ρεβύθια μεταξύ των λαχανικών, δεν ξέρω πως το κάνουν και δεν μου αρέσει.
Υλικά
-
2 μεγάλα κρεμμύδια
-
καρότα (2 χούφτες σε ροδέλες ή μπαστουνάκια)
-
1 χούφτα ρέβες σε μπαστουνάκια
-
1 χούφτα μανιτάρια μικρά ολόκληρα
-
2 κολοκυθάκια σε μπαστούνια (όχι μικρά)
-
1 Kg μοσχαρίσιο κρέας άπαχο
-
1 ποτήρι κρασί άσπρο
-
αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα
-
2 φλ Couscous
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Τσιγαρίζεις με λίγο λάδι το κρεμμύδι. Μόλις ασπρίσει το κρεμμύδι, ρίχνεις το κρέας, μόλις ροδίσει το σβήνεις με το κρασί και ρίχνεις τα μπαχαρικά, εκτός από το αλάτι (που θα μπει στο τέλος). Προσθέτεις και τις ντομάτες.
-
2
Χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά και το αφήνεις να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας (1 ώρα τουλάχιστόν, εφόσον η φωτιά είναι στο ελάχιστο).
-
3
Έπειτα ρίχνεις τα λαχανικά εκτός από τα κολακυθάκια. Όταν μαλακώσουν, 3’ – 4’ λεπτά πριν κατεβάσεις το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνεις τα κολοκυθάκια & το αλάτι. Τα λαχανικά πρέπει να είναι μαγειρεμένα καλά, αλλά όχι να λιώνουν. Εγώ τρυπάω με το πιρούνι το καρότο και τη ρέβα και όταν το πιρούνι βρίσκει λίγη αντίσταση, ρίχνω τα κολοκυθάκια, ώστε να είναι ομοιόμορφα μαγειρεμένα.
-
4
Βάζεις 2 φλυτζάνια νερό και το ζωμό σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνεις.
-
5
Βάζεις το couscous σε ταψάκι, και ρίχνεις ελάχιστο λάδι σταχτά και το τρίβεις με τα χέρια. Αυτό σημαίνει πως βάζεις περίπου 5-8 σταγόνες λάδι, τόσο ώστε να λαδωθούν όλοι οι κόκκοι couscous αλλά το λάδι να μην είναι ορατό και τρίβεις όλους τους κόκκους με αυτό.
-
6
Ρίχνεις το πολύ καλά ζεσταμένο νερό και σκεπάζεις με πετσέτα για 5’ λεπτά. Μετά το ξεσκεπάζεις και το «οργώνεις» με ένα πιρούνι μέχρι να διογκωθεί.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια