ggr
ggr @george
Athens

Μία Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Όταν όλοι οι “ντόπιοι” φεύγουν από την πόλη, επιστρέφοντας στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Οι καλύτερες ώρες για να κάνει κανείς μία ήσυχη βόλτα στην πόλη (όχι ότι τις υπόλοιπες ημέρες θα συναντήσει και καμμία έντονη ζωή …) και ευκαιρία για κάποιο καλό πιάτο, σε ένα από τα εστιατόρια της πόλης.Όπως αυτό, το κλασσικό μοσχαρίσιο φιλέτο με πράσινο πιπέρι, που απολαύσαμε σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, στην ομορφότερη ίσως πλατεία της πόλης

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο χρόνος μαγειρέματος αναφέρεται σε 2 φιλέτα που μπαίνουν ένα-ένα στο τηγάνι (για να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του).Εάν αποφασίσετε να κάνετε διπλάσια ποσότητα, υπολογίστε και διπλάσιο χρόνο. Ο χρόνος προετοιμασία δεν επηρεάζεται από την ποσότητα.Μπείτε εδώ και περάσετε μαζί μας λίγες ώρες μιάς τέτοιας ημέρας στην καρδιά της Ε.Ε. Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν οι “άποικοι” της πόλης και οι ρυθμοί θα είναι πολύ διαφορετικοί.Εάν σας αρέσει μεν το άρωμα του πράσινου πιπεριού, δεν αντέχετε όμως την καυτερή γεύση του, αποφύγετε να θρυμματίσετε τους κόκκους στο γουδί (ή μειώστε την ποσότητά τους) και περιορισθείτε να τους μπήξετε ολόκληρους στο κρέας.Για το ψήσιμο του φιλέτου συνιστάται η χρήση “καθαρισμένου” βούτυρου, που συμπεριφέρεται καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καίγεται εύκολα.Όσο για τι είναι, αλλά και που το βρίσκουμε, το καθαρισμένο βούτυρο, δείτε εδώ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

13 Minutes
4 άτομα
  1. 4 κομμάτια φιλέτου μοσχαρίσιου (περίπου 150-200 gr. το ένα)
  2. 1 κ.σ. βούτυρο
  3. 1 μικρό ποτήρι Brandy
  4. 2 κ.γ. μουστάρδα καλής ποιότητας
  5. 2 κ.σ. πράσινο πιπέρι σε κόκκους
  6. αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κοπανίζουμε ελαφρά σε γουδί (να σπάσουν, όχι να γίνουν σκόνη) τη μισή ποσότητα (ένα κ.σ.) των κόκκων του πράσινου πιπεριού.

  2. 2

    Απλώνουμε τα θρύμματα σε πιάτο και, πιέζοντας πάνω τους τα φιλέτα, κάνουμε να μπηχθούν και στις δύο επιφάνειες των 4 φιλέτων.

  3. 3

    Λιώνουμε το βούτυρο (ποσότητα σε μέγεθος καρυδιού ή 1 γεμάτη κ.σ.) σε μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε τα φιλέτα μας να “σωταρισθούν" ελαφρώς, μόλις για δύο λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να πάρουν λίγο χρώμα και να δημιουργηθεί μία κρούστα, να σταματήσει να τρέχει το αίμα τους. Προσοχή, δεν τα πιέζουμε, δεν τα τρυπάμε. Τα βγάζουμε και τα διατηρούμε σε ζεστό μέρος.

  4. 4

    Προσθέτουμε το brandy και με απαλές κινήσεις ξεκολλάμε τους χυμούς του κρέατος που τυχόν έχουν κολλήσει στον πάτο του τηγανιού.

  5. 5

    Κατόπιν προσθέτουμε τη μουστάρδα και τη κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη μισή ποσότητα (1 κ.σ.) των κόκκων του πράσινου πιπεριού (ολόκληρους αυτούς) και το αλάτι και, ανακατεύοντας απαλά, τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πήξουν ελαφρά.

  6. 6

    Ξαναβάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα μας για χρόνο ανάλογο με το πόσο ψημένα τα θέλουμε (από λίγα δευτερόλεπτα ανά πλευρά, αν το θέλουμε au point, έως 2,5-3 λεπτά για ένα ζουμερό, χυμώδες φιλέτο, ή 3,5-4 για ένα well done).

  7. 7

    Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε ζεσταμένα πιάτα.

  8. 8

    Σερβίρονται ζεστά και καλυμμένα με την σάλτσα του μαγειρέματος

Αντιδράσεις

Σχόλια (24)

elenavan
elenavan @cook_8453115
Είναι ένα εξαιρετικό πιάτο. Το έχω φτιάξει πολλές φορές και μ\'έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. (Η αλήθεια είναι ότι βάζω και λίγη κρεμούλα επιπλέον). Για όσους αποφεύγουν το μοσχάρι γίνεται και με χοιρινό φιλέτο.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens