syntageskamomata
syntageskamomata @syntageskamomata
Thessaloniki, Greece

Μουσακάς... παραδοσιακός!

Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν υπάρχουν πολλά κενά (όταν στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες), τρίβουμε 1 πατάτα και τα γεμίζουμε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
8 άτομα
  1. για 1 μεγάλο ταψί
  2. 5 μελιτζάνες φλάσκες
  3. 4 πατάτες μεγάλου μεγέθους
  4. 4 ντομάτες τριμμένες
  5. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  6. 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  7. 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  8. 750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  9. 50 γραμμάρια κεφαλοτύρι
  10. 1 ξυλάκι κανέλας
  11. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  12. ελαιόλαδο
  13. αλάτι
  14. πιπέρι
  15. Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce
  16. 1 λίτρο χλιαρό γάλα
  17. 7 κουτ. σούπας αλεύρι
  18. 70 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  19. 1 κρόκος αυγού
  20. φρέσκο μοσχοκάρυδο
  21. αλάτι
  22. πιπέρι
  23. κεφαλοτύρι για πασπάλισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες (μακρόστενες ή στρόγγυλες).

  2. 2

    Λαδώνουμε το ταψί, το αλατίζουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Στρώνουμε τις πατάτες και προσέχουμε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους, τις λαδώνουμε μ' ένα πινέλο και τις αλατίζουμε.

  3. 3

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15'.

  4. 4

    Αλατίζουμε τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε για 15' και τις τηγανίζουμε ελαφρώς (μέχρι να πάρουν χρώμα).

  5. 5

    Σ' ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον κιμά, την πιπεριά, τις ντομάτες, κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5' να "δέσουν" τα υλικά.

  6. 6

    Έπειτα, βγάζουμε την κανέλα, προσθέτουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10'.

  7. 7

    Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στον κιμά και ανακατεύουμε.

  8. 8

    Για τη μπεσαμέλ: Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux).

  9. 9

    Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).

  10. 10

    Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

  11. 11

    Πάνω από τις πατάτες που έχουμε στρώσει στο ταψί στρώνουμε τον κιμά, τις μελιτζάνες, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.

  12. 12

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα περίπου.

  13. 13

    Tip: Αν υπάρχουν πολλά κενά (όταν στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες), τρίβουμε 1 πατάτα και τα γεμίζουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

I❤to Cook by Rania
I❤to Cook by Rania @ourania1976
Δείχνει πεντανόστιμος ...πρέπει να το δοκιμάσω οπωσδήποτε !!!!

Από

syntageskamomata
syntageskamomata @syntageskamomata
στις
Thessaloniki, Greece
Λάτρης της μαγειρικής πολλά χρόνια (2002, από φοιτητής ακόμα), αποφάσισα να μοιραστώ τις συνταγές, εύκολες και δύσκολες, μαζί σας! Για μένα δεν παίζει ρόλο ο βαθμός δυσκολίας, αλλά το μεράκι και η φαντασία του καθενός! Αρκετές φορές απλά και εύκολα πιάτα είναι εξίσου νόστιμα και γευστικά! ''Της πείνας τα... καμώματα'' λοιπόν! Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές με μεράκι και αγάπη! ➡ https://syntageskamomata.blogspot.gr Και στο instagram https://www.instagram.com/syntages.kamomata
Δες περισσότερα