Μουσακάς (moussaka)
Μουσακάς... παραδοσιακός!
Λίγα μυστικά ακόμα:
Αν υπάρχουν πολλά κενά (όταν στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες), τρίβουμε 1 πατάτα και τα γεμίζουμε.
Υλικά
-
για 1 μεγάλο ταψί
-
5 μελιτζάνες φλάσκες
-
4 πατάτες μεγάλου μεγέθους
-
4 ντομάτες τριμμένες
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
-
750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
-
50 γραμμάρια κεφαλοτύρι
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
2 αυγά
-
μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
Για τη μπεσαμέλ - mornay sauce
-
1 λίτρο χλιαρό γάλα
-
7 κουτ. σούπας αλεύρι
-
70 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
-
1 κρόκος αυγού
-
φρέσκο μοσχοκάρυδο
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες (μακρόστενες ή στρόγγυλες).
-
2
Λαδώνουμε το ταψί, το αλατίζουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά. Στρώνουμε τις πατάτες και προσέχουμε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους, τις λαδώνουμε μ' ένα πινέλο και τις αλατίζουμε.
-
3
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15'.
-
4
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε για 15' και τις τηγανίζουμε ελαφρώς (μέχρι να πάρουν χρώμα).
-
5
Σ' ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον κιμά, την πιπεριά, τις ντομάτες, κανέλα, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5' να "δέσουν" τα υλικά.
-
6
Έπειτα, βγάζουμε την κανέλα, προσθέτουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10'.
-
7
Σ' ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στον κιμά και ανακατεύουμε.
-
8
Για τη μπεσαμέλ: Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux).
-
9
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).
-
10
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
-
11
Πάνω από τις πατάτες που έχουμε στρώσει στο ταψί στρώνουμε τον κιμά, τις μελιτζάνες, την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
-
12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα περίπου.
-
13
Tip: Αν υπάρχουν πολλά κενά (όταν στρώνουμε στο ταψί τις πατάτες), τρίβουμε 1 πατάτα και τα γεμίζουμε.
Σχόλια (2)