Μουσακάς της Μαρίας

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
,

Περιγραφή

Εύκολος μουσακάς με παραδοσιακά υλικά

Μουσακάς της Μαρίας
photo: tzoulitsa

Συνταγή από:

manosm87

1 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 5 μελιτζάνες μεσαίες
  • 1/2 κιλό κιμάς
  • 500gr χυμός τομάτας
  • 1 ντομάτα ώριμη μεσαία
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκορδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • κανέλλα
  • γαρύφαλλο
  • μπαχαρι
  • λίγο κεφαλοτύρι προεραιτικά

Για την μπεσαμέλ

  • 1 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 φακελάκια μπεσαμέλ 
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Κουζίνα: Ελληνική
Φτιάχνει: 12 κομμάτια μεγάλα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 68' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τις πατάτες σε λωρίδες ενός εκατοστού
  2. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό και τις αφήνουμε
  3. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λωρίδες ενός εκατοστού και τις βαζουμε σε λεκάνη μαζί με μπόλικο αλάτι και νερό
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαζί με τον κιμά τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα τσιγαριζουμε ελαφρώς
  5. Προσθέτουμε μετά τον χυμό τομάτας, την ώριμη ντομάτα σε κυβάκια, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και γαρύφαλλο
  6. Ψήνουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει και να μείνουν λίγο υγρά, αν χρειαστεί νερό συμπληρώνουμε
  7. Σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο τηγανίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε χαρτί να στραγγίσουν
  8. Το ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες, απλώς πριν τις βάλουμε να τηγανιστουν τις στιβουμε με το χέρι και τις ξεπλένουμε από το αλάτι
  9. Τις βγάζουμε σε χαρτί να στραγγίσουν
  10. Σε ταψί βαθύ στρώνουμε τις πατάτες αφού τις αφήσουμε 20 λεπτά να στραγγίσουν καλά και μετά βάζουμε τις μελιτζάνες από πάνω. Θέλουμε και οι πατάτες και οι μελιτζάνες να καλύπτουν όλη την επιφάνεια του πατου του ταψιού.
  11. Στη συνέχεια σε μίξερ βάζουμε 1 1/2 λίτρο κρυο γάλα και σιγά σιγά ρίχνουμε τα δύο φακελάκια μπεσαμέλ και χτυπάμε σε χαμηλή ένταση 3-5 λεπτά
  12. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη προσθέτουμε 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας από την μπεσαμέλ στον κιμά που έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε καλά.
  13. Ρίχνουμε τον κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και τον στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
  14. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ από πάνω από τον κιμά και απλώνουμε πάλι ομοιόμορφα
  15. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμενο φούρνο για μια ώρα.
  16. 10' λεπτά πριν βγάλουμε τον μουσακά μας από τον φούρνο τον βγάζουμε και του ρίχνουμε κεφαλοτύρι ή ένα αλμυρό τυρί της αρεσκείας μας

Λίγα μυστικά ακόμα

Χρησιμοποιώ φακελάκια μπεσαμέλ της Morfat

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 12-5-17  
    Συγνώμη να ρωτήσω σε ροδέλλες ή σε λωρίδες θα κόψουμε τις μελιζάνες και τις πατάτες;Μου φάνηκε περίεργο που λέτε σε λωρίδες και θα ήθελα να το διευκρινίσω
    #
    Σχόλιο από manosm87, 12-5-17  
    Ναι σε λωρίδες για να καλυφτεί πιο εύκολα η επιφάνεια του ταψιού και να τραβηχτούν πιο εύκολα τα υγρά
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 13-5-17  
    Ευχαριστώ πολύ γιά την άμεση απάντηση,κάποια στιγμή σίγουρα θα την κάνω.
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 20-5-17  
    Εύκολος και νόστιμος,ευχαριστούμε πολύ!

    4 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 12-5-17  
    Συγνώμη να ρωτήσω σε ροδέλλες ή σε λωρίδες θα κόψουμε τις μελιζάνες και τις πατάτες;Μου φάνηκε περίεργο που λέτε σε λωρίδες και θα ήθελα να το διευκρινίσω
    #
    Σχόλιο από manosm87, 12-5-17  
    Ναι σε λωρίδες για να καλυφτεί πιο εύκολα η επιφάνεια του ταψιού και να τραβηχτούν πιο εύκολα τα υγρά
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 13-5-17  
    Ευχαριστώ πολύ γιά την άμεση απάντηση,κάποια στιγμή σίγουρα θα την κάνω.
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 20-5-17  
    Εύκολος και νόστιμος,ευχαριστούμε πολύ!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Μια Ελλάδα νοστιμιές!
    Στην Ευρώπη σας πήγα, στον κόσμο σας ταξίδεψα, ώρα...
    Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα λαχανικά μας
    Το να αγοράσεις λαχανικά πολλές φορές δεν αρκεί...
    Ντομάτα: η
    Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μας καλοκα...