Μουσακάς
Υλικά
-
1 κιλό μελιτζάνες
-
1 κιλό πατάτες
-
125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
-
αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
-
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
1 κιλό κιμά
-
350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
-
1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
-
125 γρ. ρετσίνα
-
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-
75 γρ. λάδι
-
1 κύβο βοδινό
-
4 ασπράδια αβγού
-
1 πρέζα κοκκινοπίπερο, μαύρο πιπέρι, αλάτι
-
2-4 σκελίδες σκόρδο
-
αρώματα
-
1 κ.σ. μαϊντανό
-
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
-
μπαχαρικά
-
2 πρέζες ρίγανη,
-
1 πρέζα γαρύφαλλο,
-
1 πρέζα κανέλλα,
-
1 πρέζα κόλιανδρο,
-
1/2 φύλλο δάφνης
-
4 δόσεις μπεσαμέλ (με τους 4 κρόκους του αβγού)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε, τις αφήνετε στο αλάτι για 30', τις πλένετε, τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
-
2
Κόβετε ίδια και τις πατάτες και τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι. Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι και χαρτί κουζίνας.
-
3
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι και τον κιμά.
-
4
Σβήνετε με το κρασί και το ζωμό. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, λίγο νερό και βράζετε τον κιμά για 45'.
-
5
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα, το ντοματοπολτό, το σκόρδο, τα αρώματα και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
6
Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια και ανακατεύετε.
-
7
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
-
8
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό, λίγη ζάχαρη και το 1/3 από το τυρί. Τις σκεπάζουμε με τον κιμά και μετά τις μελιτζάνες, όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
-
9
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.
Σχόλια (80)