Μουστοκούλουρα αφράτα, γεμάτα αρώματα!

28 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

“Μπαμπά, όταν θα φτιάξουμε τα κουλουράκια, ΕΓΩ θα τα φτιάξω… Δεν θα ανακατευθείτε ούτε η μαμά, ούτε εσύ…” Μπροστά σε μία τέτοια δήλωση, με τόση αποφασιστικότητα, εγώ τουλάχιστον κάνω πίσω…Ύστερα, είναι και ότι το δικαιούται, βρε παιδί μου. Αυτός ο μούστος πέρασε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τα χέρια της… Τρύγησε στο αμπέλι, γέμισε και έσυρε τις κλούβες, πάτησε τα σταφύλια στο πατητήρι… Μόνο που δεν τον έβρασε, αλλά είχε ήδη προσφέρει τη δική της συνδρομή, δύσκολο λοιπόν να της χαλάσεις χατίρι.Το είχα ξεχάσει και έτσι, όταν μου ζήτησε να της βρω “τη συνταγή για τα μουστοκούλουρα”, ένοιωσα ένα τσίμπημα στην καρδιά, ένα “κέντρισμα” ζήλιας, κακεντρέχειας… Ε, όχι και να μας κάνουν πέρα τα νιάνιαρα…Εκείνη την ώρα ήταν που σκέφθηκα να “της την χαλάσω τη συνταγή”!!! Και έβαλα μπροστά το σχέδιο… Κινήσεις συντονισμένες, προσεκτικές, με καθαρό νου και αποφασιστικότητα. Θα σου δείξω εγώ…. Νιάνιαρο…Βρήκα μία συνταγή στο site (“Μουστοκούλουρα μαλακά” από την maraki98) και …της άλλαξα τα φώτα. Στην κυριολεξία!!! Τι το αλεύρι της άλλαξα, τι τον μούστο της τον …“αναβάθμισα” με πετιμέζι, προσέθεσα επιπλέον baking powder (κάπου διάβασα ότι μπορεί και να κατάφερνα με αυτόν τον τρόπο να πικρίσουν…), είπα να τα κάνω και “ζαλιστικά” (έκφραση της κόρης μου για την tiramisu που φτιάχνω) και τους προσέθεσα και κονιάκ πολλών αστέρων, τα φλόμωσα στην κανέλλα και το γαρύφαλλο… Έκανα ό,τι μπορούσα να έρθει η ώρα που θα άκουγα “τα μουστοκούλουρα, την επόμενη φορά θα τα κάνει ο μπαμπάς”Αμ δε… Τα μουστοκούλουρα ήσαν υπεράνω κάθε προσδοκίας, εξαιρετικά στην υφή και υπέροχα στη γεύση, με ένα σοκολατένιο χρώμα που παρέπεμπε σε ύπαρξη κακάο, με μια πλανεύτρα γεύση ποτού κάπου “στο βάθος”… ΥΠΕΡΟΧΑ!!!Το αποτέλεσμα ήταν να απαιτήσει η μικρή να καλυφθεί η συνταγή της (της; της; τηηηηηης;) με “δικαιώματα” και να καταφέρω, μόλις σήμερα, που έχει πάει στο σχολείο της, να γράψω αυτές τις γραμμές, ελπίζοντας ότι δεν θα το αντιληφθεί. Και ότι δεν θα έχω και κάποιο πρόβλημα με τη Διαχείριση για θέματα copyright ….. Οι φωτογραφίες ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ, το ορκίζομαι!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ύπαρξη του χαρουπάλευρου τους έδωσε ένα σκούρο σοκολατένιο χρώμα και μία γεύση που φέρνει πολύ κοντά στης σοκολάτας. Και το κονιάκ προσθέτει έναν αυθάδικο τόνο στη μαλακή ζύμη, που σε κάνει να θέλεις να περάσεις αμέσως στο επόμενο…Εάν σας αρέσουν με σουσάμι (εμείς δεν ξετρελλαινόμαστε, οικογενειακώς) μπορείτε να περάσετε τα ήδη σχηματισμένα κουλουράκια σας (βήμα 20 και πριν τα αραδιάσετε στο ταψί) από ένα πιάτο όπου έχετε βάλει σουσάμι). Το σουσάμι εύκολα θα κολλήσει στην υγρή ακόμη ζύμη τους.Όσον αφορά στις ποσότητες των υγρών και των αλεύρωνΑυτές που δίνονται είναι ισορροπημένες έτσι ώστε να μας δώσουν ακριβώς την υφή της ζύμης που θέλουμεΜαλακή, να την νοιώθουμε υγρή στα χέρια μας αλλά να μη κολλάει (μόνο που θα μας τα μαυρίσει. Εξ’ αιτίας της ύπαρξης του σκούρου χαρουπάλευρου). Επειδή όμως η απορροφητική ικανότητα των διαφόρων αλεύρων που κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλει, το αλεύρι πρέπει να πέφτει σταδιακά στα υγρά της συνταγής, να ανακατεύεται καλά για να ενσωματωθεί μαζί τους και μόνο κατόπιν να προχωρούμε σε νέα ποσότητα, εφ’ όσον φαίνεται να την θέλει η ζύμη. Εμάς, η ποσότητα των αλεύρων μας βγήκε “στο γραμμάριο”.Όσον αφορά τώρα στον χρόνο ψησίματοςΜε κουλούρια του μεγέθους που φαίνονται στις φωτογραφίες (μας βγήκαν 30 κομμάτια, συνολικά, συνεπώς περί τα 50 γραμμάρια ζύμης το καθ’ ένα), ψημένα στη δεύτερη θέση από κάτω του φούρνου, τα 17 λεπτά ψησίματος είχαν σαν αποτέλεσμα κουλουράκια πολύ αφράτα εσωτερικά, που ίσα που “κρατούσαν” μία πολύ λεπτή τραγανή επιφάνεια. Ακριβώς όπως μου αρέσουν!!!!!Επίσης, ψήσαμε τις δύο λαμαρίνες σε δύο χρόνους, λόγω της παντελούς ασχετοσύνης μου για το πώς θα ψηνόντουσαν εάν τις έβαζα μαζί. Αυτό βέβαια σημαίνει επιπλέον χρόνο ψησίματος, άρα επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και επιπλέον κόστος. Εσείς με τη μεγαλύτερη εμπειρία, δεν έχετε κανένα λόγο να το κάνετε…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

17 Minutes
  1. …στερεά υλικά
  2. 400 γρ. αλεύρι μαλακό
  3. 200 γρ. αλεύρι ολικής
  4. 15 γρ. αμμωνία
  5. 15 γρ. σόδα (3 κοφτά κουταλάκια)
  6. 10 γρ. baking powder (2 κοφτά κουταλάκια)
  7. 12 γρ. κανέλα (τουλάχιστον 4 κοφτά κουταλάκια)
  8. 5 γρ. γαρύφαλλο (τουλάχιστον 1,5 κοφτό κουταλάκι)
  9. …υγρά υλικά + ζάχαρη
  10. 220 γρ. ζάχαρη
  11. 100 ml μούστος βρασμένος
  12. 150 ml λάδι
  13. 100 ml μέλι
  14. 80 ml κονιάκ
  15. 100 ml νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε ένα ευρύχωρο λεκανάκι (εκεί θα μαζευτούν όλα τα υλικά, συνεπώς πρέπει να μπορεί να τα χωρέσει), ξεκινούμε ρίχνοντας το λάδι (ένα ελαφρύ σπορέλαιο, για να μην αλλοιώσει την γεύση) και κατόπιν προσθέτοντας το μούστο,

  2. 2

    Το πετιμέζι,

  3. 3

    Τη ζάχαρη,

  4. 4

    Το κονιάκ,

  5. 5

    Και το μέλι

  6. 6

    Και τα κτυπούμε στο μίξερ, πολύ καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

  7. 7

    Σε ένα δεύτερο μπολ, προσθέτουμε, κοσκινίζοντάς τους, τους τρείς τύπους αλεύρων, το μαλακό αλεύρι,

  8. 8

    Το χαρουπάλευρο (δεν είναι κακάο αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία, αλεύρι από χαρούπια είναι!),

  9. 9

    Και το αλεύρι ολικής,

  10. 10

    Προσθέτοντας, επίσης και την αμμωνία,

  11. 11

    Τη σόδα,

  12. 12

    Το baking powder (το χαρουπάλευρο στερείται γλουτένης, συνεπώς η ζύμη μας χρειάζεται αυτήν την “πρόσθετη βοήθεια” του baking powder για να φουσκώσει),

  13. 13

    Αλλά και την κανέλλα με το γαρύφαλλο (σε σκόνη και τα δύο).

  14. 14

    Ανάβουμε το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 180ο, λειτουργία αέρα.

  15. 15

    Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μας

  16. 16

    (δείτε το εξαιρετικό χρώμα που δίνει η παρουσία του χαρουπάλευρου)

  17. 17

    Και κατόπιν αρχίζουμε να προσθέτουμε ποσότητες από το μείγμα των αλεύρων μέσα στο μείγμα των υγρών

  18. 18

    Και να ανακατεύουμε να το απορροφά,

  19. 19

    Μέχρις ότου καταλήξουμε σε μία μαλακή ζύμη, που ίσα να μη κολλάει στα χέρια μας.

  20. 20

    Με τη ζύμη αυτή πλάθουμε κουλουράκια, στο σχήμα και το μέγεθος που μας αρέσει. Τα τοποθετούμε με κάποια απόσταση μεταξύ τους, σε ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα.

  21. 21

    Τοποθετούμε το ταψί στον ήδη θερμό φούρνο,

  22. 22

    Σκεπάζουμε τα κουλούρια μας με ένα φύλλο λαδόκολλας και τα ψήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία (180ο) για 15-18 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, εάν έχουμε φτιάξει μεγάλα κουλούρια ή εάν ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ μαλακά.

  23. 23

    Για το λόγο αυτό (αλλά και επειδή κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά) υπάρχει και το περίφημο “τεστ της οδοντογλυφίδας”, στα 15 λεπτά βυθίστε μία οδοντογλυφίδα σε ένα κουλουράκι και εάν βγει στεγνή, αποσύρετέ τα από τον φούρνο. Διαφορετικά, αφήστε άλλο 1 λεπτό και επαναλάβετε το τεστ.

  24. 24

    Όταν πια τα μουστοκούλουρα είναι ψημένα στο βαθμό που τα θέλουμε, αφαιρούμε τη λαμαρίνα από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια;, τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα ή μέσα σε πλαστικά σακουλάκια. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, τα κουλούρια πρέπει να είναι εντελώς κρύα όταν τα κλείσουμε. Διατηρούνται μαλακά για τουλάχιστον…. Δεν ξέρω πόσες ημέρες, τα δικά μας δεν πήγαν πέρα από την τέταρτη…

  25. 25

    Μέσα Σεπτεμβρίου, και τρύγος στα Μεσόγεια. Η χαρά των παιδιών (για τα παιδιά) και του ορθοπεδικού (για εμάς τους μεγαλύτερους με τις ευαίσθητες μέσες…)

  26. 26

    Οι κλούβες έχουν φορτωθεί στο αυτοκίνητο, να φύγουν για το πατητήρι. Τα μικρά δεν είναι …γυφτάκια, τα δικά μας τα παιδιά είναι)

  27. 27

    Στο οποίο πατητήρι, βέβαια, στήθηκε ολόκληρη γιορτή, από το καθάρισμα των ρογών

  28. 28

    Και (κυρίως) το πάτημά τους,

  29. 29

    Μέχρι και τη συλλογή του μούστου. Πραγματική γιορτή για τα παιδάκια της παρέας. Νίκο, ευχαριστούμε για την πρόσκληση!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens