evdoba
evdoba @evdoba
,

Μια συνταγή κατευθείαν από την Μονμάρτη, νικήτρια στο Grand Prix της καλύτερης μπαγκέτας για το 2010. Με μεγάλη διαφορά νικητής ο Σενεγαλέζος Djibril "ο Μάγος της μπαγκέτας" όπως αποκαλείται. Το αποτέλεσμα προσαρμοσμένο σε μια τραγανή ωραία μπαγκέτα χωρίς γλουτένη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Στα πρώτα 15 λεπτά μπορούμε να τις ψεκάσουμε με λίγο νερό και να τις αφήσουμε για άλλα 10 λεπτά στον φούρνο σε θερμοκρασία 190οC.Για να μην μπαγιατέψουν όσες δεν καταναλωθούν την ίδια μέρα, μόλις κρυώσουν, τις βάζουμε στην κατάψυξη.Με αυτά τα υλικά η ζύμη γίνεται υδαρής και την μοιράζουμε σε φόρμες μπαγκέτας. Μπορούμε να προσθέσουμε όμως κι άλλο αλεύρι χωρίς γλουτένη (ανάλογα με το είδος χωρίς γλουτένη που χρησιμοποιούμε) και να φτιάξουμε την ζύμη ώστε να πλάθεται, όπως φαίνεται στο βίντεο.Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη για διατροφή χωρίς γλουτένη και οι πληροφορίες είναι από το αφιέρωμα της Real taste & style στην χρυσή μπαγκέτα και τον δημιουργό της. Εάν δε βλέπετε το βίντεο στη συνταγή, μπείτε στον σύνδεσμο εδώ να τη δείτε.

https://www.youtube.com/watch?v=hnxfjsegxbo

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
  1. 1 κιλό αλεύρι για συμβατική μπαγκέτα (λιγο περισσότερο από 1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη)*
  2. 700 ml νερό
  3. 10 γρ μαγιά χωρίς γλουτένη
  4. 20 γρ αλάτι
  5. 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο με 1 κ.σουπ. νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μέσα σε βαθύ μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Αμέσως μετά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και σιγά σιγά το 1 κιλό αλεύρι χ.γλουτένη.

  2. 2

    Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χ.γλ. επιλέον χρειαστεί παρακολουθώντας το πως απορροφάται από τη ζύμη. Θέλουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

  3. 3

    Αφήνουμε το μίγμα 2 ώρες σκεπασμένο σε χώρο που δεν έχει πολύ φως. (Το καλοκαίρι αυτό δεν χρειάζεται, γιατί πολύ γρήγορα η ζύμη φουσκώνει μόνη της.)

  4. 4

    Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε ίσα κομάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στην μπαγκέτα μας).

  5. 5

    Παίρνουμε το κάθε κομμάτι και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε ένα ρολό σαν σχοινί με τις παλάμες μας, γύρω στα 40 εκ και 6εκ διάμετρο.

  6. 6

    Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα κομμάτια της ζύμης.

  7. 7

    Τοποθετούμε τις μπαγκέτες στο ταψί αφού τις αλείψουμε με λίγο λάδι και τις αλευρώνουμε.

  8. 8

    Τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε χλιαρό μέρος σκεπασμένες.

  9. 9

    Στο τέλος, τις αλείφουμε με λίγο από το χτυπημένο ασπράδι αυγού και κάνουμε κατά διαστήματα διαγώνιες τομές.

  10. 10

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 260οC και ψήνουμε για 22 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.