Μπακαλιαροντολμάδες με μαρουλόφυλλα
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θελετε φτιαξτε αβγολεμονο με το ζουμι τους ή σερβιρετε τους ντολμαδες κρυους με τη σαλτσα τους και στραγγιστο γιαουρτι.
Υλικά
-
10-12 μεγαλα εξωτερικα φυλλα μαρουλιου
-
1/2-2/3 φλιτζ. λαδι
-
1 μεγαλο κρμμυδι ψιλοκομμενο
-
2 φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα
-
1 φλιτζ. ξαρμυρισμενο μπακαλιαρο, ξεκοκαλισμενο και λιωμενο
-
1 φλιτζ. ρυζι
-
1 φλυτζ. αναμεικτα μυρωδικα (μαραθο, μαιντανο, ανηθο)
-
3 σκελιδες σκορδο ψιλοκομμενο
-
1/2 φλιτζ. λευκο ξηρο κρασι
-
2 αβγα ολοκληρα και ενα επιπλεον ασπραδι
-
αλατι και πιπερι
-
1/2 λεμονι και 2-3 κουτ. χυμο λεμονιου
-
1 πρεζα ριγανη
-
στραγγιστο γιαουρτι (προαιρετικα)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζεματιστε τα φυλλα του μαρουλιου και αφηστε τα να στραγγισουν σε πετσετα.
-
2
Σε βαθυ τηγανι ζεστανετε το μισο λαδι και σοταρετε τα κρεμμυδια να μαλακωσουν.
-
3
Προσθεστε και τον μπακαλιαρο και σοταρετε 1-2 λεπτα για να σφιξει.
-
4
Βαλτε το ρυζι, τα μυρωδικα και το σκορδο στο τηγανι και βρεξτε με το κρασι, προσθετοντας και λιγο νερο.
-
5
Σιγοβραστε για 3-4 λεπτα, βαλτε αλατι (αν χρειαζεται) και πιπερι, ανακατεψτε και τα αβγα στο μειγμα και δοκιμαστε για να διορθωσετε τη γευση αν χρειαστει.
-
6
Γεμιστε με το μειγμα αυτο τα μαρουλοφυλλα, φτιαχνοντας μεγαλους ντολμαδες (μηκους 10-12 εκ.) και τοποθετηστε τους σε κατσαρολα.
-
7
Αδειαστε πανω τους το υπολοιπο λαδι, λιγο νερο και βαλτε το μισο λεμονι κομμενο σε φετακια με τη φλουδα του.
-
8
Πασπαλιστε με τη ριγανη, βαλτε και το χυμο λεμονιου και σιγοβραστε τους ντολμαδες για 30-40 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσει το ρυζι.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια