Μπακαλιάρος Λευκαδίτικος

Bαθμολογία: 4.7778
       
 
18 ψήφοι
,

Περιγραφή

Εύκολο, πολύ νόστιμο, υγιεινό και παραδοσιακό φαγητό.

Μπακαλιάρος Λευκαδίτικος
photo: Ναυσικά

Συνταγή από:

souel

9 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:


  • 8 κομμάτια μπακαλιάρος παστός τον οποίο έχουμε ξαρμυρίσει
  • 8-10 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 λεμόνια
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψάρια
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 9' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 33' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε όπως για τον φούρνο.
  2. Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη ή στο multi, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο να σωταριστούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες, τις σωτάρουμε λίγο και ρίχνουμε το πιπέρι.
  3. Τοποθετούμε από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου, προσθέτουμε λίγο νερό, χωρίς να σκεπαστεί το φαγητό, και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου.
  4. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο (τρυπώντας τις πατάτες και το μπακαλιάρο με ένα πιρούνι ή αν θέλουμε δοκιμάζοντας), έχουμε στύψει τα λεμόνια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κουνάμε λίγο να πάει ο χυμός παντού. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει μερικές βράσεις το φαγητό γιατί το ζουμί του πήζει αμέσως και το τραβάμε από την φωτιά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή!!! αυτό το φαγητό δεν θέλει καθόλου αλάτι!

Επειδή το τρώμε συχνά αυτό το φαγητό, παίρνω αρκετό μπακαλιάρο παστό πάντα με κόκαλο, ζητάω να μου τον κόψουν μερίδες και τον ξαρμυρίζω όλον μαζί αλλάζοντας πολλές φορές το νερό. Τον στραγγίζω πολύ καλά και τον φυλάω στην κατάψυξη, αφού τον χωρίσω σε μαγειριές ανάλογα με την ποσότητα που συνήθως κάνω.

Όταν ρίχνω το λεμόνι στο τέλος, προσέχω να μη μου πήξει πολύ η σάλτσα του.

Αυτό το φαγητό τρώγεται χειμώνα-καλοκαίρι, κρύο ή ζεστό και είναι το ίδιο νόστιμο.

Σχετικές συνταγές

    22 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 21-9-09  
    παρα πολυ καλη συνταγη,το κανουμε χρονια μιας και ειμαστε διπλα με τους Λευκαδιτες,αλλα και επειδη η γιαγια μου ειναι απο εκει εβαζε και 3 κοματακια σκορδο,και το λαδι το προσθετε προς το τελος που το ειχε χτυπησει με το λεμονακι και ετσι το φαγητο γινοταν νοστιμο και χυλωμενο.
    μπραβο,5 πηρουνακια γιατι το αξιζει,οποιος το δοκιμασει ετσι θα το ευχαριστηθει.
    #
    Σχόλιο από souel, 21-9-09  
    Σ' ευχαριστώ για την συνταγή της γιαγιάς σου και για τα πηρουνάκια! Σίγουρα θα την δοκιμάσουμε όλοι στην οικογένεια γιατί μας αρέσει πολύ αυτό το φαγητό.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 13-11-09  
    Δεν ήταν άσχημο, αλλά προσωπικά θα ήθελα λίγο πιο έντονες γεύσεις. Νομίζω το σέλινο και το καοτάκι θα του ταίριαζαν χάρμα!
    #
    Σχόλιο από savefico, 30-11-10  
    υπέροχο...
    #
    Σχόλιο από MANE, 12-12-10  
    μπραβο πολυ ωραιο φαγητο
    #
    Σχόλιο από ALEXANDRAN, 20-5-11  
    φανταστικο τελειο φαγητο εγω βαζω σελινο και καροτα.
    #
    Σχόλιο από bvick, 14-10-11  
    αγαπαω αυτο το φαι γιατι με αυτο με μεγαλωσε η γιαγια μου. κι η δικια μου εριχνε στο τελοσ το λαδακι και χυλωνε ομορφα. μια μικρη διαφορα ειναι οτι εμεις βαζουμε 1-2 κρεμμυδια ολοκληρα και μελωνουν οταν βρασουν. ειναι η ιδανικη συνταγη για ολα τα τρυφερα ψαρακια που μου στελνουν απ'το νησι αλλα για εμας που μενουμε αθηνα και δεν βρισκουμε ταιριαζει ΤΕΛΕΙΑ με το κοκκινοψαρο (προσωπικα το προτειμω απο τον μπακαλιαρο). μπραβο που ανεβασες τη συνταγη (την ειχα τοσο δεδομενη που δεν ειχα σκεφτει οτι ετσι το κανουμε μονο στη λευκαδα μεχρι που την ειδα εδω...)
    #
    Σχόλιο από aerikoyli, 18-2-12  
    πολυ χαίρομαι που βαλατε αυτες τις συνταγες!!!!!ναι κι'εγω που το φτιαχνω βαζω 4-5 σκελιδες σκορδο,σελινο καροτο και εκτος απο το τριμενο κρεμμυδι βαζω και 2 ολοκληρα.. ειναι εξαιρετικο!!!!!
    #
    Σχόλιο από malioti, 29-3-12  
    Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ξανά αυτό το πιάτο αλλά το έφτιαξε η αδερφή μου και μου άρεσε πολύ. Αυτή τη στιγμή το μαγειρεύω κι εγώ. Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από mortisa, 10-2-13  
    Souel συγχαρητήρια για την νοστιμότατη και ευκολότατη συνταγή σου! Στην φωτογραφία που έχεις ανβάσει έχει και καρότα το πιάτο αλλά στην συνταγή δε τα γράφεις. Εγώ πάντως έβαλα και έβαλα και λίγο κορν φλάουρ μαζί με το λεμόνι στο τέλος γιατί είχα έξτρα ζουμάκι και μας αρέσουν πολύ οι λεμονάτες σάλτσες! Ο άντρας μου ειδικά ενθουσιάστηκε!
    #
    Σχόλιο από gfratz, 25-3-15  
    #
    Σχόλιο από Evelia, 8-4-15  
    Υπέροχο φαγητό. Το καταφχαριστήθηκα.
    #
    Σχόλιο από PITSOUF, 28-8-15  
    Το έχω φάει στη Λευκάδα και έχω ξετρελαθεί. Άραγε να γίνεται και με κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 28-8-15  
    @PITSOUF μια χαρα γίνεται, το έχω κάνει.
    #
    Σχόλιο από PITSOUF, 7-9-15  
    @Ναυσικά Σε ευχαριστώ πολύ! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω με πιρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από amande, 9-9-15  
    Πολύ ωραίο φαγητό, ακολουθησα και τις συμβουλές απο τα σχόλια και πρόσθεσα καρότο, σέλινο και σκόρδο. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από Evelia, 10-10-15  
    #
    Σχόλιο από maroulo, 24-11-15  
    Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή, ο πατέρας μου ήταν ψαράς και τρώγαμε κάθε μέρα ψάρια η μάνα μου πάντα έτσι έκανε τα βραστά, μόνο που το κρεμμύδι το έβαζε χοντροκομμένο. Το καρότο και το σέλινο το χαλάει το κάνει σαν σούπα. Αυτό το πιάτο δεν είναι σούπα είναι πηχτό το ζουμί.
    #
    Σχόλιο από Cookakim, 2-4-16  
    Ωραίο φαγάκι αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε και τόσο. Το έφτιαξα και όπως το γράφει η συνταγή και με την προσθήκη σέλερι και καρότου. Αλλά και πάλι νιώθαμε κάτι να λείπει από μέσα...
    #
    Σχόλιο από vasso18183, 2-6-16  
    πολυ καλό...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 13-11-09  
    Δεν ήταν άσχημο, αλλά προσωπικά θα ήθελα λίγο πιο έντονες γεύσεις. Νομίζω το σέλινο και το καοτάκι θα του ταίριαζαν χάρμα!
    #
    Σχόλιο από savefico, 30-11-10  
    υπέροχο...
    #
    Σχόλιο από MANE, 12-12-10  
    μπραβο πολυ ωραιο φαγητο
    #
    Σχόλιο από ALEXANDRAN, 20-5-11  
    φανταστικο τελειο φαγητο εγω βαζω σελινο και καροτα.
    #
    Σχόλιο από aerikoyli, 18-2-12  
    πολυ χαίρομαι που βαλατε αυτες τις συνταγες!!!!!ναι κι'εγω που το φτιαχνω βαζω 4-5 σκελιδες σκορδο,σελινο καροτο και εκτος απο το τριμενο κρεμμυδι βαζω και 2 ολοκληρα.. ειναι εξαιρετικο!!!!!
    #
    Σχόλιο από malioti, 29-3-12  
    Εγώ δεν έχω δοκιμάσει ξανά αυτό το πιάτο αλλά το έφτιαξε η αδερφή μου και μου άρεσε πολύ. Αυτή τη στιγμή το μαγειρεύω κι εγώ. Μπράβο.
    #
    Σχόλιο από mortisa, 10-2-13  
    Souel συγχαρητήρια για την νοστιμότατη και ευκολότατη συνταγή σου! Στην φωτογραφία που έχεις ανβάσει έχει και καρότα το πιάτο αλλά στην συνταγή δε τα γράφεις. Εγώ πάντως έβαλα και έβαλα και λίγο κορν φλάουρ μαζί με το λεμόνι στο τέλος γιατί είχα έξτρα ζουμάκι και μας αρέσουν πολύ οι λεμονάτες σάλτσες! Ο άντρας μου ειδικά ενθουσιάστηκε!
    #
    Σχόλιο από gfratz, 25-3-15  
    #
    Σχόλιο από Evelia, 8-4-15  
    Υπέροχο φαγητό. Το καταφχαριστήθηκα.
    #
    Σχόλιο από amande, 9-9-15  
    Πολύ ωραίο φαγητό, ακολουθησα και τις συμβουλές απο τα σχόλια και πρόσθεσα καρότο, σέλινο και σκόρδο. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από Evelia, 10-10-15  
    #
    Σχόλιο από maroulo, 24-11-15  
    Δεν υπάρχει καλύτερη συνταγή, ο πατέρας μου ήταν ψαράς και τρώγαμε κάθε μέρα ψάρια η μάνα μου πάντα έτσι έκανε τα βραστά, μόνο που το κρεμμύδι το έβαζε χοντροκομμένο. Το καρότο και το σέλινο το χαλάει το κάνει σαν σούπα. Αυτό το πιάτο δεν είναι σούπα είναι πηχτό το ζουμί.
    #
    Σχόλιο από Cookakim, 2-4-16  
    Ωραίο φαγάκι αλλά δεν ενθουσιαστήκαμε και τόσο. Το έφτιαξα και όπως το γράφει η συνταγή και με την προσθήκη σέλερι και καρότου. Αλλά και πάλι νιώθαμε κάτι να λείπει από μέσα...
    #
    Σχόλιο από vasso18183, 2-6-16  
    πολυ καλό...
    #
    Σχόλιο από despinal, 26-9-16  
    Απλό και όμως τόσο υπέροχο πιάτο! Έβαλα μπακαλιάρο φιλέτο κατεψυγμένο.
    #
    Σχόλιο από Aveline, 22-3-17  

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από PITSOUF, 28-8-15  
    Το έχω φάει στη Λευκάδα και έχω ξετρελαθεί. Άραγε να γίνεται και με κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου;
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 28-8-15  
    @PITSOUF μια χαρα γίνεται, το έχω κάνει.
    #
    Σχόλιο από PITSOUF, 7-9-15  
    @Ναυσικά Σε ευχαριστώ πολύ! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω με πιρουνάκια.

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από golfo, 21-9-09  
    παρα πολυ καλη συνταγη,το κανουμε χρονια μιας και ειμαστε διπλα με τους Λευκαδιτες,αλλα και επειδη η γιαγια μου ειναι απο εκει εβαζε και 3 κοματακια σκορδο,και το λαδι το προσθετε προς το τελος που το ειχε χτυπησει με το λεμονακι και ετσι το φαγητο γινοταν νοστιμο και χυλωμενο.
    μπραβο,5 πηρουνακια γιατι το αξιζει,οποιος το δοκιμασει ετσι θα το ευχαριστηθει.
    #
    Σχόλιο από souel, 21-9-09  
    Σ' ευχαριστώ για την συνταγή της γιαγιάς σου και για τα πηρουνάκια! Σίγουρα θα την δοκιμάσουμε όλοι στην οικογένεια γιατί μας αρέσει πολύ αυτό το φαγητό.
    #
    Σχόλιο από bvick, 14-10-11  
    αγαπαω αυτο το φαι γιατι με αυτο με μεγαλωσε η γιαγια μου. κι η δικια μου εριχνε στο τελοσ το λαδακι και χυλωνε ομορφα. μια μικρη διαφορα ειναι οτι εμεις βαζουμε 1-2 κρεμμυδια ολοκληρα και μελωνουν οταν βρασουν. ειναι η ιδανικη συνταγη για ολα τα τρυφερα ψαρακια που μου στελνουν απ'το νησι αλλα για εμας που μενουμε αθηνα και δεν βρισκουμε ταιριαζει ΤΕΛΕΙΑ με το κοκκινοψαρο (προσωπικα το προτειμω απο τον μπακαλιαρο). μπραβο που ανεβασες τη συνταγη (την ειχα τοσο δεδομενη που δεν ειχα σκεφτει οτι ετσι το κανουμε μονο στη λευκαδα μεχρι που την ειδα εδω...)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μερικά ψάρια είναι
    Οι μεσογειακοί λαοί πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ό...
    ΨΑΡΟΣΥΜΒΟΥΛΕΣ με το WWF και τον Λευτέρη Λαζάρου
    Το γνώριζες ότι το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθε...
    Ψάρια: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε πλέον σχεδόν όλα τα ψάρια καθ'...
    Πώς καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ψάρια/Θαλασσινά
    Ένα βιβλίο 49 αγαπημένων συνταγών, του/της despinal
    ψαρια και θαλασσινα
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    ψάρια
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της smeristoudi
    ελαφρα,διαίτης
    Ένα βιβλίο 152 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 241 αγαπημένων συνταγών, του/της giannis kr